Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024
θρησκείαΕυχή στον Άγιο Λουκά τον ιατρό: Η προσευχή που πρέπει να λες...

Ευχή στον Άγιο Λουκά τον ιατρό: Η προσευχή που πρέπει να λες για να έχεις υγεία

Οι προσευχές γαληνεύουν την ψυχή και ενδυναμώνουν την πίστη των ανθρώπων. Περίοπτη θέση στις προσευχές υπέρ υγείας έχει και ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός.

Η ασθένεια, ακόμη και αν δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή ή θανατηφόρα, είναι σίγουρα κάτι πολύ δυσάρεστο για οποιονδήποτε το περνάει. Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος στη ζωή του κάθε ανθρώπου και μία περίοδος κατά την οποία η πίστη του δοκιμάζεται. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποια ασθένεια ή όταν περνάνε μία άσχημη αρρώστια κάποια κοντινά τους πρόσωπα απλά χάνουν την πίστη τους, μη μπορώντας να καταλάβουν γιατί ο Θεός ανέχεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ή ακόμη χειρότερα επέλεξε να τους στείλει μία τόσο σκληρή δοκιμασία.

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός: Ο Άγιος των αρρώστων

Η πίστη όμως μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ δυνατό όπλο ενάντια στην αρρώστια. Μία προσευχή για υγεία είτε από τον ίδιο τον άρρωστο είτε από τους οικείους του μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και τη διάθεση του. Η παράκληση στην Παναγία υπέρ υγείας είναι από τις πιο γνωστές παρακλήσεις που αφορούν στην υγεία, δεν είναι ωστόσο η μόνη, υπάρχουν και άλλες πολύ δυνατές προσευχές.

Μια πολύ θαυματουργή προσευχή για την υγεία μπορεί να είναι όποια απευθύνεται τους περίφημους αγίους Αναργύρους οι οποίοι ήταν γιατροί και πήραν το προσωνύμιο αυτό από το γεγονός ότι θεράπευαν αρρώστους χωρίς να δέχονται χρήματα. Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι οι πολιούχοι των γιατρών της ορθόδοξης πίστης.

Πέρα όμως από τους Αγίους Ανάργυρους, περίοπτη θέση στις προσευχές υπέρ υγείας έχει και ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός. Η συγκεκριμένη είναι μία πολύ δυνατή προσευχή που θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει ακόμη και τους πιο βαριά αρρώστους.

proseuxi yper ygeias agios loukas iatros 1024x832 1

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός: Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του

Ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός γεννήθηκε το 1877 στο Κερτς στην Κριμαία και το όνομα του ήταν Βαλεντίν του Φέλιξ Βόινο – Γιασενέτσκι . Ο Βαλέντιν σπούδασε στην Ιατρική, αντί όμως να χάσει την πίστη του, όπως συμβαίνει με πολλούς που φοιτούν σε σχολές των θετικών επιστημών, η πίστη του έγινε πιο έντονη. Το 1921 ο Βαλέντιν χειροτονήθηκε ιερέας με το όνομα Λουκάς και λίγο αργότερα κατάφερε να αποκτήσει το αξίωμα του Επισκόπου της Τασκένδης. Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν το γεγονός ότι παρά τη χειροτόνηση του και το αξίωμα του, δεν σταμάτησε να εργάζεται και ως ιατρός στο νοσοκομείο της Τασκένδης αλλά και να παραδίδει μαθήματα σε φοιτητές της Ιατρικής, πάντα φορώντας το ράσο του. Ας δούμε τώρα την πολύ ισχυρή παράκληση Αγίου Λουκά.

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός: Η θαυματουργή ευχή του

«Άγιε Ιεράρχα, ομολογητά, διδάσκαλε της αληθείας και ανάργυρε ιατρέ Λουκά, σοι κλίνομεν τα γόνατα της ψυχής και του σώματος και προσπίπτοντες τοις τιμίοις και ιαματικοίς λειψάνοις σου, σε παρακαλούμεν, ως τα τέκνα τους πατέρας αυτών.

Εισάκουσον ημών των αμαρτωλών, τίμιε πάτερ, και προσάγαγε την δέησιν ημών τω ελεήμονι και φιλανθρώπω Θεώ, ως εστώς ενώπιον αυτού μετά πάντων των αγίων.

Πιστεύομεν ότι αγαπάς ημάς δια της αυτής αγάπης ην ηγάπησας τους αδελφούς σου κατά την εν τω κόσμω βιοτήν σου.

Την τέχνην των ιατρών μετιών, των ασθενούντων τα αρρωστήματα, τη αρωγή της χάριτος, πλειστάκις εθεράπευσας.

Μετά δε την σεπτήν σου κοίμησιν, τα σα χαριτόβρυτα λείψανα, ο των όλων Δεσπότης, πηγήν ιατρείας ανέδειξεν.

Ποικίλας γαρ ιώνται ασθενείας καί δύναμιν δωρούνται τοις ευλαβώς ταύτα ασπαζομένοις και αιτουμένοις την θείαν πρεσβείαν σου.

Διό αιτούμεν σε και θερμώς παρακαλούμεν σε, τον την χάριν της ιατρείας κομισάμενον· τον ασθενούντα και δεινώς χειμαζόμενον αδελφόν ημών (….) επίσκεψαι και θεράπευσον εκ της συνεχούσης αυτόν ασθενείας.

Πάντιμε και αγιώτατε πάτερ Λουκά, ελπίς αρραγής των ασθενούντων και κεκμηκότων, μη επιλάθου δωρήσασθαι τω αδελφώ ημών (….) την ίασιν και πάσιν ημίν τα ευφρόσυνα.

Ίνα και ημείς συν σοι δοξάζωμεν τον Πατέρα και τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα, την μίαν θεότητα τε και βασιλείαν, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.

Αμήν».

Κλείνοντας, να πούμε ότι η πιο δυνατή προσευχή στον κόσμο είναι αυτή που γίνεται με πραγματική ταπεινότητα και ειλικρίνεια. Κάθε προσευχή για υγεία αρρώστου που γίνεται με αγνή καρδιά θα γίνεται πάντα δεκτή.

Δείτε σχετικό βίντεο με την προσευχή του Αγίου Λουκά του Ιατρού εδώ:

Τα πιο σημαντικά