Το εσωτερικό του παρεκκλησιού που ανακαλύφθηκε στην Παναγία Σουμελά

23 Δεκεμβρίου, 20178:12 ΠΜ

Κυνηγοί θησαυρών που αναζητούσαν χρυσό και πολύτιμα αντικείμενα πιστεύεται ότι προκάλεσαν τις καταστροφές στο παρεκκλήσι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο βόρειο τμήμα της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά.

Οι εμπειρογνώμονες που επιβλέπουν τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ιστορικού μοναστηριού της Ορθοδοξίας θεωρούν ότι το μυστικό πέρασμα που οδηγεί στο παρεκκλήσι είχαν εντοπίσει παλαιότερα αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν χρυσό και κρυμμένα λατρευτικά αντικείμενα προκάλεσαν καταστροφές όχι μόνο σ’ εκείνο το σημείο, αλλά σ’ ολόκληρη τη μονή, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων της Τραπεζούντας.

Στο εκκλησάκι ανακαλύφθηκαν τοιχογραφίες με θέματα μεταξύ άλλων, τον Παράδεισο και την Κόλαση, τον Θάνατο και τη Ζωή.

Οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επισκευαστούν οι κατεστραμμένες τοιχογραφίες και οροφές ώστε με το άνοιγμα του μοναστηριού το ερχόμενο καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των χώρων και να μπορούν να το επισκεφθούν πιστοί και τουρίστες.

Ο  επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Νομού Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου προανήγγειλε τη δημιουργία μιας αίθουσας παρουσίασης των χώρων της ιστορικής μονής, περιλαμβανομένου του παρεκκλησίου, όπου θα αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά της, ο ζωγραφικός της διάκοσμος και ο αρχιτεκτονικός της πλούτος.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, είναι ένα περίφημο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Φωτογραφίες: 61saat.com,, internethaber.com, hurriyet.com.tr

[iefimerida]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News