Η μοντέρνα πολυκατοικία του Κουκακίου που ξεχωρίζει

5 Οκτωβρίου, 2017 10:03 ΠΜ
More videos

Η πολυκατοικία «urban stripes» βρίσκεται στο Κουκάκι σε μια περιοχή της Αθήνας με σημεία αναφοράς στη μοντέρνα αρχιτεκτονική του Φιξ του Ζενέτου και το μουσείο της Ακρόπολης του Tschumi, αλλά και με τυπικές αθηναϊκές πολυκατοικίες. Επαναχρησιμοποιώντας στοιχεία και από τα δύο κτίρια, αλλά και στοιχεία της αθηναϊκής πολυκατοικίας, εισάγουμε μια νέα μορφή όψης πολυκατοικίας. Τα διαμερίσματα είναι τα περισσότερα διώροφα.

Χρησιμοποιώντας τη γραμμικότητα που χαρακτηρίζει το κτίριο του Ζενέτου στα ανοίγματα του, αλλά και τους εξώστες των γειτονικών κτιρίων, η όψη της πολυκατοικίας απαρτίζεται από έντονα γραμμικά ανοίγματα σε διαφορετικά ύψη, που φανερώνουν ή κρύβουν κομμάτια του αστικού τοπίου.

Μέσα σε μια γκρίζα πόλη το έντονα λευκό της όψης ξεχωρίζει. Η διάτρηση των μπαλκονιών ακολουθεί το μοτίβο της πύκνωσης και αραίωσης που παρουσιάζουν και τα ανοίγματα. Ο πρώτος όροφος διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους ορόφους ως προς τη χρήση αλλά και ως προς την όψη, όπως και στο κτίριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η πίσω όψη, σημαντική επίσης, έρχεται αντιμέτωπη με τη γκρίζα, παρατημένη αθέατη όψη της πρωτεύουσας. Και εδώ χρησιμοποιείται η έννοια του φιλτραρίσματος, που επιτυγχάνεται από τη θέαση μέσα από έγχρωμους υαλοπίνακες διαφορετικών χρωμάτων.

Κάθε όροφος είναι διαφορετικός και κάθε διαμέρισμα απαντά σε άλλες ερωτήσεις και σενάρια ζωής. Τα ρετιρέ με ενιαία μπαλκόνια έχουν ξεχωριστή αντιμετώπιση και ενιαία κουφώματα δημιουργούν την κύρια όψη με θέα τον Παρθενώνα.


Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Klab Architecture – Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος
Ομάδα μελέτης: Enrique Ramírez, Βερόνικα Βασιλείου, Έλενα Σκορδά
Τοποθεσία: Οδός Βεΐκου, Κουκάκι, Αθήνα
Ιδιοκτήτης: I-Land Development
Κατασκευή: Future Constructions
Χρόνος μελέτης: 2010
Χρόνος κατασκευής: 2011 – 2012
Φωτογραφίες: Πάνος Κοκκινιάς
Περιφέρεια: Αττική

Πηγή: ktirio.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook: