Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024
επικαιρότηταΟ χρuσός κανόνας του γάμου – «Είμαστε παντρεμένοι 81 χρόνια και δεν...

Ο χρuσός κανόνας του γάμου – «Είμαστε παντρεμένοι 81 χρόνια και δεν έχουμε μαλώσει ποτέ»

Η Dorothy και ο Tim πιστεύεται ότι είναι το γηραιότερο ζευγάρι του Ηνωμένου Βασιλείου και υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τσακωθεί ποτέ στα 81 χρόνια του γάμου τους, χάρη στον χρυσό κανόνα τους.

Η Dorothy, 103 ετών, και ο Tim Walter, 102 ετών, γνωρίστηκαν όταν ήταν έφηβοι.

Το ζευγάρι μετακόμισε στον οίκο φροντίδας Oakfiled House στο Wingham, κοντά στο Canterbury, μόλις τον περασμένο Μάρτιο, έχοντας προηγουμένως ζήσει στο δικό τους σπίτι στο κοντινό Wingham Green μέχρι τα 101 τους.

Ο Tim βρισκόταν οδηγούσε το αυτοκίνητό του μέχρι τα 95 του. Το ζευγάρι γνωρίστηκε για πρώτη φορά όταν ήταν 18 ετών και παντρεύτηκαν στα 21 τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αργότερα διηύθυναν μαζί τη δική τους φάρμα φρούτων πριν ζήσουν μια πιο ήσυχη ζωή ως συνταξιούχοι που μεγάλωναν εγγόνια και δισέγγονα.

wpo87s15fz2vqwvqlmqb 1

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Dorothy εργάστηκε για τη Supermarine στο Σαουθάμπτον , όπου κατασκεύαζε εξαρτήματα για ιπτάμενα σκάφη Spitfires και Walrus.

Ο Tim ήταν μαθητευόμενος και είχε συχνά την αποστολή να επισκευάζει τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσε η Ντόροθι. Συχνά οδηγούσε το ποδήλατό του για να πάει να συναντήσει την Ντόροθι εκτός δουλειάς.

Έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή του για να την δει

Ο Tim δήλωσε στο KentOnline : «Επειδή ήμουν μαθητευόμενος, έμεινα στο σαλόνι ενώ δούλευα στο Supermarine στο Southampton. Οδηγούσα το ποδήλατό μου για να πάω να δω την Dorothy. Αρκετά συχνά, οδηγούσα και ηχούσε η σειρήνα αεροπορικής επιδρομής. Σε τέτοια περίπτωση, άφηνα το ποδήλατο και έτρεχα σε ασφαλές σημείο ή καταφύγιο. Όταν σταμάτησε η σειρήνα, θα επέστρεφα με το ποδήλατό μου και θα συνέχιζα στον δρόμο μου».

Θυμήθηκε επίσης πώς μια γερμανική βόμβα παραλίγο να σκοτώσει έναν από τους φίλους του. «Θυμάμαι μια σειρήνα που ήχησε τη νύχτα μια φορά. Σηκώθηκα από το κρεβάτι και κοίταξα έξω από το παράθυρο. Ξέραμε ότι οι Γερμανοί ήταν αρκετά συχνά από πάνω μας, αλλά μπορούσα να δω μικρές μαύρες κουκκίδες στον ουρανό – ήταν βόμβες. Ήταν φρικτό και σίγουρα μία από αυτές έπεσε όχι πολύ μακριά και έθαψε έναν από τους φίλους μου μέχρι το λαιμό του. Ευτυχώς, ήταν καλά. Ήμασταν αρκετά νέοι για να το ξεπεράσουμε».

gamos

Το ευτυχισμένο ζευγάρι της ημέρας του γάμου τους το 1942

Δεν τσακώθηκαν ποτέ αν και είχαν «διαφορετικές απόψεις»

Στη συνέχεια, η Dorothy και ο Tim παντρεύτηκαν όταν ήταν 21 ετών στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στο Νιούμπουρυ, στο Μπέρκσαϊρ , το 1942. Λένε ότι «ποτέ δεν μάλωναν» όλο το διάστημα που ήταν παντρεμένοι, αν και παραδέχτηκαν ότι μπορεί να είχαν «διαφορετικές απόψεις» κατά καιρούς.

Έχοντας παντρευτεί, η πρώτη τους κόρη Carole γεννήθηκε το 1943 και η δεύτερη κόρη τους Sue ήρθε το 1947. Δυστυχώς όμως, η Carole πέθανε το 1985.

Η οικογένεια μετακόμισε στο χωριό Elmstone, κοντά στο Canterbury, στο Κεντ, το 1954, όπου αγόρασαν ένα αγρόκτημα φρούτων.

zevgari

Μια συμβουλή που έδωσε το ζευγάρι ήταν όσοι μπορούν να κάνουν ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο. Είχαν μια βάρκα που συχνά γύριζαν στην Ευρώπη.

Η Dorothy είπε: «Κάναμε πολλούς φίλους και ήμασταν τυχεροί.  Η Γαλλία ήταν το αγαπημένο μας μέρος για να πάμε διακοπές. Όταν ήρθα στο Κεντ, εντάχθηκα επίσης στο WI και έφτιαχνα γαμήλιες τούρτες για φίλους και συγγενείς παράλληλα με τη βοήθεια στη φάρμα».

Έχοντας περάσει την εργασιακή του ζωή στη γεωργία, το ζευγάρι αποσύρθηκε στο Γουίνγχαμ Γκριν όπου έζησαν μέχρι τα 101 τους πριν πάνε στο γηροκομείο.

Η συμβουλή που δίνουν στα νέα ζευγάρια που ονειρεύονται έναν ευτυχισμένο γάμο

Όταν ρωτήθηκε τι συμβουλή θα έδιναν στους ανθρώπους που ονειρεύονται έναν μακρύ και ευτυχισμένο γάμο , ο Tim είπε: «Δεν μπορώ να υποδείξω μόνο ένα συγκεκριμένο πράγμα, αλλά αν είστε ικανοποιημένοι με τη ζωή και τον σύντροφό σας, θα είστε εντάξει».

Η Dorothy είπε: «Μας φροντίζουν πολύ καλά εδώ και παίρνουμε κάθε μέρα όπως έρχεται. Πρέπει να το αγκαλιάσετε και είμαστε τυχεροί που είμαστε εδώ». Έχουν επίσης μια έντονη αίσθηση του χιούμορ, όταν ρωτήθηκαν πώς ένιωθε να είσαι 102 ετών, ο Tim απάντησε: «Είναι απλώς περιττό».

Μια βάση δεδομένων των γηραιότερων ζευγαριών στη χώρα δείχνει ότι ένα άλλο ζευγάρι, ο Άλαν και η Ντόροθι Μακ Ντάουελ, είναι παντρεμένοι για 82 χρόνια και 64 ημέρες – 304 ημέρες περισσότερο από τους Γουόλτερς. Ωστόσο, η συνδυασμένη ηλικία των 201 ετών του McDowell είναι μικρότερη από τους Walters στα 205.

 

Τα πιο σημαντικά