Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΙερέας στην Καλλιθέα επιτέθηκε σε τρανς γυναίκα που περίμενε στο συσσίτιο να...

Ιερέας στην Καλλιθέα επιτέθηκε σε τρανς γυναίκα που περίμενε στο συσσίτιο να πάρει φαγητό

Επίθεση από ιερέα στην Καλλιθέα, δέχθηκε τρανς άτομο που βρέθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου για να λάβει φαγητό από συσσίτιο.

«Πήγα να πάρω φαγητό από τον οίκο του Θεού κι όχι από το σπίτι του ιερέα», δήλωσε η transgender γυναίκα. Σύμφωνα με τη δικηγόρο της, ο ιερέας επιτέθηκε με χυδαίους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς στην εντολέα της, αποκαλώντας την «άντρα με στήθος».

Μάλιστα ο ιερωμένος επιχείρησε να την διώξει: «Της έλεγε να βγάλει το στήθος της και να ξανάρθει. Την αποκαλούσε άνθρωπο του διαβόλου ενώ ισχυρίστηκε ότι όσα λέει είναι η «γραμμή» της Ιεράς Συνόδου, η οποία όπως αναφέρει ο ίδιος έχει απόφαση ότι η Εκκλησία αποδέχεται τους γκέι και τους καλεί σε μετάνοια αλλά όχι τα τρανς άτομα», δήλωσε η δικηγόρος του Red Umbrella Athens, Αγγελική Σουγλέ, που ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση του θύματος.

«Ενώ ο ιερέας δε συμμετείχε στη διανομή του φαγητού στο εξωτερικό του ναού, την οποία είχαν αναλάβει κάποιες γυναίκες, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας εμφανίστηκε ο ιερέας και με χυδαίο φρασεολόγιο της είπε να μην ξαναπάει γιατί δεν είναι γυναίκα, είναι “άνδρας με στήθος”. Της είπε να πάει να κάνει τη δουλειά που ξέρει γιατί τα κονομάει και να βρει φαγητό από εκεί. Είπε επίσης πως “δε θέλουμε ανώμαλους εδώ”, ενώ της ανέπτυξε και μια θεωρία ότι “τους ομοφυλόφιλους τους έχουμε αποδεχθεί, δεν τους καίμε, δεν τους πνίγουμε, τους αποδεχόμαστε και τους καλούμε για μετάνοια, αλλά εσύ είσαι πλάσμα του διαβόλου».

Όπως εξηγεί η συνήγορος, η γυναίκα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι άνεργη και τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε ξεκινήσει να πηγαίνει στο συσσίτιο του συγκεκριμένου ιερού ναού ώστε να παίρνει φαγητό.

«Κάποια στιγμή, της ζήτησαν από την εκκλησία να δείξει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να λαμβάνει το συσσίτιο, τα οποία είναι εκκαθαριστικό με χαμηλό εισόδημα, αστυνομική ταυτότητα και λογαριασμό της ΔΕΗ ώστε να φαίνεται που είναι η κατοικία της. Όταν λοιπόν προσκόμισε τα έγγραφα, διαπιστώθηκε πως τα στοιχεία των εγγράφων δε συνάδουν με την εξωτερική της εμφάνιση και αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για ένα τρανς άτομο.»

«Η γυναίκα προσπάθησε να του πει πως ήρθε στον οίκο του Θεού και ότι αυτή είναι πλάσμα του Θεού και χρειάζεται φαγητό, ο ιερέας ήταν ανένδοτος. Η γυναίκα προσπάθησε δυο τρεις μέρες να ξαναπάει, αλλά οι γυναίκες που έκαναν τη διανομή ήταν φοβισμένες και της έδωσαν μόνο μία φορά κρυφά, λέγοντάς της “πάρτο αλλά φύγε γρήγορα γιατί αν με δει ότι σου έδωσα θα με σκοτώσει“».

Ένας άλλος παριστάμενος, που επίσης περίμενε να πάρει το φαγητό του, υπερασπίστηκε την τρανς γυναίκας και ο ιερέας του επιτέθηκε επίσης φραστικά: «αφού αντιμιλάς είσαι και εσύ τέτοιος.»

«Μιλάμε για μια κατάσταση εκφοβισμού με ξεκάθαρο ρατσιστικό κίνητρο, καθώς η διάκριση αυτή και η στέρηση φαγητού απ’ το συσσίτιο έγινε ξεκάθαρα εξαιτίας της τρανς ταυτότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθεί στις (17/04) η μήνυση και επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε και αγωγή στο αστικό δικαστήριο για αποζημίωση λόγω προσβολής προσωπικότητας και για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί», λέει η κα Σουγλέ.

«Επίσης, επειδή ο ιερέας επικαλέστηκε και αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου που δεν αποδέχεται την τρανς ταυτότητα και που εμείς αγνοούμε, θα απευθυνθούμε και στα αρμόδια όργανα της εκκλησίας για να διαπιστώσουμε και εμείς τι ακριβώς ισχύει. Η μήνυση κατατέθηκε στη ΓΑΔΑ, στο τμήμα αντιρατσιστικής βίας, μέσα στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Πρόκειται για μία γυναίκα τρανς, η οποία έχει βάλει με δικαστική απόφαση ότι πρέπει να διορθωθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης από άνδρα σε γυναίκα και το ονοματεπώνυμο από ανδρικό σε γυναικείο, όμως λόγω της πανδημίας δεν έχει προλάβει ακόμα να αλλάξει την ταυτότητά της καθώς θέλει μια γραφειοκρατία η όλη διαδικασία», καταλήγει η συνήγορος.

Πηγή: lifo, protothema

Τα πιο σημαντικά