Φοβίζει η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

26 Απριλίου, 2022 4:13 ΜΜ
More videos

Την αδυναμία μεταμοσχεύσεων ήπατος σε παιδιά στα νοσοκομεία της Ελλάδας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, με φόντο την αυξημένη ανησυχία για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε όλο τον κόσμο.

«Στο μείζον ζήτημα της μεταμόσχευσης ήπατος σε παιδιά αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν γίνονται στα Ελληνικά Νοσοκομεία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας πως «τα προηγούμενα χρόνια κάποιες μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά πραγματοποιούνταν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο η οποία όμως διαδικασία σήμερα δεν υφίσταται».

Αναφέρει δε πως στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης γίνονταν μεταμοσχεύσεις ήπατος παιδιών «έως το 2006 περίπου από πτωματικούς δότες και όχι ζώντες δότες», εξηγώντας ότι «σταμάτησαν κυρίως λόγω της έλλειψης δοτών. Μετά το 2006 όποιο παιδάκι έχει ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος στέλνεται στην Ιταλία».

Η ΠΟΕΔΗΝ ενημερώνει επίσης ότι «οι ανάγκες μεταμόσχευσης ήπατος σε παιδιά της χώρας μας σήμερα καλύπτονται μέσω διακρατικής συμφωνίας του ΕΟΜ με τον αντίστοιχο οργανισμό της Ιταλίας και πραγματοποιούνται στο ακαδημαϊκό παιδιατρικό νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας «Bambino Gesù» στη Ρώμη και είναι υπό εξωεδαφική δικαιοδοσία της Αγίας Έδρας».

«Κρίμα», λέει ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας αυτό «πρέπει να αλλάξει», ενώ συστήνει «μεγάλη προσοχή στα μέτρα προστασίας για τα παιδιά».

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε 5% -10% σοβαρά περιστατικά στην Ελλάδα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε χθες πως το ανησυχητικό γεγονός είναι η μεταμόσχευση που χρειάστηκαν ορισμένα παιδιά.

«Αυτή η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα» τόνισε.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στη χώρα μας αναμένεται εμφάνιση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας της τάξεως του 5% – 10%. Είπε χαρακτηριστικά:

«Αναμένουμε εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας της τάξης 5% -10% σοβαρά περιστατικά».