Μεγάλος σεισμός στην Αταλάντη – Αισθητός στην Αθήνα και σε άλλα μέρη

8 Ιουνίου, 20233:38 ΜΜ

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, η δόνηση σημειώθηκε στα 10 χλμ νοτιοδυτικά της Αταλάντης, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 5χλμ. – Στα 4,8 Ρίχτερ η αναφορά του Ευρωμεσογειακού

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ έξω από την Αταλάντη, σημειώθηκε γύρω στις 3.30 το μεσημέρι της Πέμπτης. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, σημειώθηκε 10 χλμ νοτιοδυτικά της Αταλάντης, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 5χλμ.

Η έκθεση του Ευρωμεσογεακού δίνει τη δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 17 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Λιβαδειάς και εστιακό βάθος 2 χλμ.

Ρήγμα της Αταλάντης: Ο μεγάλος φόβος των σεισμολόγων

Το ρήγμα της Αταλάντης είναι ο μεγάλος φόβος των σεισμολόγων καθώς είναι ικανό για μεγάλες καταστροφές.
Στην περιοχή αυτή υπάρχει ένα ρήγμα που προκαλεί τρόμο στους σεισμολόγους της χώρας. Το λεγόμενο ρήγμα της Αταλάντης είναι ικανό για μεγάλες καταστροφές σε περίπτωση που ξυπνήσει.

Αρχίζει από το ρέμα του Καραγκιόζη, συνεχίζει προς Ασπρόρεμα-Κυπαρίσσι και φτάνει μέχρι Λάρυμνα. Το συνολικό μήκος του δεν ξεπερνά τα 34 χιλιόμετρα. Αν το ρήγμα ενεργοποιηθεί στο συνολικό της μήκος (34 χλμ), οι σεισμοί μπορεί να φτάσουν τα 6,7-7,0 Ρίχτερ, ωστόσο τα επιμέρους τμήματά της όταν ενεργοποιούνται ανεξάρτητα εκτιμάται ότι παράγουν σεισμούς μεταξύ Μ 5,5-6,6, ειδικότερα μόνο το τμήμα της Αταλάντης μπορεί να συνδέεται με σεισμούς της τάξης του Μ 6,0. seismos-1

Την τελευταία φορά που το συγκεκριμένο ρήγμα ξύπνησε ήταν το 1984. Με δυο δυνατούς σεισμούς δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα οι κατοικημένες περιοχές της Αταλάντης και του Μαρτίνου. Τα σπίτια υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές και ορισμένα σημεία τους κατεστράφησαν ολοσχερώς.

Το μέγεθος του πρώτου σεισμού, που ενδέχεται να ήταν και προσεισμός εκτιμάται από 6,4 έως 7,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ του δευτέρου από 7,0 έως 7,2 και έδωσε ουσιαστικά το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News