Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγκάζει τους εργοδότες να πληρώνουν τις γυναίκες το ίδιο με τους άνδρες

15 Μαρτίου, 2017 10:15 ΠΜ
More videos

Η Ισλανδία γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Από τώρα και στο εξής, οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν ίση αμοιβή για όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή εθνικότητας.

Είναι γνωστό πως η Ισλανδία έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη χώρα στον κόσμο για την ισότητα των φύλων. Αλλά δεν είναι όλα τόσο ρόδινα: στην πραγματικότητα, οι Ισλανδές εξακολουθούν να κερδίζουν 14%-18% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες.

© surangastock / depositphotos.com

Οι ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, έχουν υπολογίσει ότι καθημερινά, μετά τις 14:38, οι γυναίκες εργάζονται δωρεάν. Αυτό οφείλεται στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Γι’ αυτό, τον Οκτώβριο του 2016, χιλιάδες Ισλανδές έφυγαν συμβολικά από την εργασία τους στις 14:38 και διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την άνιση αμοιβή.

Και οι φωνές των διαδηλωτών ακούστηκαν: η ισλανδική κυβέρνηση, αποφάσισε ότι ήταν καιρός να κάνουν κάτι γι’ αυτό το θέμα και εισήγαγαν ένα νέο νόμο. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, κάθε εταιρεία με 25 ή περισσότερους υπαλλήλους, απαιτείται να αποκτήσει ένα πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι τηρεί την ισότητας στις πληρωμές. Σκοπός είναι να εξαλειφθεί το χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων ως το 2022.

© HalgrimHelgason / twitter.com

«Τα ίσα δικαιώματα, είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες στο χώρο εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ισότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Θόρστεϊν Βιγκλουντσον.

Επίσης, παραδέχτηκε πως ίσως είναι βάρος στις εταιρίες να συμμορφωθούν με το νέο νόμο. Ωστόσο, είναι το ίδιο είδος επιβάρυνσης που θέτει η Ισλανδία όταν πρόκειται για έλεγχο ετήσιων λογαριασμών ή φορολογικές εκθέσεις.

Ο Υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Θα πρέπει να τολμήσετε τα λάβετε νέα μέτρα, να είστε τολμηροί στον αγώνα κατά της αδικίας».

© sharpest / twitter.com

Εμείς, χαιρόμαστε που η Ισλανδία θα κάνει αυτές τις σημαντικές αλλαγές και ελπίζουμε να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες χώρες.

[Independent] [Huffingtonpost]

Ακολουθήστε μας στο facebook: