Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
διατροφήΗ υπερτροφή που ρίχνει τη χοληστερóλη και την αρτnρıακή πίεση – Μεıώνει...

Η υπερτροφή που ρίχνει τη χοληστερóλη και την αρτnρıακή πίεση – Μεıώνει τον κίνδuνο εμφάνıσης του δıαβήτη

Το μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται ως η ύπαρξη τουλάχιστον τριών παθήσεων που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται και μετατρέπει την ενέργεια -όπως υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση, μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, άλλα και διαβήτη.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής συγκαταλέγονται συνήθως στις κορυφαίες συστάσεις των ιατρών για την πρόληψη ή τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου.

Τώρα μία νέα μελέτη έδειξε ότι και τα καρύδια μπορούν να πολεμήσουν το μεταβολικό σύνδρομο. Τα καρύδια είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους ξηρούς καρπούς στην Ελλάδα. Έχουν πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά και σύμφωνα με τη νέα μελέτη, θεωρούνται πλέον ένα από τα πιο ισχυρά όπλα στη μάχη κατά του μεταβολικού συνδρόμου.

istock 481114288

Η μελέτη

Η μελέτη με επικεφαλής Ιρανούς ιατρικούς ερευνητές που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Food Science and Nutrition έδειξε ότι αυτός ο δημοφιλής ξηρός καρπός έχει μοναδικές ιδιότητες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Οι πολυφαινόλες και τα ευεργετικά πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3, που έχουν, προστατεύουν τον οργανισμό από τις καταστάσεις που ευθύνονται για το μεταβολικό σύνδρομο και προλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στη μελέτη, το καρύδι συσχετίστηκε με βελτιωμένο προφίλ αίματος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των τριγλυκεριδίων, της μείωσης της συνολικής χοληστερόλης, της μείωσης των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης και ακόμη και της βελτίωσης της ροής του αίματος. Συνολικά, η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

7 logi gia na trome karidia kathimerina

Προλαμβάνουν τον διαβήτη

Φάνηκε επίσης ότι αυτός ο ξηρός καρπός καταπολεμά ορισμένες επιπλοκές του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων γλυκόζης νηστείας, της μείωσης της HbA1C και της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι όσοι καταναλώνουν καρύδι έχουν 68% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τα άτομα που δεν τρώνε καρύδια.

Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Το βάρος είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου και των επιπλοκών του. Αρκετές μελέτες που εξέτασαν οι ερευνητές έδειξαν το όφελος της κατανάλωσης καρυδιών στο σωματικό βάρος και τη συσχέτισή τους με υψηλότερα επίπεδα κορεσμού.

Τα πιο σημαντικά