Μητσοτάκης: «Θέλω να γίνω πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων»

16 Σεπτεμβρίου, 2018 7:41 ΜΜ
More videos

Σημαντική διεύρυνση στο χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου που θα αποτυπωθεί στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές προανήγγειλε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω σε μεγάλο συνασπισμό που να περιλαμβάνει το ΣΥΡΙΖΑ» είπε και πρόσθεσε: «Και αυτοδύναμος θα επιδιώξω ευρύτερες κοινοβουλευτικές και πολιτικές συγκλήσεις. Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική. Είμαι βέβαιος πως την επόμενη μέρα θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ έως το 2021

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μεταφοράς είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους σταδιακά, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Εως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες», σημείωσε.

«Ο νόμος Παρασκευόπουλου έκανε τις φυλακές περιστρεφόμενη πόρτα»

Στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών που είναι – όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης – προϋπόθεση ευημερίας και δημοκρατίας, σημείωσε πως «Ο νόμος Παρασκευόπουλου έκανε τις φυλακές περιστρεφόμενη πόρτα» και τόνισε πως θα καταργηθεί.

«Το ζήτημα των αδειών δεν αφορά μόνο τον κ. Κουφοντίνα. Ο συγκεκριμένος όμως έχει καταδικαστεί για 11 δολοφονίες. Δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματά του. Και είναι ο de facto καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Ναι θα αλλάξει το καθεστώς των αδειών για τους πολυϊσοβίτες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αχρείαστο μέτρο η μείωση των συντάξεων

«Η μείωση των συντάξεων ψηφίστηκε από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ήταν αχρείαστο μέτρο που οφείλεται στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Εμείς δεν το ψηφίσαμε και μακάρι να καταργηθεί. Το ίδιο ισχύει για το αφορολόγητο. Εμείς λέμε για μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή για να μειωθεί ο «πόνος» από την αύξηση του αφορολόγητου. Παρουσιάζουμε ένα συνολικό σχέδιο για το ασφαλιστικό για να μπουν οι νέοι στο σύστημα. Γι’ αυτό επιμένω στη θεσμοθέτηση του ατομικού κουμπαρά που θα εξασφαλίζει μια επικουρική σύνταξη μεγαλύτερη από τις σημερινές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα»

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία και το πρόγραμμα του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε:«Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον Τσίπρα εμείς έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της Οικονομίας. Θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα για όλους, ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχεια μέσα από επιδόματα».

Τόνισε επίσης: « Παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό μια διαφορετική πρόταση. Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και να συμμαζέψουμε το κράτος. Ο κ. Τσίπρας διέλυσε την μεσαία τάξη και τις παραγωγικές δυνάμεις. Δεν είπε όμως ούτε μία λέξη για το συμμάζεμα του κράτους. Αυτό που παρουσίασα χθες είναι ένα συνολικό πρόγραμμα. Το δικό μου σχέδιο για τη χώρα είναι πολύ πιο φιλόδοξο από του κ. Τσίπρα».

«Θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων»

Στην πόλωση που είναι σημαντικό χαρακτηριστικό το τελευταίο διάστημα στην πολιτική ζωή αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Τα πρώτα μου πολιτικά βιώματα ήταν ενός έφηβου που μεγάλωνε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80. Νόμιζα ότι δεν θα ξαναζούσαμε τέτοιες εποχές», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο σημερινός διχασμός είναι ένα μεγάλο δηλητήριο. Η στοχοποίηση ενός αντιπάλου του όχι για τις θέσεις του αλλά για το ότι είναι πολιτικός αντίπαλος. (…) Δεν είμαστε εδώ για κάποιους, είμαστε για όλους. Δεν είναι δυνατόν το ‘ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’ να είναι το πρόταγμα της πολιτικής μας. Ο κ. Τσίπρας τραυματίζει τη χώρα μας. (…) Θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».

Όρος τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «ξεθάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν τις εκλογές». Διεμήνυσε δε ότι η ΝΔ δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία.

Επίθεση σε Τσίπρα για το Μάτι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και όταν δέχτηκε ερώτηση για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι. Μίλησε για μια κυβέρνηση «η οποία δεν έδειξε απλά ανικανότητα, αλλά έναν αφόρητο και παντελώς αδικαιολόγητο κυνισμό», κι έναν πρωθυπουργό «που δεν ζήτησε ουσιαστικά ποτέ συγγνώμη (…) Γνώριζε ή δεν γνώριζε, όταν έκανε αυτό το τηλεοπτικό σώου με τις κάμερες, ότι υπήρχαν νεκροί; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι ανίκανος διαχειριστής».