Γκίκας: «Ξεχάστε τη μαζική έξοδο το Πάσχα»

19 Απριλίου, 2021 2:26 ΜΜ
More videos

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε συνέντευξη του ανέφερε ότι η Επιτροπή θα αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα σχετικά με το Πάσχα.

Ο Αχιλλέας Γκίκας μίλησε σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα και το θέμα των μετακινήσεων του Πάσχα. Ο λοιμωξιολόγος είχε αναφέρει ότι θα πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας. Ακόμη, είχε δηλώσει παλιότερα πως θα χρειαστεί παράταση του lockdown.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Παθολογίας, και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ανέφερε για το Πάσχα ότι θα πρέπει να ξεχαστεί η μαζική έξοδος του Πάσχα, κυρίως λόγω της επιδημιολογικής εικόνας.

Γκίκας: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν προσεκτικά ανοίγματα»

Συνοψίζοντας την εκτίμησή του, εν όψει των συνεδριάσεων της Επιτροπής αυτήν την εβδομάδα, για τις εισηγήσεις σχετικά με τις μετακινήσεις το επόμενο διάστημα, ο κ. Γκίκας είπε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε «το Πάσχα στη γειτονιά μας, όχι στο χωριό μας».

Εξηγώντας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν προσεκτικά ανοίγματα, επεσήμανε πως στο Ισραήλ, όπου έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού, στα σχολεία εξακολουθούν να υπάρχουν μέτρα, το λιανεμπόριο είναι ελεύθερο, αλλά όχι πλήρως η εστίαση.

Γκίκας: «Μετά το Πάσχα θα αρχίσουμε να μιλάμε για περισσότερα κρούσματα»

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού νέων που παρατηρούνται σε πολλές πλατείες, ο κ. Γκίκας είπε πως είναι ένα θέμα που πρέπει κανείς να το δει με κατανόηση, ωστόσο οφείλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι κάνουν λάθος. Εκτίμησε δε, πως «μετά το Πάσχα θα αρχίσουμε να μιλάμε για περισσότερα κρούσματα».

Ερωτηθείς σχετικά με τον σάλο για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, απάντησε με μία φράση που αποδίδεται στο Αϊνστάιν ότι «δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη ανοησία».

Υπογράμμισε πως «η διαδικασία λήψης των αποφάσεων γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Η Επιτροπή συνεδριάζει, βάζει κάτω τα δεδομένα και ακολούθως εισηγείται. Η Πολιτεία είναι αυτή που αποφασίζει».

Γκίκας: «Η απόφαση για το Πάσχα θα παρθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα»

Το ιικό φορτίο δεν επιτρέπει ακόμα τα μεγάλα ανοίγματα, δήλωσε ο κ. Γκίκας, ωστόσο αναγνώρισε ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή θα αξιολογήσει πάρα πολλά και η απόφαση για το Πάσχα στο χωριό θα ληφθεί μετά τη Μεγάλη Δευτέρα. svg%3E

Ωστόσο, σημείωσε με νόημα πως «όταν ο άνθρωπος κάνει προγράμματα, ο ιός γελάει». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα ανοίξει, αν όχι νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, λόγω του τουρισμού.