Να γιατί τα γεύματα των McDonalds δεν μουχλιάζουν!

18 Φεβρουαρίου, 2016 9:35 ΜΜ
More videos

Aν και πολλοί υποστηρίζουν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν πολλά συντηρητικά, η εξήγηση φαίνεται να είναι πιο απλή και επιστημονικά αποδεδειγμένη.

Μετά το τελευταίο «επεισόδιο» στην σειρά αντίστοιχων περιστατικών, όπου η φωτογραφία ενός παιδικού γεύματος αγορασμένου το 2010 και σχεδόν άθικτου έγινε viral σε όλο το διαδίκτυο, για άλλη μια φορά ήρθε στην επιφάνεια η ποιότητα των προϊόντων που σερβίρονται στην συγκεκριμένη αλυσσίδα γρήγορου φαγητού. Στην περίπτωση αυτή μία κυρία από το Ανκοραζ της Αλάσκας ονόματι Jennifer Lovedahl, είχε «ξεχάσει» πάνω στο γραφείο της αυτό το παιδικό γεύμα, το οποίο δεν είχε παρουσιάσει αλλοιώσεις, αν και η απόδειξη έδειχνε ότι είχε αγοραστεί στις 8 Ιανουαρίου του 2010.

Το περιστατικό αυτό και η φωτογραφία όπως ήταν φυσικό έγινε γρήγορα viral σε όλο το διαδίκτυο, επισημαίνοντας με τον δικό της τρόπο ότι τα πολλά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σ’ αυτές τις τροφές τα κάνουν πραγματικά «άτρωτα» από τα μικρόβια. Το θέμα όμως δεν είναι καινούργιο, καθώς πρόκειται για μία συνήθη ιστορία στην Αμερική όπου κάθε τόσο κάνουν την εμφάνισή τους τέτοια αντίστοιχα «πειράματα» από ιδιώτες αλλά και ειδικά εργαστήρια.

Η ίδια η εταιρία επικαλέστηκε μία σειρά επιστημονικών ευρημάτων, μέσα από τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια κάποιες αλήθειες που δεν είναι γνωστές στον πολύ κόσμο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Keith Warriner, «τα προϊόντα της McDolands είναι όπως όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, και δεν μουχλιάζουν κάτω από ορισμένες συνθήκες».

Όπως λέει ο ίδιος, «τα μικρόβια τα οποία προκαλούν την αλλοίωση και την μούχλα θυμίζουν πολύ τον ανθρώπινο οργανισμό σε ότι αφορά την ανάγκη τους σε νερό ή υγρασία για να αναπτυχθούν, μαζί με τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες (όπως η ζέστη). Αν λείψει ένας από αυτούς τους παράγοντες, τότε τα μικρόβια δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να καταστρέψουν τις τροφές».

«Στο παράδειγμα του χάμπουργκερ της McDonald, ο μπιφτέκι χάνει νερό υπό τη μορφή ατμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Το ψωμάκι επίσης χάνει και αυτό κατά το ψήσιμο σχεδόν όλη την υγρασία του. Αυτό σημαίνει ότι μετά την παρασκευή του, το χάμπουργκερ είναι αρκετά στεγνό». Αν παραμείνει έτσι όπως είναι σε ένα δωμάτιο με ξηρή ατμόσφαιρα και υγρασία κάτω από το 40%, είναι απόλυτα φυσικό το χάμπουργκερ να παραμένει αρκετά «στεγνό» και έτσι να μην είναι ελκυστικό στα μικρόβια».

Στο δημοσίευμα του Independent αναφέρεται και το πείραμα που έχει γίνει από ένα food blog, με την ονομασία «A Hamburger Today», το οποίο έκανε μία αντίστοιχη δοκιμή με burgers από άλλες μάρκες αλλά και σπιτικά. Και εκεί τα αποτελέσματα ήταν σε γενικές γραμμές ίδιο, καθώς και πάλι τα μικρόβια απέφευγαν αυτές τις χωρίς υγρασία τροφές. Ενώ όπως αναφέρεται τα ίδια αποτελέσματα προκύπτουν και στα εργαστήρια, κάτω από αυστηρά επιστημονικές μεθόδους.

Καταλήγοντας, ο blogger υποστηρίζει ότι υπάρχουν δεκάδες άλλοι λόγοι για να μην τρώει κανείς ένα McDonalds (ή εν γένει τροφές από fast food), όπως για παράδειγμα τα πολύ υψηλά επίπεδα ζάχαρης που περιέχουν, και όχι η αντοχή τους στα μικρόβια και τον αστικό μύθο για τα άπειρα συντηρητικά τα οποία περιέχουν ώστε να μην μουχλιάζουν.

protothema