Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
υγείαΦραγμένες αρτnρίες: 4 «σιωπnλά» σnμάδια

Φραγμένες αρτnρίες: 4 «σιωπnλά» σnμάδια

Πόνος στην κνήμη

Ο πόνος στην κνήμη μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μπλοκάρει οι αρτηρίες των σκελών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των καπνιστών, πριν ακόμα διαγνωστεί η στεφανιαία νόσος. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα χρήζει άμεσης αξιολόγησης για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της κακής κυκλοφορίας.

Φραγμένες αρτηρίες: 4 «σιωπηλά» σημάδια

Αραίωση μαλλιών ή φαλάκρα

Ανεξάρτητα από την ηλικία του άνδρα, η φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού συνδέεται με φραγμένες αρτηρίες, όπως μαρτυρά έρευνα που έγινε σε 37.000 άνδρες. Σε μια άλλη μελέτη σε πάνω από 7.000 ανθρώπους (οι 4.000 από τους οποίους ήταν γυναίκες), η μέτρια έως σοβαρή μορφή φαλάκρας διπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά και στα δύο φύλα.

Φραγμένες αρτηρίες: 4 «σιωπηλά» σημάδια

Πτυχή στο λοβό του αυτιού

Μια από τις πιο παράξενες ενδείξεις φραγμένων αρτηριών είναι η πτυχή στο λοβό του αυτιού (ειδικά, όταν η πτυχή είναι διαγώνια και ξεκινά από το ακουστικό κανάλι πηγαίνοντας προς την κάτω άκρη του λοβού). Η πτυχή αυτή μπορεί να έχει προκληθεί από κακή κυκλοφορία του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών της καρδιάς.

Παρότι κάποιοι γιατροί θεωρούν πως η πτυχή αυτή είναι απλά ένα γενετικό σημάδι γήρανσης, ερευνητές που χρησιμοποίησαν τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό αξονικής τομογραφίας για να μετρήσουν την ύπαρξη «σιωπηλής» στεφανιαίας νόσου, βρήκαν πως η πτυχή στο αφτί πρόδιδε καρδιοπάθεια.

Στυτική δυσλειτουργία

Εάν δυσκολεύεστε να έρθετε σε στύση ή έχετε στύση περιορισμένης διάρκειας, μπορεί να αποτελεί σημάδι φραγμένης αρτηρίας στην περιοχή της πυέλου. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται πέντε χρόνια από την έναρξη της βλάβης μέχρι να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή, αρκετός χρόνος για να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής και να παρέμβει ο γιατρός σας όπου χρειάζεται.

Γιατί φράζουν οι αρτηρίες

Η απόφραξη των αρτηριών ονομάζεται στον ιατρικό χώρο αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση ουσιών στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και αποτελεί την αιτία της στεφανιαίας νόσου και άλλων κυκλοφορικών προβλημάτων.

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε αρτηρία του σώματος, παρατηρείται όμως κυρίως σε αυτές που διοχετεύουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαίες), στις αρτηρίες του λαιμού που διοχετεύουν αίμα στον εγκέφαλο (καρωτίδες) και στις αρτηρίες των ποδιών (περιφερικές).

Η δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, όπως ονομάζεται η συμπαγής μάζα στο εσωτερικό των αρτηριών, συμβαίνει σε βάθος πολλών ετών, ξεκινώντας από νεαρή ακόμη ηλικία.

Ποιες οι επιπτώσεις της αθηροσκλήρωσης

Όταν πια η αθηρωματική πλάκα έχει μεγαλώσει σε μέγεθος, η αρτηρία στενεύει τόσο πολύ που δεν περνά μέσα από αυτή επαρκής ποσότητα αίματος.

Η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να γίνει αντιληπτή ως πόνος ή δυσφορία, ιδίως κατά τη σωματική άσκηση. Για παράδειγμα, αν υπάρχει απόφραξη στεφανιαίας αρτηρίας εκδηλώνεται πόνος και αίσθημα πίεσης στο στήθος (στηθάγχη), ενώ αν υπάρχει απόφραξη αρτηρίας στα πόδια εκδηλώνεται ενόχληση στις γάμπες.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή της αθηροσκλήρωσης είναι η απόσπαση τμήματος της αθηρωματικής πλάκας και ο επακόλουθος σχηματισμός θρόμβου που θα προκαλέσει ολική απόφραξη της αρτηρίας και κατοπινό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα πιο σημαντικά