Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
υγείαΚορuφαία διαιτολóγος προτείνει το Νο1 λαχανικό για να μεıώσετε την υψnλή χολnστερόλη

Κορuφαία διαιτολóγος προτείνει το Νο1 λαχανικό για να μεıώσετε την υψnλή χολnστερόλη

Υιοθετώντας μερικές διατροφικές αλλαγές όπως είναι η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να μειώσετε την υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο ένα συγκεκριμένου είδους λαχανικού τη ρίχνει κατακόρυφα…

Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μόνο το 9% των ανθρώπων τρώνε τη συνιστώμενη ποσότητα λαχανικών την ημέρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, κάθε λαχανικό που τρώτε είτε πρόκειται για καρότα ή χόρτα είτε μπρόκολο αποτελεί κέρδος για σας.

Αν ανήκετε, όμως, στην κατηγορία των ενηλίκων με υψηλή χοληστερόλη, να ξέρετε ότι σύμφωνα με το CDC, η κατάσταση μπορεί συχνά να βελτιωθεί με αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής, καθώς και με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, εάν κριθεί απαραίτητο. Αυτές οι διατροφικές αλλαγές περιλαμβάνουν την κατανάλωση λαχανικών και ειδικά ενός συγκεκριμένου είδους λαχανικών. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιο είναι το Νο. 1 λαχανικό μας για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.

Γιατί τα λαχανικά είναι ωφέλιμα για την μείωση της χοληστερόλης

Δεν είναι πάντα η χοληστερόλη «κακή». Αυτή η κηρώδης ουσία είναι απαραίτητη για την κατασκευή των κυτταρικών τοιχωμάτων και την παραγωγή βιταμινών και ορμονών. Η υπερβολική χοληστερόλη, ωστόσο,  γίνεται πρόβλημα επειδή μπορεί να σχηματίσει εναποθέσεις στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών σας, καθιστώντας τις πιο στενές και λιγότερο εύκαμπτες. Αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού. 

Τα λαχανικά προστατεύουν την καρδιά επειδή περιέχουν ένα συγκεκριμένο είδος ινών που ονομάζεται διαλυτές ίνες. «Οι διαλυτές φυτικές ίνες δεσμεύουν και αφαιρούν τη χοληστερόλη από το σώμα μέσω των κινήσεων του εντέρου», λέει η Veronica Rouse, RD , ιδιοκτήτρια του The Heart Dietitian στο Οντάριο του Καναδά.

Τα λαχανικά περιέχουν επίσης άλλα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως αντιοξειδωτικά και φυτικές στερόλες. Οι φυτικές στερόλες είναι ενώσεις που «έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερόλη και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στα έντερα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα», λέει η Rouse.

Το Νο 1 λαχανικό για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης

Αν και όλα τα λαχανικά έχουν μια σειρά από οφέλη για τη μείωση της χοληστερόλης, υπάρχει ένα λαχανικό διεκδικεί τη Νο. 1 θέση: τα λαχανάκια Βρυξελλών. Διαβάστε γιατί…

anoigma5 575x336 1

Τα λαχανάκια Βρυξελλών αποτελούν μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών

Μισό φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών παρέχει 4 γραμμάρια συνολικών φυτικών ινών, 2 γραμμάρια από τα οποία είναι διαλυτές φυτικές ίνες. Σύμφωνα με την National Lipid Association , προσθέτοντας μόνο 5 έως 10 γραμμάρια διαλυτών ινών την ημέρα στη διατροφή σας από τροφές όπως τα λαχανικά θα μπορούσε να μειώσει την ολική και την «κακή» χοληστερόλη LDL κατά τουλάχιστον 5 έως 11 μονάδες.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά

Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται φυσικά στο σώμα, αλλά αν αφεθούν ανεξέλεγκτες μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση αυτής της οξειδωτικής αντίδρασης, βοηθώντας στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα μικρά λαχανικά που μοιάζουν με λάχανο είναι σχεδόν τόσο πλούσια σε αντιοξειδωτικά όσο το λάχανο και το σπανάκι, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν ειδικά αντιοξειδωτικά κερσετίνη και καμπφερόλη, λέει η Rouse. Μια μελέτη του 2019 από το Nutrients που δείχνει ότι αυτές οι ευεργετικές ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα. Επιπλέον, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών έχει περίπου τη μισή βιταμίνη C (άλλο αντιοξειδωτικό) που χρειάζεται το σώμα σας σε μια μέρα.

Μία από τις πιο ισχυρές διατροφικές αλλαγές που μπορείτε να υιοθετήσετε είναι η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή σας, την οποία μπορείτε να κάνετε καταναλώνοντας 2,5 έως 3,5 φλιτζάνια λαχανικών την ημέρα. Ένα λαχανικό που αγαπάμε για τα οφέλη του στη μείωση της χοληστερόλης είναι, λοιπόν, τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανάκια Βρυξελλών.

Πηγή: oloygeia.gr

Τα πιο σημαντικά