Ο Καμμένος δημοσίευσε χάρτη των Σκοπίων με όνομα Βαρντάρσκα

16 Ιανουαρίου, 2018 4:50 ΜΜ
More videos

Λίγες ημέρες μετά την πρότασή του να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την ονομασία των Σκοπίων, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επανήλθε στο θέμα της γειτονικής χώρας, φέρνοντας στο προσκήνιο παλαιότερη πρότασή του να μετονομαστεί σε «Βαρντάσκα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter επίσημο χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937 με τα Σκόπια να ονομάζονται Βαρντάσκα.

Πριν λίγες ημέρες ο κ. Καμμένος είχε τονίσει πως υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε.

«Να αποφασίσει ο ελληνικός λαός…»

Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία», ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλο λαό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τυχόν συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” στο όνομα των Σκοπίων θα σημάνει την συρρίκνωση του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των τεχνών κλπ για τους αιώνες που ακολουθούν. Μια τέτοια απόφαση εκφεύγει των εξουσιών οιουδήποτε πολιτικού, οποιασδήποτε βαθμίδος».

Από την άλλη, ο κ. Καμμένος χαρακτήριζε  «υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας» και «ακατανόητη» την «επιμονή της μείζονος αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν δεν ανακοινωθεί ποιο όνομα θα αποδεχθεί», καθώς «η ίδια από το 2007 έχει θέσει ως διαπραγματευτική γραμμή τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes)».

Είχε επισημάνει μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις ανέφερε ότι για το όνομα των Σκοπίων η αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βασίζεται στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ενώ «πουθενά δεν αναφέρεται ότι στη σύνθετη αυτή ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία”»…

Τονίζε ακόμη ότι για την μη συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων υπάρχουν δύο ανωτάτου επιπέδου πολιτικές αποφάσεις εκ των οποίων η μία είναι ελληνική και είναι εκείνη του Απριλίου 1992 υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και η άλλη ευρωπαϊκή, εκείνη του Ιουνίου 1992 των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, ότι δεν θα αναγνωριστεί η κρατική αυτή οντότητα με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά

[twitter] [in]

Ακολουθήστε μας στο facebook: