Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΔιαγράφεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαγράφεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την κατηγορία «δολοφόνοι» που απηύθυνε στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε στο εξωτερικό όπου βρίσκεται για όσα έλαβαν χώρα στην ελληνική Βουλή. Μέσω της γραμματέως της ΚΟ του κόμματος, Όλγας Γεροβασίλη ζητήθηκε από τον κ. Κουρουμπλή να ανασκευάσει, με τον ίδιο ωστόσο να παραμένει αμετακίνητος.

Κατόπιν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στο προεδρείο της Βουλής ανακοίνωσε τη διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιώ ότι ο βουλευτής κος Κουρουμπλής Παναγιώτης τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία», αναφέρει η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα.

Πρόταση μομφής από Τασούλα σε Κουρουμπλή

Νωρίτερα, μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά αποδόθηκε, μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή για τη φράση που απηύθυνε προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, “δολοφονήσατε ανθρώπους“. Η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής συνεπάγεται την περικοπή του ενός τετάρτου της μηνιαίας αποζημίωσής του.

«Το να υπάρχει συνάδελφος που απευθυνόμενος στην πλειοψηφία, να μιλά ότι δολοφονήσατε χιλιάδες ανθρώπους, και ότι “επιμένω και δεν ανακαλώ”, “είναι ό,τι χυδαιότερο, αποκρουστικότερο, και υπονομευτικό του κύρους του Κοινοβουλίου και μπορεί να λεχθεί εδώ μέσα», είπε -χειροκροτούμενος- ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά, πρέπει να μείνει ως κάκιστο παράδειγμα μιας συμπεριφοράς που ομόφωνα καταδικάζουμε».

«Δεν μπορεί να πυροδοτούμε τον κοινωνικό αυτοματισμό μίσους κατά πολιτικών αντιπροσώπων. Απευθύνομαι στο σώμα και στιγματίζω τον κ. Κουρουμπλή με μομφή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς για όσα αποκρουστικά ανέφερε», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Σε παρέμβασή του, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είπε ότι υπάρχει ζήτημα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, Αλ. Τσίπρα, που πρέπει να αποδοκιμάσει τον βουλευτή του. Πρέπει να τον οδηγήσει να έρθει στην αίθουσα να ανακαλέσει, αλλιώς να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική του ομάδα, είπε ο κ. Οικονόμου. Διαφορετικά, προσέθεσε, ανέχεται (ο κ. Τσίπρας) και κατευθύνει τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης είπε ότι η κατάσταση της πανδημίας είναι δύσκολη και ότι «με ανταλλαγή ύβρεων» δεν υπάρχει λύση. Δεν μας καλύπτουν όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής, μέσα στην οργή και το θυμό του, καθώς (όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής) έχει χάσει φίλους του, υπογράμμισε ο κ. Φίλης. Την προηγούμενη περίοδο βουλευτές της ΝΔ με αποκάλεσαν προδότη για τη στάση μου επί της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι. Δεν προχωρά έτσι η Δημοκρατία, με το “μία σου και μία μου” τόνισε ο κ. Φίλης.

Τα πιο σημαντικά