Επιδημιολόγος Χατζάκης: «Lockdown μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου»

15 Δεκεμβρίου, 2020 7:01 ΜΜ
More videos

«Για να μην έχουμε τρίτο κύμα θα πρέπει το lockdown με αυτή τη ήπια μορφή να πάει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Μπορεί να εφαρμοσθεί το lockdown στις διάφορες μορφές του, όπως για παράδειγμα να πάνε τα παιδιά στα σχολεία γιατί πρέπει να πάνε, να ανοίξει προοδευτικά το λιανεμπόριο, κλπ. Ο κίνδυνος είναι να μην ανοίξουν όλα μαζί».

Αυτό δήλωσε στο ethnos.gr, o γνωστός καθηγητής Επιδημιολογίας Άγγελος Χατζάκης ο οποίος εδώ και δεκαετίες καταγράφει και μελετά επιδημιολογικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο, εξηγόντας τι πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα, καθώς και πότε θα απαλλαγούμε από τον εφιάλτη του κορωνοϊού δίνοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Με το προοδευτικό άνοιγμα θα οδηγηθούμε μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο οπότε και θα έχει εμβολιαστεί -με βάση τον προγραμματισμό -ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού», δήλωσε ο Αγγ. Χατζάκης.

«Με τη μορφή του σημερινού lockdown, στις αρχές Ιανουαρίου θα υπάρχει σοβαρή αποκλιμάκωση της επιδημίας εκτός κι αν ξεφύγει η κατάσταση στις γιορτές. Τότε θα έχουμε αισθητή μείωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ πιθανώς να φθάσουμε και τις μισές εισαγωγές. Άλλωστε η αποτύπωση της μείωσης των κρουσμάτων καταγράφεται στις εντατικές 3 με 4 εβδομάδες μετά», τόνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Ο γνωστός καθηγητής σημειώνει πως θα ήταν λάθος να ανοίξει ταυτόχρονα όλη η οικονομία καθώς θα μπορούσε να ανατραπεί μία πιθανή βελτιωμένη επιδημιολογικά εικόνα της χώρας μας. «Εάν ακολουθήσει της μέθοδο του lockdown για ένα τρίμηνο έστω και στην ήπια μορφή του, οδηγείσαι σε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Όπως άλλωστε έγινε και στην Αυστραλία η οποία μηδένισε τα κρούσματα. Οπότε και εκτιμώ ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ χαμηλός. Ακόμη κι αν ανοίξει την οικονομία με προοδευτικό τρόπο. Η νυχτερινή διασκέδαση πάντως δεν βλέπω να ανοίγει».

Σύμφωνα με τον Άγγελο Χατζάκη οι εμβολιασμοί θα συμβάλουν δραστικά στη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας αφού μέχρι αρχές Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2 εκατ. συμπολίτες μας. «Και επειδή το εμβόλιο θα γίνει πρώτα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα περιορισθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι. Και έτσι δεν θα έχουμε και τρίτο κύμα. Θα πρέπει δηλαδή να συνδυαστεί το lockdown με τους εμβολιασμούς.

Τι θα γίνει το καλοκαίρι

Το εμβόλιο μπορεί να αποδώσει εντός 15 ημερών αλλά θα πρέπει κανείς να σχεδιάσει με βάση τον έναν μήνα ώστε να έχουν καλυφθεί όλες οι πιθανότητες, υπογραμμίζει ο Άγγελος Χατζάκης.

«Μέχρι το καλοκαίρι εάν όλα πάνε καλά και ισχύσει ο προγραμματισμός που έχει γίνει, θα έχουν εμβολιασθεί 6-7 εκατ. πολίτες. Επομένως θα είμαστε καλά το καλοκαίρι. Θα έχει να εμβολιασθεί δηλαδή περίπου το 70% των πολιτών και συνεπώς θα έχουμε πολύ καλή εξέλιξη. Δεν θα μπαίνουν πλέον οι συμπολίτες μας σε εντατικές και δεν θα πεθαίνουν από τον κορονοϊό».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε μας στο facebook: