Δραματικές προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας στη Γερμανία: Σβήνουν τα φώτα σε 200 μνημεία

29 Ιουλίου, 2022 6:31 ΜΜ
More videos

Δραματικές προσπάθειες να περιορίσουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας λόγω της ενεργειακής κρίσης που προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταβάλουν οι Γερμανοί. Στην προσπάθεια αυτή σταματούν τη φωταγώγηση δημοσίων κτιρίων, κλείνουν συντριβάνια ενώ επιβάλλουν… κρύο ντους σε δημοτικές πισίνες και γυμναστήρια.

Την ώρα που η Γερμανία καταβάλει προσπάθειες για την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα, το Ανόβερο έγινε την Τετάρτη η πρώτη μεγαλούπολη της χώρας που ανακοίνωσε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, μεταξύ άλλων με τη διακοπή της παροχής ζεστού νερού στις ντουζιέρες των δημοτικών κτιρίων και κέντρων αναψυχής.

Τα δημοτικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Κάτω Σαξονίας θα θερμαίνονται από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, ενώ απαγορεύεται η χρήση κινητών μονάδων air condition και ανεμιστήρων. Μόνο τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία και οι οίκοι ευγηρίας εξαιρούνται των μέτρων.

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε ο δήμαρχος της γερμανικής μεγαλούπολης, Μπελίτ Ονάι από το κόμμα των Πρασίνων. «Κάθε κιλοβατώρα μετρά και πρέπει να είναι προτεραιότητα η προστασία των κρίσιμων υποδομών», πρόσθεσε. Ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 15% του Ανόβερου συμβαδίζει με τις μειώσεις που εισηγήθηκε αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν στα κράτη μέλη για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Κι η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το ρωσικό φυσικό αέριο, πιέζεται να δείξει το καλό παράδειγμα.

Στο σκοτάδι δημόσια κτίρια στο Βερολίνο

Σε αυτό το πνεύμα στο Βερολίνο, περί τα 200 ιστορικά μνημεία και δημόσια κτίρια περιβλήθηκαν από πέπλο σκοταδιού καθώς ο δήμος σταμάτησε τη φωταγώγησή τους για να εξοικονομήσει ηλεκτρικό ρεύμα.

«Ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία και των ενεργειακών απειλών της Ρωσίας είναι ζωτικής σημασίας να διαχειριζόμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά την κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε η αρμόδια για θέματα Περιβάλλοντος γερουσιαστής του Βερολίνου, Μπετίνα Γιάρας.

Παράλληλα, στη νότια Γερμανία ο δήμος του Μονάχου ανακοίνωσε ότι σταματά τη φωταγώγηση του ιστορικού κτιρίου του δημαρχείου στη φημισμένη πλατεία Marienplatz και θα διαθέτει μόνον κρύο νερό στα δημοτικά κτίρια, ενώ θα διακοπεί η λειτουργία των συντριβανιών τις νύχτες.

Τέλος, η Νυρεμβέργη τρεις από τις τέσσερις δημοτικές πισίνες.