Κοιτάξτε τη γλώσσα σας. Αν εμφανίζεται αυτό, ίσως έχετε πρόβλημα.

30 Αυγούστου, 2016 3:02 ΜΜ
More videos

Μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο να βγάζετε έξω τη γλώσσα σας δημοσίως αλλά είναι σημαντικό να την ελέγχετε συχνά σε ένα καθρέφτη. Θα ξέρετε πως είναι υγιής αν είναι καθαρή και ροζ. Μην ανησυχήσετε αν έχει μικρά εξογκώματα (γλωσσικές θηλές) γιατί είναι φυσιολογικά και της δίνουν τραχιά υφή. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε κανένα από τα παρακάτω συμπτώματα ίσως να θελήσετε να κοιτάξετε λίγο βαθύτερα. Ο τρόπος με τον οποίο μοιάζει η γλώσσα μας μπορεί να μας στείλει σημαντικά μηνύματα για την υγεία που δεν γνωρίζαμε αλλιώς.

Κρατήστε στο μυαλό σας πως αυτά είναι μόνο υποδείξεις. Ο αυτό-έλεγχος είναι μόνο η αρχή και αν έχετε περεταίρω ανησυχίες για τις ανωμαλίες που βλέπετε, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία. Έτσι, θα μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε σωστά την κάθε περίπτωση. Ενώ μερικές καταστάσεις μπορούν να ελεγχθούν με απλές αλλαγές όπως η βελτίωση της στοματικής υγιεινής, κάποιες άλλες ίσως είναι σοβαρότερες. 

Έτσι πρέπει να είναι μια υγιής γλώσσα.lifebuzz-7cd109a5af29d5fc44317dc215d594bb-limit_2000

Η γλώσσα αποτελεί ένδειξη όχι μόνο της στοματικής υγιεινής αλλά και της γενικότερης υγείας. Όταν ανοίγετε το στόμα, πρέπει να βλέπετε μια ροζ γλώσσα καλυμμένη με μικρές προεξοχές. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές για 2 λεπτά καθημερινά. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε επίσης και τη γλώσσα.

Μπορεί να δείτε άσπρες κηλίδες ή να είναι όλη η γλώσσα άσπρη.lifebuzz-4d538ff80ae3298b65b778f7ca670c84-limit_2000

Αν συμβαίνει αυτό, μην πανικοβληθείτε. Ίσως είναι απλώς βακτηρίδια από τα οποία θα απαλλαγείτε βελτιώνοντας την στοματική ρουτίνα υγιεινής σας. Ωστόσο, αν ο αποχρωματισμός συνεχίζεται και προκαλέσει πόνο, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Μπορεί να πρόκειται για μυκητίαση (άφθες στόματος ή στοματική καντιντίαση). Η σοβαρότητά τους εξαρτάται από τη δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μια άσπρη γλώσσα μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου.

Έχετε ακούσει ποτέ για τη γεωγραφική γλώσσα;lifebuzz-0debde493aab1c94ebfb2f6d99990402-limit_2000

dermaamin

Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία η γλώσσα ξεκινά να μοιάζει με χάρτη άσπρων και χρωματιστών σημείων. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη αλλά ίσως συνδέεται με την ψωρίαση και μια ποικιλία άλλων παραγόντων. Ευτυχώς, είναι ένα άκακο σημάδι και δεν συνδέεται με μολύνσεις ή καρκίνο.

Μια κόκκινη ή πρησμένη γλώσσα μπορεί να σημαίνει ένα από τα παρακάτω.lifebuzz-e567d27ec510f5bead3934d0b055dce5-limit_2000

DermNet

Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα ή φλεγμονή, ίσως προκλήθηκε είτε από την κατανάλωση πικάντικων ή όξινων τροφών είτε από τραυματισμό δαγκώματος. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει ανεπάρκεια βιταμινών (αν σας λείπει φολικό οξύ ή βιταμίνη Β-12, μπορεί να έχετε κόκκινη γλώσσα.) Επιπλέον υπάρχει περίπτωση εμφάνισης του συνδρόμου Καβασάκι (Νόσος Kawasaki) σε παιδιά νεαρής ηλικίας ή ο ερυθρός πυρετός σε παιδιά από 2 ως 10 ετών.

Μια πληγή ή αίσθημα καύσου μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση ή σε εκείνες που χρησιμοποιούν το λάθος είδος οδοντόκρεμας (σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να επιλέξετε μια πιο ήπια οδοντόπαστα.)

Πληγές ή τραύματα.lifebuzz-3a9b07dbd54fc3a89f64e5c6f812b247-limit_2000

Αν τα ακανόνιστα εξογκώματα, τα έλκη και οι πληγές εμφανίζονται στο στόμα για πάνω από 6 εβδομάδες επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Οι πιθανές αιτίες εμφάνισής τους περιλαμβάνουν: λοίμωξη, φλεγμονή ή καρκίνο. Ανάλογα με το τι συμβαίνει ίσως χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά, να χρησιμοποιείται αντισηπτικό στοματικό διάλυμα ή να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.

Καφέ ή μαύρη γλώσσα με χνούδι.lifebuzz-7ef4841caa6d8157b0169c7cc681563f-limit_2000

Όσο ανησυχητικό κι αν είναι, μια μαύρη ή καφέ γλώσσα δεν είναι τόσο βλαβερή όσο φαίνεται. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι σημάδι κακής στοματικής υγιεινής και μπορεί να βελτιωθεί πίνοντας περισσότερο νερό και βουρτσίζοντας τη γλώσσα και τα δόντια συχνά. Μην ξεχνάτε το οδοντικό νήμα.

Αν καπνίζετε, καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα καφέ ή τσάι, παίρνετε φάρμακα με βισμούθιο ή υποβάλλεστε σε χημειοθεραπεία, μπορεί να δείτε αυτό τον αποχρωματισμό.

Αν έχετε κυματιστή γλώσσα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για μια σωστή διάγνωση.lifebuzz-fa2694fdd74aef9c7694854f9a92f193-limit_2000

Unknown

Ίσως να μην είναι καλό σημάδι πως η γλώσσα σας ξεκινά να μοιάζει με κρούστα πίτας. Αυτό συμβαίνει όταν η γλώσσα σας είναι πρησμένη ή διευρυμένη και αρχίζει να δέχεται πιέσεις από τα δόντια. Παρά την άβολη κατάσταση, αυτό το σύμπτωμα είναι γενικά άκακο. Ωστόσο, μπορεί να υποδεικνύει βαθύτερα ζητήματα αλλεργιών, αφυδάτωσης, θυρεοειδούς, υποθυρεοειδισμού, σύνδρομο συνδέσμου ή ανεπάρκεια σπλήνας.

Οι σχισμές και οι ρωγμές συνήθως δεν απαιτούν ειδική μεταχείριση.lifebuzz-9d95c1763876c3a13e82d1e40a1e86d1-limit_2000

Μπορεί οι σχισμές στη γλώσσα να είναι αντιαισθητικές αλλά δεν αποτελούν σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά. Είναι περισσότερο μια παραλλαγή της κανονικής γλώσσας και τίποτα άλλο. Το πιο σημαντικό είναι να την βουρτσίζετε ώστε να μην μένουν βακτήρια στις σχισμές. Αν σας ανησυχεί η εμφάνισή της, επισκεφτείτε ένα γιατρό.

Να είστε σε επιφυλακή για μολύνσεις από το τρύπημα της γλώσσας.lifebuzz-c4d915d0e0e4c109206c965ae9ca4ea9-limit_2000

Unknown

Μέσα στις πρώτες εβδομάδες του τρυπήματος είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάποιο πρήξιμο και ερεθισμό. Ωστόσο, αν η γλώσσα σας δεν επουλωθεί μετά από 8 εβδομάδες, ίσως κάτι δεν πάει καλά.

Κατά την επούλωση, προσέξτε για σημάδια μόλυνσης από βακτηρίδια του στόματος. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν υπερβολική διόγκωση ή/και αιμορραγία, κόκκινες ραβδώσεις στην περιοχή γύρω από την τρύπα, αποχρωματισμό ή εκκρίσεις (αν παρατηρήσετε ακραίο αποχρωματισμό, επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό. Ίσως είναι προχωρημένο στάδιο λοίμωξης).

Αν σκέφτεστε να κάνετε τρύπα για σκουλαρίκι στη γλώσσα, σιγουρευτείτε πως κλείσατε ραντεβού με έναν επαγγελματία που παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις υγιεινής. Πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες φροντίδας μετά το τρύπημα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τρόφιμα και ποτά ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε το τακτικό ξέπλυμα.

Θέλετε να αναβαθμίσετε άμεσα τη ρουτίνα της στοματικής σας υγιεινής;

Παρατηρείτε κάποιον με κακή αναπνοή; Ίσως δεν είναι τα δόντια που φταίνε αλλά η γλώσσα. Μια ξύστρα γλώσσας ή ένα καθαριστικό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την κατάσταση.

Όπως μάθαμε και παραπάνω, η κατάσταση της γλώσσας έχει να κάνει με κάτι παραπάνω από την απλή κακοσμία. Σιγουρευτείτε πως την κρατάτε καθαρή και ελέγξτε συχνά για διάφορα σημάδια.

d259391e65e277a6e9350b201b460976

 

 

Ακολουθήστε μας στο facebook: