Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες της Αλβανίας: «Δημεύουν τα σπίτια μας»

September 2, 2017 7:31 AM
More videos

Κυνική επιβεβαίωση από τον ελληνικής καταγωγής δήμαρχο Χειμάρρας: «ότι δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να αποδείξει ότι είναι δικό του, είναι του δήμου»

Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες της Αλβανίας και ειδικότερα της Χειμάρρας, οι οποίοι δίνουν αγώνα για να κρατήσουν τις περιουσίες τους, καταγγέλλοντας ότι η αλβανική κυβέρνηση προχωρά στη δήμευση των περιουσιών τους και ως εκ τούτου, στην εκδίωξή τους.

Σε ρεπορτάζ που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1 στο κεντρικό του δελτίο, Έλληνες κάτοικοι της Χειμάρρας, με την αγωνία στις φωνές τους να είναι έκδηλη, μιλούν για τις ενέργειες των αλβανικών αρχών, μέσω των οποίων ανατρέπεται η ζωή τους και χάνεται το βιος μιας ολόκληρης ζωής. «Όσοι δεν κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας, θα χάσουν τα σπίτια τους», τονίζει μια γυναίκα, η οποία δεν επιθυμεί, για ευνόητους λόγους, να φανερώσει το πρόσωπό της στην κάμερα.

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής δηλώνει δίχως κανέναν δισταγμό: «θέλουν να μας διώξουν». Οι Έλληνες της Χειμάρρας κάνουν λόγο για εκφοβισμό και απειλές εναντίον τους, ενώ μία κάτοικος δήλωσε ότι έχει δεχθεί η ίδια απειλές από τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος φέρεται να τους είπε «θα δείτε τι θα σας κάνω εγώ».

Ο Δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, ο οποίος υποστηρίζει το σχέδιο ανάπλασης, έκανε δηλώσεις στον ΑΝΤ1, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «οι αντιδράσεις είναι υποκινούμενες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι προέρχονται από μερικές δεκάδες ανθρώπων». Σε μία κυνική επιβεβαίωση των φόβων που εκφράζουν οι Έλληνες της Χειμάρρας, ο Δήμαρχος Γιώργος Γκόρος τόνισε πως «ότι δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να αποδείξει ότι είναι δικό του, είναι του δήμου».

Οι Έλληνες ομογενείς από την πλευρά τους καταγγέλουν ότι οι αλβανικές αρχές τους βάζουν εμπόδια και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν έχουν αποκτήσει τίτλους κτήσης, ενώ έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Η τελευταία κίνηση στην οποία προέβησαν οι Έλληνες κάτοικοι της Χειμάρρας, ήταν η παράσταση διαμαρτυρίας στην ελληνική και στην αμερικανική πρεσβεία. Αρχικά συναντήθηκαν με την Ελληνίδα πρέσβειρα, Ελένη Σουρανή και ακολούθησε η συνάντηση με τον σύμβουλο της αμερικανικής πρεσβείας και πολιτικό εκπρόσωπο του Αμερικανού πρεσβευτή. Ο τελευταίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τόνισε στους Έλληνες ομογενείς, ότι συμμερίζεται πλήρως το πρόβλημά τους και τους επιβεβαίωσε ότι θα ασκήσει κάθε δυνατή πίεση, ώστε να δικαιωθούν.

Το προηγούμενο διάστημα, οι Έλληνες της Χειμάρρας είχαν εκδόσει ανακοίνωση, με στην οποία έκαναν λόγο για προσπάθεια κατάργησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου από τις Αλβανικές αρχές και για πιέσεις που αποσκοπούν στην εκδίωξη της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας. Η ανακοίνωση που ακολουθεί, εκδόθηκε μία ημέρα μετά την κατεδάφιση δύο κτιρίων, γεγονός που, όπως επισημαίνεται, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο και θα προσφύγουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγες ημέρες:

«Με συνοπτικές διαδικασίες οι κρατικές υπηρεσίες προχώρησαν σήμερα στην κατεδάφιση δύο κτιρίων στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας. Υπενθυμίζουμε ότι τα ειδοποιητήρια στάλθηκαν στις 17 Ιουλίου και έδιναν πενθήμερο περιθώριο εκκένωσης στους ιδιοκτήτες. Παρά τις προσπάθειές μας να κινητοποιήσουμε τους φορείς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις παράνομες κατεδαφίσεις, δυστυχώς το κακό έγινε. Δύο ακόμα οικογένειες Χιμαραίων, βρέθηκαν έρμαια της κυβερνητικής αυθαιρεσίας και είδαν τον μόχθο δεκαετιών να γίνεται συντρίμμια.

Οι κατεδαφίσεις είναι παράγωγο της αλαζονείας του Αλβανού πρωθυπουργού ο οποίος σε μια προσωπική επίδειξη δύναμης, επιβάλλει αυτές τις κατεδαφίσεις παραβιάζοντας δύο νόμους του αλβανικού κράτους:

1. Βάσει της αλβανικής νομοθεσίας απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική εργασία κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου (25 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου)

2. Για το ένα εκ των κτιρίων εκκρεμεί δικαστική απόφαση επιδίκασης αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες για την απαλλοτρίωσή του.

Πέραν της καθαρά νομικής πλευράς το ζήτημα εγείρει και επιπλέον ερωτήματα:
Γιατί τόση βιασύνη να προχωρήσουν οι δύο κατεδαφίσεις στο μέσο της τουριστικής περιόδου και όχι τον Σεπτέμβριο;

Σε κάθε άλλη χώρα, ένα κτίριο του 1936 θα συμπεριλαμβανόταν σε αυτά που πρέπει να προστατευτούν. Πως προστατεύεται η τοπική κληρονομιά αντικαθιστώντας το με μπετόν;
Το σχέδιο «αποκατάστασης» χάριν του οποίου κατεδαφίζονται τα δύο κτίρια, πως θα υλοποιηθεί χωρίς να υπάρχει οικοδομική άδεια;

Τα σχέδια «αποκατάστασης», «ανάπλασης», «προστασίας» κτλ. της κυβέρνησης Ράμα γιατί ποτέ δεν τίθενται σε δημόσια διαβούλευση;

Η καταπάτηση της νομοθεσίας από το κράτος σε βάρος πολιτών του, με πράξεις που οδηγούν στην οικονομική τους εξαθλίωση συντελούν κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε συνδυασμό με τα συχνά φαινόμενα άσκησης πίεσης κατά της ντόπιας οικονομικής δραστηριότητας, εξάγεται το συμπέρασμα πως μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκφοβισμός και η υποταγή στο νέο καθεστώς που προσπαθεί να θεμελιώσει ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε την παντελή αδιαφορία των εγχώριων ΜΜΕ αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών απέναντι στις καθεστωτικές αυτές πρακτικές.
Σε αυτή την προσπάθεια κατάργησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου θα απαντήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο. Δεν θα υποκύψουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τον τόπο μας παρά τις όποιες πιέσεις.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας περνά μέσα από το κράτος δικαίου και τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφόσον το αλβανικό κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του, οργανώνουμε ήδη την προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας διοργανώνοντας μαζική διαμαρτυρία στις 14 Αυγούστου στην Χιμάρα με την συμμετοχή όλων των τοπικών συλλογικοτήτων προκειμένου να διεκδικήσουμε την προστασία μας από το άγριο καθεστώς των Τιράνων.

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ/ΚΕΑΔ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙΜΑΡΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (HIMARRIOTON SOSCIETY OF AMERICA)
ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ»
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ALEANCA PER MBROJTJEN E PRONES SE BREGDETIT)».

[protothema]

Ακολουθήστε μας στο facebook: