H Bugatti κυκλοφόρησε το νέα της αυτοκίνητο σχεδιασμένο για μέγιστη τελική ταχύτητα

Αύγουστος 25, 2018 3:59 ΜΜ
More videos

Η Bugatti Chiron είναι ταχύτατη, αλλά εστιάζει την ταχύτητα της στις ευθείες. Για την ακρίβεια, είναι σχεδιασμένη με απώτερο στόχο την μέγιστη δυνατή τελική ταχύτητα – αεροδυναμικά και μηχανικά.

Προφανώς και μπορεί να στρίψει, αλλά μοιάζει άκομψη… έξω από τα νερά της. Κάπου εδώ, μπαίνει στο παιχνίδι η Divo, ένα μοντέλο που η Bugatti δεν σταματά να αναφέρει ότι είναι “φτιαγμένη για στροφές”, και δεν χρειάζεται παραπάνω από μία ματιά για να αποκαλυφθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει.

Η ομάδα που ανέλαβε τον σχεδιασμό του νέου μοντέλου της γαλλικής εταιρίας, δούλεψε μαζί με τους αεροδυναμιστές για να καταλήξουν σε ένα σχήμα που θα ικανοποιούσε τους ίδιους, τα αφεντικά τους και τους πελάτες.

A post shared by BUGATTI (@bugatti) on

Έτσι, ενώ η Divo θυμίζει την Chiron και είναι αδιαμφισβήτητα Buggati, είναι εντελώς διαφορετική και παράγει 90 κιλά περισσότερη downforce από την “αδερφή” της. Μπροστά, η Divo είναι ένας τεράστιος αεραγωγός – στον προφυλακτήρα, στο χαρακτηριστικό “πέταλο” που φιλοξενεί και το σήμα και στο καπό. Έτσι βελτιστοποιείται η αεροδυναμική και κατευθύνεται ο αέρας εκεί που πρέπει να πάει.

Κατά συνέπεια, το σύστημα ψύξης γίνεται δέκτης μεγαλύτερης ροής αέρα και η απόδοση του βελτιώνεται. Στην οροφή, υπάρχει ένας αεραγωγούς τύπου NACA ο οποίος υποδέχεται τον αέρα περιορίζοντας τον σχηματισμό αναταράξεων πάνω στην αεροτομή ενώ πίσω, την παράσταση κλέβει η προαναφερθείσα αεροτομή, ο γιγαντιαίος διαχύτης που φιλοξενεί την τετραπλή απόληξη της εξάτμισης και τα ολοκαίνουρια, 3D-printed φωτιστικά σώματα που αποτελούνται από 44 “πτερύγια”.

Οι αλλαγές όμως δεν περιορίζονται στην αεροδυναμική και στον σχεδιασμό. Περισσότερες τροποποιήσεις κρύβονται στο πλαίσιο και στην ανάρτηση ώστε η Divo να είναι πιο άμεση και πιο ευέλικτη.

Το νέο μοντέλο της Bugatti υπέστη δίαιτα και το αποτέλεσμα αυτής είναι η μείωση του βάρους κατά 35 κιλά (νέοι τροχοί, λιγότερο μονωτικό υλικό, ελαφρύτερο ηχοσύστημα κ.ά.) και η ανάρτηση έχει δεχθεί νέες ρυθμίσεις με πιο σημαντική από αυτές την αύξηση της γωνίας camber.

A post shared by Dexterous Cars (@dexterouscars) on

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία, η Divo μπορεί να πιάσει έως και 1.6 G πλευρικής επιτάχυνσης στις στροφές, όμως κάτι έπρεπε να θυσιαστεί. Αυτό, είναι το “Top Speed” mode που καταργείται ενώ τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 380 km/h. Είπαμε, η Divo εστιάζει σε άλλου είδους ταχύτητα.

Ο μοναδικός τομέας στον οποίο δεν υπάρχουν αλλαγές, είναι αυτός του powertrain. Εκεί, ο 8-λιτρος, quad-turbo W16 διατηρεί την θέση του, συνεχίζοντας να παράγει 1.500 άλογα και να συνδυάζεται με ένα 7-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο και σύστημα τετρακίνησης.

Η Divo, αναβιώνει την “coachbuilding” παράδοση της Bugatti με εντελώς νέο παρουσιαστικό, κάπως αλλαγμένο εσωτερικό και μία εξωφρενική τιμή της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ που δεν πτόησε καθόλου 40 πελάτες της, οι οποίοι έσπευσαν να την παραγγείλουν εξαντλώντας την παραγωγή του αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε μας στο facebook: