Κοιμάστε σαν λιοντάρι ή σαν δελφίνι;

14 Σεπτεμβρίου, 2016 9:45 ΜΜ
More videos

Ξέρετε πόσο ύπνο χρειάζεται ο οργανισμός σας και τι ώρα πρέπει να μπαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε το πρωί;

Μην βιαστείτε να απαντήσετε: ένας βρετανός ψυχολόγος εξειδικευμένος σε θέματα ύπνου υποστηρίζει ότι αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητα και το βιολογικό ρολόι- και δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με την ώρα που κοιμάται και ξυπνάει κανείς, αφού η ενεργητικότητα που νιώθει κανείς στη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει όλα όσα κάνει.

Όπως γράφει ο Dr. Michael Breus στο βιβλίο «The Power Of When: The Best Time To Do Everything», που θα κυκλοφορήσει στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 (εκδ. Vermilion), όπως όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες και επιθυμία για σεξ, έτσι έχουμε και διαφορετικές ανάγκες και επιθυμία για ύπνο.

Και στις δύο περιπτώσεις, υποστηρίζει, η διαφορετικότητα είναι εγγενής και ρυθμίζεται από το βιολογικό ρολόι, το οποίο ρυθμίζει επίσης όλες τις άλλες ανάγκες του οργανισμού, από τη διατροφή έως την ώρα του σεξ.

Ο δρ Breus, ο οποίος είναι κλινικός ψυχολόγος με εξειδίκευση στις διαταραχές ύπνου από το Αμερικανικό Συμβούλιο Ιατρικής Ύπνου, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με βάση τις ανάγκες τους σε ύπνο οι άνθρωποι μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις χρονότυπους: στα δελφίνια, στις αρκούδες, στα λιοντάρια και στους λύκους.

Ο δρ Breus γράφει στην εφημερίδα «Daily Mail» ότι διάλεξε τα συγκεκριμένα ζώα επειδή διαθέτουν χαρακτηριστικά που μοιάζουν πολύ με αυτά που έχει προσδώσει στους χρονότυπούς του.

Οι τέσσερις χρονότυποι, λοιπόν, και τα πιθανότερα χαρακτηριστικά τους είναι οι εξής:

Δελφίνια.
 Όσοι ανήκουν σε αυτόν τον χρονότυπο κοιμούνται ελαφρά και ξυπνάνε με τον παραμικρό θόρυβο και ενόχληση. Έχουν χαμηλή ανάγκη σε ύπνο και συχνά πάσχουν από σχετιζόμενη με το άγχος αϋπνία.

Στην υπόλοιπη ζωή τους, τα άτομα αυτά τείνουν να είναι νευρικά, οξύθυμα και τελειομανή. Συχνά έχουν υψηλή ευφυΐα, ενώ είναι στοργικοί, τρυφεροί σύντροφοι που δεν αντέχουν τους καυγάδες (αν και μερικές φορές έχουν τέτοια έλλειψη ύπνου ώστε τσακώνονται με το παραμικρό).

Έχουν επίσης γρήγορο μεταβολισμό, και συνήθως δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα περιττών κιλών.

Η ιδανική μέρα για τα άτομα-δελφίνια αρχίζει στις 6.30 το πρωί, όταν ξυπνούν χωρίς όμως να θέλουν να σηκωθούν από το κρεβάτι. Αυτή η ώρα όμως είναι η ιδανική για λίγες ασκήσεις, ενώ μία-μιάμιση ώρα αργότερα είναι η ιδανική ώρα για πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες (π.χ. αυγά, γιαούρτι) αλλά φτωχό σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, δημητριακά, φρυγανιές) διότι τους προκαλούν υπνηλία.

Η ιδανική ώρα για νυκτερινή κατάκλιση είναι στις 11.30’ το βράδυ, διότι οι χαμηλές ανάγκες σε ύπνο των «δελφινιών» σημαίνουν ότι αισθάνονται αναζωογονημένοι με 6 ώρες ύπνου το 24ωρο.

Λιοντάρια. Συνήθως ξυπνούν τα χαράματα, γεμάτοι ενέργεια. Είναι ηγετικές προσωπικότητες, με αναλυτικό, οργανωτικό μυαλό και την ικανότητα να διορθώνουν πράγματα και καταστάσεις.

Τα περισσότερα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων και επιχειρηματίες είναι λιοντάρια. Είναι αισιόδοξοι και δουλευταράδες, αλλά επειδή σηκώνονται πάρα πολύ νωρίς το πρωί, το απόγευμα αρχίζουν να «πέφτουν» και συνήθως δεν έχουν έντονη κοινωνική ζωή.

Μερικές φορές δεν είναι καλοί στο να γνωρίζουν κόσμο ενώ σε γενικές γραμμές τρέφονται αρκετά υγιεινά και σπάνια είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η ιδανική μέρα γι’ αυτούς αρχίζει γύρω στις 5.30’ το πρωί και αμέσως μόλις ξυπνήσουν βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, οπότε ενδείκνυται γι’ αυτούς και ένα πλήρες πρωινό.

Μετά τις 10.30’ το βράδυ και μέχρι τη 1.30’ το πρωί είναι οι ιδανικές ώρες για να μπουν για ύπνο.

Αρκούδες. Όπως τα ζώα, έτσι και οι άνθρωποι-αρκούδες είναι δραστήριοι τη μέρα και ησυχάζουν το απόγευμα και το βράδυ διότι χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου το 24ωρο, αν όχι περισσότερο.

Συνήθως ξυπνούν με θολωμένο μυαλό και αρχίζουν να ξανανυστάζουν από τη μέση του απογεύματος και μετά, ενώ συχνά πεινάνε όλη την ώρα οπότε τσιμπολογούν αδιάκοπα με συνέπεια να είναι (στην καλύτερη περίπτωση) λίγο υπέρβαροι.

Τους αρέσει να βρίσκονται με άλλα άτομα, πιάνουν αμέσως κουβέντα και έχουν ανοικτό μυαλό. Γίνονται πιστοί φίλοι και καταδεκτικοί συνάδελφοι στους οποίους οι άλλοι μπορούν να βασιστούν.

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Η ιδανική μέρα γι’ αυτούς αρχίζει στις 7 το πρωί, αλλά βάζουν τα ξυπνητήρια να κτυπούν τουλάχιστον δύο φορές έως ότου κατορθώσουν να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Έτσι, η κατάλληλη ώρα για πρωινό είναι γύρω στις 7.30’ με 9. Οι υδατάνθρακες αντενδείκνυνται γι’ αυτούς, διότι τους προκαλούν υπνηλία, ενώ ούτε ο καφές ενδείκνυται τόσο νωρίς διότι θα τους προκαλέσει εκνευρισμό.

Στις 11 το βράδυ συνήθως κοιμούνται βαθιά, ειδικά αν ήταν δραστήριοι όλη τη μέρα.

εΛύκοι. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτόν τον χρονότυπο «ανατέλλουν» μαζί με τον ήλιο και τους είναι πολύ δύσκολο να ξυπνήσουν πριν από τις 9 το πρωί. Αν το κάνουν, παραπαίουν μέχρι το μεσημέρι αλλά στη συνέχεια είναι γεμάτοι ενέργεια και δεν νιώθουν κουρασμένοι πριν από τα μεσάνυχτα ή και ακόμα αργότερα.

Συνήθως είναι ριψοκίνδυνοι τύποι και τείνουν να έχουν στη ζωή τους υψηλότερο αριθμό ερωτικών συντρόφων από τον μέσο όρο. Είναι πιθανό να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ απ’ ό,τι οι άλλοι χρονότυποι, καθώς και να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε λίπη και ζάχαρη τη νύχτα – γι’ αυτό δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συχνά είναι υπέρβαροι.

Οι λύκοι είναι η ψυχή της παρέας, έχουν αυξημένη διορατικότητα και είναι δημιουργικοί. Ταυτοχρόνως όμως έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη.

Όσο δύσκολο κι αν είναι, η ιδανική ημέρα γι’ αυτούς πρέπει να αρχίζει με δύο ξυπνητήρια που θα κτυπούν με διαφορά 20 λεπτών το ένα από το άλλο, μεταξύ 7 και 7.30’ το πρωί. Παρότι δεν θέλουν να τρώνε πρωινό το χρειάζονται, αρκεί να περιέχει κυρίως πρωτεΐνες, άφθονο νερό (χρειάζονται ένα-δύο ποτήρια για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός τους), αλλά χωρίς καφέ τόσο νωρίς (θα τους προκαλέσει εκνευρισμό).

Η ιδανική ώρα για νυκτερινή κατάκλιση είναι τα μεσάνυχτα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε μας στο facebook: