Κορονοϊός: Συναγερμός στην Φιλανδία – Ανακαλύφθηκε νέα μετάλλαξη του ιού

19 Φεβρουαρίου, 2021 9:43 ΜΜ
More videos

Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία του νέου στελέχους που ανακάλυψε εργαστήριο στο Ελσίνκι

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, με αρκετές ομοιότητες με αυτές της Βρετανίας και της Νοτίου Αφρικής, η οποία εντοπίστηκε στη νότια Φιλανδία.

Η εν λόγω μετάλλαξη ανακαλύφθηκε, από εργαστήριο που βρίσκεται στο Ελσίνκι, σε ασθενή μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Στο νέο στέλεχος του ιού δόθηκε το όνομα Fin-796H και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για το κατά πόσο είναι μεταδοτικότερο ή όχι σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα φινλανδικά ΜΜΕ έχουν εντοπιστεί το προηγούμενο 24ωρο 12 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Πάντως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η νέα μετάλλαξη δεν φαίνεται να «γεννήθηκε» στην περιοχή καθώς τα ιικά φορτία στη χώρα είναι πολύ χαμηλά.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν είναι πιο μεταδοτική, αλλά μπορεί να είναι. Υπάρχουν αλλαγές στον ιό που μπορεί να επηρεάζουν τη μολυσματικότητα» δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Το εργαστήριο θεωρεί την συγκεκριμένη μετάλλαξη, «σημαντική και μοναδική» και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ενδέχεται να μην είναι ανιχνεύσιμη από τα τεστ PCR, που αναζητούν συγκεκριμένες γενετικές αλληλουχίες στο RNA του ιού.