Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
διάφοραΟ βίος του Αγίου Παϊσίου, γίνεται σειρά δύο κύκλων στο Mega

Ο βίος του Αγίου Παϊσίου, γίνεται σειρά δύο κύκλων στο Mega

Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Χριστίνα Παυλίδου, Δημήτρης Ήμελλος, Δρόσο Σκότη, Δέσποινα Γκάτζιου, Μαρθίλια Σβάρνα είναι μόνον μερικοί ηθοποιοί που έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη νέα βιογραφική σειρά «Άγιος Παΐσιος» του Mega.

Αν δεν αλλάξει κάτι είναι στον σχεδιασμό του σταθμού, ο πρώτος κύκλος, οκτώ επεισοδίων προορίζεται να βγει στον αέρα από τον Φεβρουάριο.

Η σειρά παρακολουθεί την πολυκύμαντη, γεμάτη δυσκολίες, ζωή του Αγίου -κατά κόσμο Αρσένιου Εζνεπίδη– από την Καπαδοκία  στην Ελλάδα, μέσω Πειραιά και την προσφυγική διαδρομή  μέχρι την Κέρκυρα, την Ηγουμενίτσα και εν τέλει την Κόνιτσα.

Τον «βλέπει» στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, στη μετάβαση του στο Άγιο Όρος έως την κοίμηση του.

Πρόσφυγας στα γενοφάσκια του

Ο Άγιος Παΐσιος  γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου 1924. Ήταν το ένατο παιδί της οικογένειας του Πρόδρομου και της Ευλαμπίας Εζνεπίδη.

Μία εβδομάδα μετά τη γέννηση του βαφτίστηκε από τον Άγιο Αρσένιο που του έδωσε και το όνομα του. Η γέννηση του Αγίου συμπίπτει με τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Καππαδοκία.

Έπειτα από την Συμφωνία της Λωζάνης, που μεταξύ άλλων προέβλεπε και την μετακίνηση πληθυσμών, η οικογένεια του μικρού Αρσενίου ξεριζώνεται με όλους τους κατοίκους των ελληνικών χωριών της Καππαδοκίας και παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς για την Ελλάδα.

Για την ακρίβεια, πέντε εβδομάδες μετά τη βάπτιση του Αρσένιου, στις 14 Σεπτεμβρίου 1924, η οικογένεια του πάτησε το πόδι της επι ελληνικού εδάφους, στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι κι από εκεί αρχίσει η περιπλάνηση.

Ροπή στο μοναχισμό από νωρίς

Ο Αρσένιος από την τρυφερή ηλικία του έδειξε την ροπή του προς την Εκκλησία, τον μοναχισμό και τον δρόμο του Θεού (συνεχώς είχε μαζί του ένα χαρτί, στο οποίο σημείωνε τα θαύματα του Αγίου Αρσενίου).

Η σειρά τον δείχνει νεαρό όταν εργαζόταν ως ξυλουργός (μάλιστα όταν έφτιαχνε φέρετρα συμμεριζόμενος τη θλίψη των συγγενών δεν ζητούσε χρήματα), όταν παρουσιάστηκε στον στρατό το 1945 και υπηρέτησε ως ασυρματιστής στον ελληνικό Εμφύλιο (είχε ζητήσει να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να μην βλαφτούν οικογενειάρχες) αλλά και την εγκαταβίωση του.

Τον Άγιο Παΐσιο στη σειρά υποδύεται ο Προκόπης Αγαθοκλέους. Το σενάριο είναι του Γιώργου Τσιάκκα, η σκηνοθεσία του Στάμου Τσάμη, η παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και η εκτέλεση παραγωγής της Green Olive.Τα πιο σημαντικά