Να πώς μπορούν δίδυμα να έχουν εντελώς διαφορετικό πατέρα

19 Φεβρουαρίου, 2017 7:27 ΜΜ
More videos

Όταν υπάρχει κάποιο θέμα και γίνεται τεστ πατρότητας, η απάντηση είναι συνήθως ξεκάθαρη: ναι είστε ο πατέρας ή όχι δεν είστε. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο σαφές. Όσο παράξενο κι αν μας ακούγεται, υπάρχει περίπτωση, δύο δίδυμα αδέρφια να έχουν διαφορετικούς πατεράδες. Η επιστήμη έχει διερευνήσει αυτό το παράξενο φαινόμενο.

Όλοι γνωρίζουν πως μόνο ένα σπερματοζωάριο ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα, μπορεί να γονιμοποιήσει ένα ωάριο που αργότερα μεγαλώνει και γίνεται ένα μωρό.

Υπάρχει μια κατάσταση, γνωστή ως υπεργονιμοποίηση: Όταν μια γυναίκα έχει σεξουαλική σχέση με δύο διαφορετικούς άνδρες και συμπτωματικά, απελευθερώνονται δύο διαφορετικά ωάρια. Αυτό που συμβαίνει μετά, είναι η εισαγωγή δύο χωριστών συνόλων γονιδίων που γονιμοποιούν τα ωάρια.

Lifesitenews

Ο πατέρας Α θα γονιμοποιήσει το ένα ωάριο και ο πατέρας Β θα γονιμοποιήσει το δεύτερο ωάριο.

Έτσι, στο τέλος, τα δίδυμα μοιράζονται τα ίδια γονίδια με τη μητέρα τους, αλλά δύο εντελώς διαφορετικά γονίδια από την πλευρά του πατέρα τους. Αυτά τα δίδυμα αδέρφια αποκαλούνται ετεροζυγωτικά. Ενώ συμβαίνει και μεταξύ των αδερφών από τον ίδιο πατέρα, είναι πιο περίπλοκο όταν υπάρχουν δύο πατέρες που συμμετείχαν στη σύλληψη.

Today’s Parent

Αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση είναι εξαιρετικά σπάνια και συχνά ανακαλύπτεται μόνο μέσω γενετικής ανάλυσης σε ένα εργαστήριο.

Μόνο τότε θα αποκαλύψει η ιατρική έρευνα πως δύο δίδυμα έχουν δύο πατέρες. Δηλαδή, δύο άνδρες είχαν σεξουαλική επαφή με τη μητέρα των παιδιών κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας όπου απελευθερώθηκαν 2 ωάρια.

Robert Pratta/Reuters

Αυτή είναι η ιστορία της Σάρλοτ Χίλμπραντ που κοιμήθηκε με τον πρώην σύζυγό της Μάικλ και το νέο της φίλο, τον Τόμι μέσα σε 48 ώρες.

Τα δίδυμα Λούκας και Μάρκους, είναι η μια από τις 3 διαφορετικές περιπτώσεις τέτοιων διδύμων στον κόσμο. Είναι δηλαδή πιθανότερο να κερδίσει κανείς το λαχείο παρά να του συμβεί κάτι τέτοιο.

mirror

Η Σάρλοτ είχε ήδη χωρίσει από τον σύζυγό της τον Αύγουστο του 2004 όταν έκανε σχέση με τον Τόμι Κάλεχετζ.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, κανένας από τους δύο άνδρες δεν είναι αναστατωμένος με το συμβάν και αποτελούν μέρος της ζωής της Σάρλοτ. Τα αγόρια έχουν εμφανείς διαφορές. Ο Μάρκους είναι κοντός και γεματούλης με κόκκινα μαλλιά και αρκετά ενεργητικός. Ο Λούκας είναι ψηλός, ξανθός, ήπιος και ήρεμος.

mirror

Κατά μέσο όρο, τα περισσότερα δίδυμα, όπως η Άννα και η Λούσι ΝτεΣίνκ έχουν τον ίδιο πατέρα αλλά δεν είναι πάντα αυτό το θέμα.

Η μαιευτήρας-γυναικολόγος Τζένιφερ Γου, εξήγησε πως το φαινόμενο αυτό μπορεί να γίνει πιο κοινό λόγω της αύξησης των θεραπειών γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στην πραγματικότητα, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες όπως ο Νέιλ Πάτρικ Χάρις και ο σύζυγός του, θέλησαν το σπέρμα τους να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να γίνουν πατέρες σε ξεχωριστά δίδυμα.

Facebook

Η γιατρός αναφέρει πως οι γυναίκες, μπορούν να παράγουν περισσότερα από ένα ωάρια, ειδικά όταν λαμβάνουν φάρμακα γονιμότητας.

Το σπέρμα, μπορεί να παραμείνει βιώσιμο μέχρι και πέντε ημέρες μέσα σε μια γυναίκα. Έτσι, αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος μια γυναίκα από δύο διαφορετικούς άνδρες.

Adam

Όταν συμβαίνει αυτό, η μητέρα συχνά ανησυχεί για το ποιος μπορεί να είναι ο πατέρας.

Φυσικά, ο σύζυγος παραμένει σε άγνοια. Μια μητέρα, μπορεί να περιμένει πολλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά σίγουρα όχι το να αναρωτιέται για το ποιος είναι ο πατέρας κάθε παιδιού.

parenting

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πρόσφατα, ότι υπάρχουν δύο γονίδια που αυξάνουν την πιθανότητα μιας μητέρας να γεννήσει διζυγωτικά δίδυμα.

Σύμφωνα με την συγγραφέα και βιολογική ψυχολόγο Ντορετ Μπούμσμα, και τον γιατρό Χαμντί Μπαρέκ, γενετιστή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ: Τα μη πανομοιότυπα δίδυμα, είναι αποτέλεσμα δύο γενετικών παραλλαγών που σχετίζονται με τους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς καταγωγής. Αυτές οι παραλλαγές είναι επίσης παρόν σε ασιατικούς και αφρικανικούς πληθυσμούς.

Judy Kollis/Zo Mooi Fotografie

Έχοντας πολικά δίδυμα είναι σαν έχει κανείς μισά πανομοιότυπα δίδυμα.

Αυτό συμβαίνει όταν ένα ωάριο χωρίζεται σε δύο, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, δημιουργώντας έτσι ένα πρωτεύον και ένα πολικό σωμάτιο. Εκεί, το 75% είναι κοινό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πολικό σωμάτιο, το οποίο έχει λιγότερο κυτταρόπλασμα, θα πεθάνει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρωταρχικό και το πολικό σωμάτιο γονιμοποιούνται από ξεχωριστά σπέρματα δημιουργώντας δίδυμα με πανομοιότυπα γονίδια από τη μητέρα αλλά διαφορετικά από τον πατέρα ή τους πατέρες.

wespeakscience

Πρόσφατα, έγιναν αναφορές από τη βόρεια επαρχεία Χόα Μπιν του Βιετνάμ για δίδυμα που γεννήθηκαν με δύο διαφορετικούς μπαμπάδες.

Ο πατέρας πήγε τα παιδιά για εξετάσεις DNA όπου ανακαλύφθηκε πως είναι πατέρας του ενός παιδιού.

lb

Μια μητέρα στο Νιου Τζέρσεϊ, ανακάλυψε πως τα δίδυμά της δεν ήταν απλά ετεροζυγωτικά δίδυμα αλλά αποτέλεσμα υπεργονιμοποίησης.

Το ένα παιδί είχε για πατέρα έναν άνδρα με τον οποίο η μητέρα διατηρούσε σχέση και κατέληξαν στα δικαστήρια με αγωγή για την πατρότητα. Το άλλο παιδί είχε συλληφθεί ενώ είχε σχέση με κάποιον άλλον. Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Σύμφωνα με μια μελέτη του 1992, το 2% των αγωγών πατρότητας στις ΗΠΑ, περιλαμβάνουν δίδυμα από υπεργονιμοποίηση.

John Moore / Getty

Παρόλα αυτά, τα δίδυμα είναι ένα.

Τα δίδυμα Μάριαν και Βίβιαν Μπράουν, είναι πανομοιότυπα και αποτέλεσμα γονιμοποίησης ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο. Στη συνέχεια το ωάριο διαχωρίστηκε σε 2 και δημιουργήθηκαν δύο μωρά με το ίδιο ακριβώς γενετικό υλικό και την ίδια φυσική εμφάνιση.

Christopher Michel

Η γιατρός Σίνθια Ώστιν, είναι ειδική σε θέματα γονιμότητας και σημειώνει πως η υπεργονιμοποίηση δεν γίνεται πάντοτε αμέσως εμφανής.

Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές, οι πατέρες έχουν άγνοια για το αν τα δίδυμα είναι δικά τους, επειδή οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες. Η οδυνηρή αυτή αποκάλυψη μπορεί να γίνει άμεσα αν τα μωρά προέρχονται από πατέρες δύο διαφορετικών φυλών.

explorebiotech

Στην περίπτωση αυτή, εδώ υπάρχει ένα άλλο παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί με τα παιδιά υπεργονιμοποίησης.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή την Δευτέρα με έναν άνδρα, και την Τετάρτη με έναν άλλον άνδρα. Από τη στιγμή που τα ωάριά της θα απελευθερωθούν την Πέμπτη, τα σπερματοζωάρια των δύο ανδρών που είναι ακόμη μέσα της, θα μπορούσαν να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

Getty

Υπάρχουν όλα τα είδη των διδύμων: από διζυγωτικά και μονοζυγωτικά, ως διχοριονικά και μονοχοριονικά. Είναι πραγματικά ένα χάος. Αλλά αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε λίγο.

Τα διζυγωτικά δίδυμα, είναι αποτέλεσμα 2 διαφορετικών ωραρίων με 2 διαφορετικά σπερματοζωάρια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, πως είναι επίσης και διχοριονικά, πράγμα που σημαίνει πως έχουν δύο διαφορετικούς σάκους και πλακούντα. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα είναι αποτέλεσμα της γονιμοποίησης ενός ωαρίου και ενός σπέρματος, το οποίο διαχωρίστηκε μοιράζοντας πανομοιότυπα χρωμοσώματα. Όταν τα δίδυμα μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα, είναι γνωστά ως μονοχοριονικά.

lb

Είναι απίστευτο αν σκεφτεί κανείς πως κάτι τόσο σπάνιο μπορεί να συμβεί ενώ είναι ενεργά μόνο μερικές εκατοντάδες σπερματοζωάρια ή και λιγότερα ώστε να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο.

Οι πιθανότητες να απελευθερωθούν δύο ωάρια κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, είναι λίγες. Μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσα ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύλληψης ενώ άλλα όχι.

parents

Ποιο είναι το πραγματικό θύμα; Τα δίδυμα ή ο πατέρας που ζει στην άγνοια μεγαλώνοντας το παιδί κάποιου άλλου;

Ευτυχώς, μέσω του γενετικού ελέγχου, τα δικαστήρια μπορούν να αποφανθούν για το ποιος είναι ο πατέρας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αν η αλήθεια δεν αποκαλυφθεί, ένας πατέρας θα μπορούσε να δεθεί τόσο και με τα δύο παιδιά, και κανένα τεστ πατρότητας δεν θα τον επηρέαζε.

Kaysh Shinn
Ακολουθήστε μας στο facebook: