Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
διεθνήΗ δίκη που μπορεί να αλλάξει τα πάντα στο Διαδίκτυο

Η δίκη που μπορεί να αλλάξει τα πάντα στο Διαδίκτυο

Ευρώπη vs facebook ή αλλιώς… Δαβίδ εναντίον Γολιάθ

Μία εκ πρώτης όψεως απίθανη ακροαματική διαδικασία θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Απρίλιο στη Βιέννη, όπου 25.000 πολίτες θα βρεθούν δια των νομικών εκπροσώπων τους αντιμέτωποι με τη Facebook, με την κατηγορία ότι ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραβίασε τα προσωπικά τους δεδομένα.

Η υπόθεση είναι γνωστή ως «Europe vs Facebook», αλλά εύστοχα έχει χαρακτηριστεί από τα ξένα μέσα ενημέρωσης «υπόθεση Δαβίδ κατά Γολιάθ».

Πρωτεργάτης αυτής της κίνησης, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ στο «Βήμα της Κυριακής», είναι ο Αυστριακός φοιτητής Μαξ Σρεμς, ο οποίος αξιώνει από την εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποζημίωση 500 ευρώ για καθέναν από τους 25.000 υποστηρικτές του.

Το ποσό είναι συμβολικό (αν και για την ίδια τη Facebook, σε περίπτωση που υποχρεωνόταν να το καταβάλει στο σύνολό του, θα ήταν αξιόλογο), όμως ενδεχόμενη νίκη των εναγόντων θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για τις εταιρείες του Διαδικτύου και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους.

Ο Σρεμς υποστηρίζει ότι η Facebook παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρακολουθώντας τις κινήσεις των χρηστών της σε εξωτερικές σελίδες, με τη χρήση Συστημάτων Μεγάλων Δεδομένων (Big Data Systems).

Επίσης, υποστηρίζει ότι η εταιρεία παραχώρησε αυτά τα δεδομένα στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του κατασκοπευτικού της προγράμματος Prism. Στις 9 Απριλίου το περιφερειακό δικαστήριο της Βιέννης σε μια πρώτη ακροαματική διαδικασία θα εξετάσει την υπόθεση και θα κρίνει αν θα γίνει δεκτή.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σρεμς τα βάζει με το Facebook. Το 2013 κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας για την ανάμειξή της στο κατασκοπευτικό πρόγραμμα Prism, ενώ το 2011 έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που ζήτησε από τη Facebook να αποκαλύψει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της για τον ίδιο – αίτημα για τον οποίο έλαβε έναν όγκο 1.222

via



Τα πιο σημαντικά