Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: «Έχουμε πολλά να διδαχθούμε από τον Καζαντζάκη»

26 Νοεμβρίου, 2017 12:33 ΜΜ
More videos

Λίγα 24ωρα μετά την κυκλοφορία στους κινηματογράφους η ταινία «Καζαντζάκης», η σπουδαία αυτή παραγωγή που επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ο κεντρικός πρωταγωνιστής Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος μιλά για έναν ρόλο – περγαμηνή στην μέχρι τώρα πορεία του.

Πώς προσέγγισες τον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη; 

Όπως όλους τους ρόλους που έχω υποδυθεί μέχρι τώρα, κι ας είχα τεράστια χαρά που βρισκόμουν σε αυτή τη θέση. Μελετώντας κάθε φορά το πρόσωπο που ενσαρκώνω, καταλαβαίνω και μαθαίνω πράγματα για εκείνον, την ίδια στιγμή που έχω ένα σενάριο στα χέρια μου που πρέπει να ακολουθήσω. Αυτά που διάβασα, λοιπόν, για τον Νίκο Καζαντζάκη κέντρισαν την ευαισθησία μου, το μέσα μου, αλλά δουλειά μου είναι να κάνω τον ήρωα όσο πιο άνθρωπο γίνεται. Όταν έχεις να κάνεις με μια βιογραφία είναι μεγάλος κίνδυνος να περάσεις μόνο την ιδέα και όχι τον άνθρωπο.

Είχες διαβάσει, πριν σου ανατεθεί ο ρόλος, κείμενα του;

Είχα διαβάσει κάποια, όχι πολλά. Μου αρέσει να διαβάζω και μέσα στα γενικά αναγνώσματά μου υπήρχε ο Καζαντζάκης. Δεν είχα, όμως, καμία ιδιαίτερη σχέση. Μετά την ανάθεση του ρόλου, διάβασα πολύ, αλλά μου ήταν πολύ ευχάριστο, είχα και έχω μεγάλη χαρά για το ρόλο.

Τι άνθρωπος είναι ο Καζαντζάκης που περιγράφεται στην ταινία;

Θα δούμε μια συνοπτική διαδρομή στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, αφού το έργο επικεντρώνεται στην ηλικία των 30 και μετά. Ο Νίκος Καζαντζάκης καταστάλαξε στις ανησυχίες του μετά τα 30 του και μετά τα 50 έρχεται σε επαφή με τα μεγάλα κείμενα του. Αυτό δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι, ο Καζαντζάκης μετά τα 50 ξεκινά να γράφει μυθιστορήματα. Να σημειώσω ότι δεν θα δούμε ένα ντοκιμαντέρ, δεν γίνεται απλή παράθεση γεγονότων, θα δούμε μία ταινία- βιογραφία που περιλαμβάνει και πολλά σημεία της προσωπικής ζωής του.

Τι έχουμε να μάθουμε σήμερα από αυτό το μεγάλο έργο που μας άφησε κληρονομιά;

Πολλά έχουμε να διδαχθούμε και μακάρι η ταινία να αποτελέσει αφορμή για να συναντηθούν οι άνθρωποι με το ίδιο το έργο του Καζαντζάκη. Ο τρόπος με τον οποίο πορεύτηκε σε όλη του τη ζωή, με τρομερή λιτότητα, η επιθυμία και η ανάγκη του να μην κρύβεται πίσω από καμία ιδεολογία και εξουσία, όλα αυτά είναι μηνύματα που μακάρι να ακουμπήσουν τους ανθρώπους που θα δουν την ταινία.

Τι είναι για εσένα ο Νίκος Καζαντζάκης; 

Για μένα ο Καζαντζάκης είναι μία μεγάλη μορφή του Ελληνισμού, που δεν έχει να κάνει με ψευτο-εθνική υπερηφάνεια και πατριωτισμό. Για εκείνον, η Ελλάδα ήταν κάτι σπουδαίο.

[reader]