Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΚαλαμάκι, Ηρακλείου: Κρητικόπουλα τα πρώτα χελωνάκια Caretta caretta της φετινής χρονιάς

Καλαμάκι, Ηρακλείου: Κρητικόπουλα τα πρώτα χελωνάκια Caretta caretta της φετινής χρονιάς

Τα πρώτα χελωνάκια καρέτα καρέτα της φετινής χρονιάς είναι κρητικόπουλα! Ξεμύτισαν από τις φωλιές τους στις 15 Ιουλίου στο Καλαμάκι Ηρακλείου, στον κόλπο της Μεσσαράς και βούτηξαν στα νερά του Λιβυκού Πελάγους.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» αυτή είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που τα πρώτα χελωνάκια εμφανίζονται στην Κρήτη. «Οι θαλάσσιες χελώνες αγαπούν αυτόν τον τόπο και είναι ο πρώτος που επισκέπτονται στην αρχή της περιόδου ωοτοκίας και αυτός ο τόπος οφείλει να ανταποδώσει αυτή την αγάπη».

Τα χελωνάκια έχουν μέγεθος μόλις 6 εκατοστών και ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» τα χαρακτηρίζει αγωνιστές. Διότι με το που συναντήσουν την επιφάνεια της φωλιάς τους ξεκινούν το ταξίδι τους προς τη θάλασσα, δυναμώνοντας τα πτερύγια τους για να κολυμπήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα με το που μπουν στο νερό προσπαθώντας να αποφύγουν όλους τους κινδύνους που τα παραμονεύουν».

22401487__________.limghandler

Ωστόσο, ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» επισημαίνει πως οι φυσικοί κίνδυνοι είναι κάτι το αναπόφευκτο. «Οι κίνδυνοι από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι οι σημαντικότεροι και είναι αυτοί που είναι στο χέρι μας για να αλλάξουν. Η Κρήτη αποτελεί ίσως τη δυσκολότερη περιοχή ωοτοκίας λόγω της εξαιρετικά υψηλής τουριστικής ανάπτυξης και του προβλήματος διάβρωσης των παραλιών» τονίζει.

Γι’ αυτούς τους δύο τόσο σημαντικούς λόγους «επιβάλλεται η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση και προστασία των ακτών και κατ’ επέκταση των φωλιών και των νεοσσών των θαλασσίων χελωνών» συμπληρώνει ο Σύλλογος.

Οδηγίες του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» προς τους λουόμενους στις παραλίες:

-Μην αγγίζετε τα χελωνάκια. Το ταξίδι από τη φωλιά στην θάλασσα είναι πολύ σημαντικό, αφού έτσι αποτυπώνουν πληροφορίες για την παραλία που γεννήθηκαν.

-Εάν δείτε χελωνάκια την ημέρα, προστατέψτε τα από τον καυτό ήλιο κάνοντάς τους σκιά με το σώμα σας. Μπορείτε επίσης να ισιώσετε την άμμο μπροστά τους για να διευκολύνετε την πορεία τους. Καλέστε επίσης άμεσα τους ερευνητές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

-Αποφύγετε να κινείστε γύρω από τους προστατευτικούς κλωβούς. Οι κραδασμοί γύρω από τη φωλιά μπορεί να κάνουν τα χελωνάκια να βγουν από τη φωλιά τους πρόωρα.

-Εάν δείτε φώτα να κατευθύνονται προς τη θάλασσα, ζητήστε από τους ιδιοκτήτες να τα σβήσουν ώστε να μην αποπροσανατολιστούν οι νεοσσοί. Μην ξεχνάτε ότι εντοπίζουν τη θάλασσα από την αντανάκλαση των αστεριών και του φεγγαριού στον ορίζοντα.

Πηγή: Τα ΝέαΤα πιο σημαντικά