Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
άνθρωποιΟι 10 καλύτεροι τρόποι για να εντοπίσετε έναν ψεύτη.

Οι 10 καλύτεροι τρόποι για να εντοπίσετε έναν ψεύτη.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε, πότε κάποιος μας λέει ψέματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν αμφιβάλουμε για την ειλικρίνεια του άλλου, πλάθουμε χιλιάδες διαφορετικά σενάρια για το ποια μπορεί να είναι η αλήθεια.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν πολλές ενδείξεις, που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πότε κάποιος μας λέει ψέματα. Δείτε παρακάτω 10 πράγματα, που προδίδουν ακόμα και τους πιο έμπειρους ψεύτες.

1.Γλώσσα του σώματος.

Αν υποψιάζεστε, ότι κάποιος σας λέει ψέματα, δώστε περισσότερη σημασία στις κινήσεις του παρά στα λόγια του. Οι ψεύτες τείνουν να κρύβουν τα χέρια τους, να τα κρύβουν πίσω από την πλάτη τους ή να τα βάζουν μέσα στις τσέπες τους. Επίσης, πολλές φορές κουνάνε νευρικά το πόδι τους. Άλλη μια ένδειξη, ότι κάποιος λέει ψέματα είναι, αν δαγκώνει τα χείλη του.

2.Αναπνοή

Όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα, η αναπνοή τους γίνεται πιο βαριά και η φωνή τους πιο λεπτή, γιατί η ροή του αίματός τους και οι καρδιακοί παλμοί αλλάζουν, καθώς γίνονται πιο νευρικοί.

3.Ακαμψία

Οι ψεύτες συχνά βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, οπότε η αφύσικη ακαμψία του σώματος είναι μια ισχυρή ένδειξη. Οι σηκωμένοι ώμοι και τα σταυρωμένα χέρια υποδεικνύουν την δυσαρέσκεια των ανθρώπων που λένε ψέματα.

4.Υπερβολική εφίδρωση

Το ψέμα είναι κάτι που προκαλεί άγχος ακόμα και στους πιο έμπειρους. Ακόμα και όταν λέμε ένα αθώο ψέμα, ιδρώνουμε περισσότερο, αφού αυτή είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού μας.

5.Οπτική επαφή

Ένας άνθρωπος που λέει ψέματα θα αποφύγει να σας κοιτάξει στα μάτια ή να έχει οπτική επαφή. Αν υπάρξει οπτική επαφή, ο ψεύτης ή θα σας κοιτάζει επίμονα στα μάτια ή θα ανοιγοκλείνει τα μάτια ασυνήθιστα γρήγορα.

6.Αλλαγή θέματος

Όλοι αισθάνονται ευάλωτοι, όταν λένε ψέματα. Ακόμα και ένας έμπειρος ψεύτης μέσα του τρέμει. Οπότε, ένας άνθρωπος που λέει ψέματα θα προσπαθήσει να αλλάξει θέμα όσο πιο γρήγορα μπορεί.

7.Αυξημένη επαφή χεριού-κεφαλιού

Οι ψεύτες τείνουν να ασχολούνται με τα μαλλιά τους, να ακουμπούν το πρόσωπο και τον λαιμό τους, να τρίβουν την μύτη τους και να καλύπτουν το στόμα τους πιο συχνά από το συνηθισμένο.

8.Υπερβολική άμυνα

Όταν αντιμετωπίζουμε έναν ψεύτη με πραγματικά γεγονότα, γίνονται υπερβολικά αμυντικοί και αρνούνται να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση ή κατηγορία. Αν ο ύποπτος σας απαντήσει με φράσεις, όπως “Γιατί πρέπει να το ξέρεις αυτό;” ή “Αυτό δεν είναι σημαντικό τώρα”, σίγουρα βρίσκεται στα όριά του και χρησιμοποιεί την άμυνα ως επίθεση.

9.Τόνος και ταχύτητα

Όταν ένας άνθρωπος λέει ψέματα, η φωνή του γίνεται πιο ψιλή, αφού τεντώνονται οι φωνητικές τους χορδές. Ένας άνθρωπος που λέει ψέματα ή θα μιλάει πιο γρήγορα από το συνηθισμένο ή θα μιλάει μονότονα.

10.Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ψέματος

Είναι πιο εύκολο να πούμε ψέματα, μέσω μηνύματος ή τηλεφώνου παρά από κοντά. Επίσης, τα μηνύματα δίνουν τον χρόνο στον ψεύτη να προετοιμάσει τις απαντήσεις του. Αν χρησιμοποιεί εκφράσεις “Για να είμαι ειλικρινής…” ή “Τι θέλω να πω…” και προσπαθεί να αλλάξει γρήγορα θέμα, τότε αυτό είναι μια ένδειξη, ότι σας λέει ψέματα.

Εικόνα: DisneyΤα πιο σημαντικά