Ο πρόσφυγας με τις δύο συζύγους και το πρόβλημά του στην Ευρώπη.

10 Ιανουαρίου, 2017 3:12 ΠΜ
More videos

Ο Ahmad Al- Hamid αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο προσωπικό διπλό «πρόβλημα» εδώ στην Ευρώπη. Ενώ στη Συρία η διγαμία θεωρείται νόμιμη, στη Γερμανία, όπου και ζει πλέον, είναι μη αποδεκτή και εκτός νόμου. Έτσι στη Γερμανία η μια είναι η σύζυγός του και η άλλη η… φιλενάδα του.

«Δεν ήξερα πώς θα λειτουργούσε στην αρχή. Πίστευα ότι ανήκε μόνο σε μένα, και εκείνη πίστευε το ίδιο», δηλώνει στην κάμερα της Deutsche Welle η μια από τις δυο συζύγους του Σύρου πρόσφυγα που ζει με τη μεγάλη οικογένειά του στο Bodenwerder της Γερμανίας.

syoikpr3

Ο ίδιος ο Ahmad, με τις δύο γυναίκες της ζωής του στο πλευρό του, παρατηρεί: «Μερικοί κρατικοί λειτουργοί ζητούν να μάθουν το λόγο, το γιατί έχω τόσο μεγάλη οικογένεια. Γιατί έχω δυο συζύγους…».

«Πολλοί άντρες στη Συρία έχουν πάνω από μια γυναίκες. Ο παππούς μου είχε τέσσερις γυναίκες, ο πατέρας μου τρεις και ο αδελφός μου δυο όπως και εγώ. Από τότε που παντρευτήκαμε, τη μια νύχτα είμαι με τη μια σύζυγο και την άλλη με την άλλη.

Πολλοί Γερμανοί μου λένε χιουμοριστικά “εγώ δεν μπορώ να χειριστώ μια μόνο σύζυγο”!… Άλλοι είναι εντάξει με αυτό, άλλοι πάλι όχι αλλά οι αρχές μου λένε ότι αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν είναι φυσιολογικό στη Γερμανία».

syoikpr5

Η Tamara Armoush έφτασε το 2015 στη Γερμανία μέσω της βαλκανικής οδού και ενώθηκε με την υπόλοιπη οικογένεια. «Από τότε που ήρθε και η δεύτερη γυναίκα μου στη Γερμανία, τα πράγματα έγιναν περισσότερο περίπλοκα. Κάποτε ένας από την τοπική αρχή μας είχε πει ότι αν μπορούσε θα μας έστελνε πίσω στη Συρία», λέει ο δίγαμος.

Ο Ahmad παντρεύτηκε την Mushira το 2008 και την Tamara το 2013. Ο Ahman είχε κρυφή φιλενάδα την Tamara, εν αγνοία της Mushira, για 6 μήνες πριν το γάμο τους.

syoikpr4

Η Mushira Talawe όταν έμαθε για την ύπαρξη της δεύτερης γυναίκας, αρχικά θέλησε διαζύγιο αλλά τελικά έμεινε για χάρη του παιδιού. «Δεν ήθελα να μεγαλώσει χωρίς τον πατέρα του», εξηγεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια. «Μερικές φορές αναρωτιέμαι γιατί επιτρέπεται στους άντρες να έχουν περισσότερες συζύγους, όταν αυτό πληγώνει τις γυναίκες. Αλλά μετά λέω ότι ο θεός ξέρει καλύτερα. Είναι φυσιολογικό αυτό στο Ισλάμ. Πρέπει να το δεχτούμε», αναφέρει.

syoikpr1

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου προς την Tamara για τον αν θα παντρευόταν ξανά τον Ahmad, εκείνη απαντά χαμογελαστή αλλά σαφώς με νόημα: «Πιθανότατα όχι, γιατί κάθε γυναίκα θέλει έναν άντρα μόνο για εκείνη, αλλά ο Alhmad μας φέρεται καλά…».

[dw] [nbst]