Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
διεθνήΗ θλιβερή ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα φακελάκι τσαγιού

Η θλιβερή ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα φακελάκι τσαγιού

Το Μουνάρ είναι μια πόλη μέσα στα βουνά στα δυτικά της Ινδίας. Τουριστικός προορισμός, άλλοτε θέρετρο για τη βρετανική ελίτ, είναι γεμάτη φυτείες τσαγιού. Τις τελευταίες ημέρες, η εικόνα της άλλαξε.

Επί εννέα εικοσιτετράωρα 10.000 γυναίκες κρατούσαν αποκλεισμένους δρόμους-κλειδιά. Είναι εργαζόμενες στις φυτείες, και ζητούσαν αύξηση στους μισθούς τους.

Το βρετανικό δίκτυο BBC, έκανε μια έρευνα για το τι κρύβεται πίσω από το «εθνικό ποτό» της Βρετανίας. Και φέρνει στο φως “επικίνδυνες και ταπεινωτικές συνθήκες ζωής και δουλειάς”.

Munnar-tea-harvester-1

Το Radio 4 και το BBC News πήγαν στο Άσαμ, στη βορειοανατολική Ινδία, και βρήκαν εργαζόμενους στις φυτείες τσαγιού να ζουν σε κατεστραμμένα σπίτια με άθλιες συνθήκες υγιεινής. Πολλές οικογένειες δεν είχαν τουαλέτες και αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν τους θάμνους τσαγιού.

Οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί και οι συνθήκες διαβίωσης τόσο κακές, ώστε οι εργαζόμενοι στις φυτείες και οι οικογένειές τους είναι υποσιτισμένοι και εκτεθειμένοι σε θανατηφόρες ασθένειες. Σε κάποιες φυτείες, η κάμερα κατέγραψε παιδιά να εργάζονται.

Tea_Estate_Munnar

Οι εργάτες στις φυτείες του Άσαμ πληρώνονται 1,3 ευρώ την ημέρα. 9 στους 10 ασθενείς που φτάνουν από τις φυτείες σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της περιοχής είναι υποσιτισμένοι, σύμφωνα με τον ιατρικό διευθυντή του Assam Medical College.

Ο καθηγητής ΑΚ Das λέει, είναι συχνές οι «ασθένειες της φτώχιας«, με πολλούς ασθενείς να φτάνουν με διάρροια, μολύνσεις του αναπνευστικού, δερματικές βλάβες και σοβαρές αρρώστιες, όπως φυματίωση και μηνιγγίτιδα.moonar_trekearth

Ο ίδιος περιγράφει παιδιά να εισάγονται στο νοσοκομείο τόσο εξασθενημένα από την έλλειψη τροφής ώστε δίνουν μάχη για να ξεπεράσουν ιάσιμες ασθένειες, και μόλις τα καταφέρουν και φύγουν από το νοσοκομείο, να υποτροπιάζουν.

Και τα περιστατικά δεν τελειώνουν εκεί. Το BBC μίλησε με ένα κορίτσι που δήλωσε ότι είναι 14 χρόνων. Μάζευε τσάι σε φυτεία, και είπε ότι δούλευε συνεχόμενα επί δύο μήνες.

Η φυτεία ανήκει στη θεωρούμενη υψηλού κύρους εταιρία Doomur Dullung, από τις παλαιότερες του κόσμου. Προμηθεύει εμπόρους και εταιρίες όπως οι Twinings, Yorkshire Tea, Harrods και Forthum and Mason.

honey1

Σε άλλη φυτεία, της Assam Company, εργάτες ψέκαζαν με εντομοκτόνα χωρίς τον προστατευτικό εξοπλισμό που απαιτείται από τον νόμο. Οι ίδιοι είπαν ότι τους δίνεται μια φορά τον χρόνο, φθείρεται σε λίγους μήνες και δεν αντικαθίσταται.

img39540_cc454bcd04dabf4681eb7c8cdca6546c_650_432

Ο καθηγητής Ντας λέει ότι συχνά βλέπει ασθενείς με σοβαρές παρενέργειες από την έκθεση σε εντομοκτόνα. Η Assam Company έκανε λόγο για «αβάσιμες και ψευδείς» υποθέσεις.

Ο διευθυντής μιας φυτείας που ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσαγιού στον κόσμο, τη McLeod Russel, περιγράφει ως «μη αποδεκτές» τις συνθήκες για κάποιους εργαζόμενους. Οι φυτείες της McLeod Russel στο Άσαμ προμηθεύουν με τσάι εταιρίες στις οποίες ανήκουν οι Liptons,Tetley, Twinings, και PG Tips.

Το δίκτυο BBC αναφέρει ότι στον ρεπόρτερ του δεν επιτράπηκε η είσοδος σε μια από τις φυτείες της McLeod Russel, και ότι κρατήθηκε για λίγο μέσα στο εργοστάσιο.

Τον περασμένο χρόνο, το Ινστιτούτο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του Columbia δημοσιοποίησε μια μεγάλη μελέτη για τις συνθήκες σε φυτείες μέρος των οποίων ανήκει στον ινδικό βιομηχανικό «γίγαντα» Tata. Η έρευνα μιλά για«απάνθρωπες και βάναυσες» συνθήκες σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

84086046-1

Όλες οι φυτείες που επισκέφθηκε το BBC έχουν πιστοποιηθεί από τη Rainforest Alliance, μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει ότι εργάζεται  με στόχο να διατηρήσει τη βιοποικιλότητα και «να προστατεύσει τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινότητες«.

Ο Στέφεν Έκα, ακτιβιστής της τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης NGO PAJHRA λέει ότι η πιστοποίηση που έδωσε η Rainforest Alliance αφορά περισσότερο «την πώληση τσαγιού παρά την εξουσιοδότηση των εργαζόμενων«.

tea_museum_munnar20131031123157_351_1

Πολλές εταιρίες δήλωσαν ότι βλέπουν με προσοχή τα ευρήματα της έρευνας του BBC και ότι θα εργαστούν για τη βελτίωση της κατάστασης. Τα πολυκαταστήματα Harrod’s ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν το τσάι της Doomur Dullung από τα ράφια τους.

Την ίδια ώρα, στην επαρχία Μουνάρ, μετά την πολυήμερη απεργία των χιλιάδων γυναικών, η διοίκηση της εταιρίας Kannan Devan Hill Produce (KDHP) συμφώνησε να δώσει 8,33% μπόνους στους εργαζόμενους στις φυτείες τσαγιού και ένα έχτρα ποσό 11,66%. Το ζήτημα της αύξησης του μισθού θα συζητηθεί αργότερα αυτό τον μήνα.

Και η κάθε γουλιά τσαγιού ίσως έχει πια λίγο διαφορετική γεύση.

πηγές: BBC, The Hindu, The Economic Times, Wikipedia
Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ



Τα πιο σημαντικά