Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΜάσκα: Η πρωτοποριακή εφεύρεση του ΑΠΘ που προστατεύει 100% τους υγειονομικούς από...

Μάσκα: Η πρωτοποριακή εφεύρεση του ΑΠΘ που προστατεύει 100% τους υγειονομικούς από κοροναϊό

Η μικροβιοκτόνος μάσκα κατά του κοροναϊού έλαβε την απαραίτητη πιστοποίηση

Την υψηλή αποτελεσματικότητα της μάσκας αποστείρωσης εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα, που δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού από την έκθεση στον SARS-CoV-2, επιβεβαίωσαν η πιστοποίηση που έλαβε η συσκευή, όσο και η πρώτη κλινική μελέτη δοκιμής της στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».

ms154492 400x600 1

Η μικροβιοκτόνος μάσκα με την ονομασία VITER (Virus Terminator) πιστοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Ο έλεγχος μικροβιακού φορτίου ελέγχου πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2022 στο Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου Εμβολίων, Φαρμάκων και Φαρμακευτικών Προϊόντων του Ινστιτούτου υπό την επίβλεψη του προϊσταμένου Δρ. Ιωάννη Ράμπια και απέδειξε τη μείωση του μικροβιακού φορτίου και κατ’ επέκταση του ιικού φορτίου του αέρα μετά την εφαρμογή του μηχανολογικού συστήματος αποστείρωσης αέρα Viter σε ποσοστό 99,25% κατά μέσο όρο, στη μέγιστη ένταση λειτουργίας της συσκευής (FAN 3 – με μάσκα). Κατά τη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου το ολικό μικροβιακό φορτίο εξουδετερώθηκε έως και 100%.

filterms154498 457x600 1

Προστατεύει και από τους ασυμπτωματικούς φορείς

Κύριο χαρακτηριστικό της συσκευής VITER αποτελεί ότι αποστειρώνει τόσο τον εισπνεόμενο όσο και τον εκπνεόμενο αέρα, ώστε αν ο χρήστης της μάσκας είναι ασυμπτωματικός φορέας του SARS-CoV-2 να μην εκτίθενται στον ιό συνάδελφοί του, οι οποίοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο και χρησιμοποιούν συμβατικά μέτρα προστασίας. Η δυνατότητα αυτή της μάσκας να προστατεύει τον χρήστη της και ταυτόχρονα να συμβάλλει στη μείωση του ιικού φορτίου των χώρων όπου χρησιμοποιείται συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία, η οποία κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (ΟΒΙ με αρ. 1010045).

Η συσκευή σχεδιάστηκε μέσα από τη διεπιστημονική συνεργασία των Τμημάτων Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τους καθηγητές Ορθοπαιδικής Παναγιώτη Γκιβίση και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Χρήστο Αντωνόπουλο και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία ΒΥΤΟΧ Α.Ε., στο πλαίσιο συμπράξεων του ΑΠΘ με τον ιδιωτικό τομέα.

ptolemaidahospital2 450x600 1

Νέο εργαλείο στη μάχη για τη στήριξη της δημόσιας υγείας

«Η έκθεση ποιοτικού ελέγχου απέδειξε πως η συσκευή εξουδετερώνει έως το 100% του μικροβιακού και κατ’ επέκταση του ιικού φορτίου. Στις συνθήκες της πανδημίας COVID-19 που εξακολουθούμε διανύουμε, είναι προφανές ότι κάθε λειτουργός υγείας είναι απαραίτητος, πρέπει να προστατεύεται στον χώρο εργασίας του με κάθε δυνατό και κυρίως αποτελεσματικό τρόπο και κυρίως στην περίπτωση που νοσεί, αλλά είναι ασυμπτωματικός, να μην επιβαρύνει με επιπλέον ιικό φορτίο το περιβάλλον στο οποίο εργάζεται. Η συσκευή VITER αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο εργαλείο στη μάχη που δίνεται για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, με τον πρωτότυπο τρόπο λειτουργίας της και την εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκιβίσης.

ptolemaidahospital1 450x600 1

Γνωστοποίησε, δε, ότι υπό την επιστημονική του επίβλεψη, μετά τη σχετική έγκριση από το επιστημονικό συμβούλιο του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, διευρύνεται η κλινική μελέτη, που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο με τη δωρεά συσκευής στο νοσοκομείο και πλέον θα επεκταθεί σε δύο ομάδες νοσηλευτών και γιατρών του, η πρώτη από τις οποίες θα χρησιμοποιεί τη Viter και η δεύτερη τα διαθέσιμα έως σήμερα μέσα παθητικής προστασίας από την έκθεση στον ιό. Ήδη, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γκιβίση, μετά από επικοινωνία με τον διοικητή του Μποδοσάκειου Σταύρο Παπασωτηρίου, «η πρώτη κλινική εφαρμογή ήταν απολύτως επιτυχημένη, καθώς η χρήστης της μάσκας στο Μποδοσάκειο, ήταν η μοναδική από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που δεν νόσησε με covid-19 τους τελευταίους μήνες».

Τα πιο σημαντικά