Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΟι μπίζνες του «αυτοκράτορα Πάκι» και η μαφία των κινητών στην Ομόνοια

Οι μπίζνες του «αυτοκράτορα Πάκι» και η μαφία των κινητών στην Ομόνοια

Τον περασμένο Οκτώβριο, μία πληροφορία που αφορούσε κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Ομόνοια έφθασε στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Ενας άγνωστος άντρας τηλεφώνησε ανώνυμα στους αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας και κατήγγειλε ότι το επίμαχο κατάστημα εξέδιδε παράτυπες αποδείξεις, χωρίς να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες.

Η υπόθεση αντιμετωπίστηκε «ρουτινιάρικα» και αστυνομικοί με πολιτικά πήγαν στο κατάστημα στην Ομόνοια για να ελέγξουν την πληροφορία. Προσποιούμενοι τους πελάτες αγόρασαν προϊόντα, προκειμένου να βρουν -μέσω της απόδειξης- τα φορολογικά στοιχεία της εταιρείας. Εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν ότι μετά μερικούς μήνες σκληρών ερευνών θα έφταναν στην εξάρθρωση της «πακιστανικής αυτοκρατορίας» των κινητών τηλεφώνων, με τον τζίρο των 58 εκατομμυρίων ευρώ – έρευνα που είχε αποκαλύψει το «Εθνος» την περασμένη Παρασκευή.

Ο «αυτοκράτορας» είναι ένας 34χρονος Πακιστανός με τα ψευδώνυμα Σάκη ή Πάκι, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα πριν από πολλά χρόνια. Πριν φορέσει το στέμμα του κυρίαρχου της αγοράς των κινητών τηλεφώνων, δούλευε σε χωράφια στην επαρχία, έχοντας περάσει και από τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Οταν ήρθε στην Αθήνα, εργάστηκε σε βενζινάδικα πλένοντας αυτοκίνητα. Δεν ήξερε ούτε μία ελληνική λέξη, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο χτίσιμο της αυτοκρατορίας του.

b7bb43ffb0549531748ce1b4228e56b4

Αξιοζήλευτο πελατολόγιο

Οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας δεν έχουν αποκωδικοποιήσει πώς ένας μετανάστης κατάφερε να βρει «άκρες» σε μεγάλες αποθήκες χονδρεμπορίου κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη, να πραγματοποιήσει εισαγωγές εμπορευμάτων μεγάλης αξίας, να χτίσει αξιοζήλευτο πελατολόγιο, αλλά και να εξαπατήσει δεκάδες δημόσιες υπηρεσίες και τραπεζικά ιδρύματα με έγγραφα που με μία απλή ματιά προέκυπτε ότι είναι πλαστογραφημένα. Σε επίπεδο εκτιμήσεων, θεωρούν ότι ίσως να του έδειξαν κάποιοι τον δρόμο και ο μαθητής να έγινε δάσκαλος…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αξιωματικών της Οικονομικής Αστυνομίας, ο «Σάκης» ξεκίνησε με ένα κεφάλαιο περίπου 60.000 ευρώ, χωρίς να έχει εξακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων. Μ’ αυτό το ποσό έκανε τις πρώτες του παραγγελίες από μεγάλες αποθήκες κινητών τηλεφώνων με έδρα σε Γερμανία, Πολωνία, Λετονία, Ελβετία, Μάλτα, κ.ά. Σιγά σιγά ξεκίνησε να φτιάχνει το δίκτυο της εγκληματικής οργάνωσης που «διεύθυνε», στρατολογώντας ομοεθνείς του, υπηκόους Μπαγκλαντές, αλλά και Ελληνες.

«Εκλεισε» συμφωνίες με μεγάλα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα για να τους προμηθεύει με εμπόρευμα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, απορροφώντας ως προμηθευτής ακόμη και το 40% των παραγγελιών. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει προκύψει καμία εμπλοκή των ιδιοκτητών των επίμαχων καταστημάτων, τα οποία απλά αγόραζαν κινητά σε χαμηλές τιμές και πωλούσαν νόμιμα, καταβάλλοντας φόρους και ΦΠΑ.

Ο «Πακιστανός αυτοκράτορας» των κινητών κατάφερε με τα χρόνια να καταλάβει ως προμηθευτής τεράστιο μερίδιο της αγοράς. Προμήθευε ηλεκτρονικά καταστήματα που πωλούσαν κινητά τηλέφωνα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Το κατάφερε ιδρύοντας εταιρείες-μαϊμού, υποτιμολογώντας τα προϊόντα και φυσικά χωρίς να αποδίδει τον ΦΠΑ και τους φόρους. Η ζημία του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο «Πάκι» ή «Σάκη» έχει βγάλει σε λογαριασμούς του εξωτερικού πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Η οργάνωση του Πακιστανού αρχηγού ήταν τόσο καλά στημένη, που ο 34χρονος είχε συστήσει ιδιωτική μετοχική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με την επωνυμία «…», με δηλωθείσα έδρα στο Λονδίνο «…» και μετοχικό κεφάλαιο αποτελούμενο από 200.000 ευρώ, μέσω της οποίας ξέπλυνε μέρος των εσόδων του. Επιπλέον, από το Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Νοέμβριο του 2016, μετέφερε το ποσό των 4.300.000€, από ελληνικούς λογαριασμούς σε εταιρεία στη Βουλγαρία, η οποία φέρεται να ανήκει στον «Σάκη» και να είναι βιτρίνα για να «αποταμιεύει» τα χρήματά του.

Η Οικονομική Αστυνομία έχει υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αρχές της γειτονικής χώρας, ώστε να ανοίξουν οι λογαριασμοί και να κατασχεθούν τα χρήματα. Το ίδιο έχει πράξει και για την εταιρεία στην Αγγλία, αλλά και για μία ακόμη εταιρεία του Πακιστανού στο Ηνωμένο Βασίλειο που μετέφερε το ποσό των 400.000 ευρώ.

Ο «αυτοκράτορας» των κινητών πραγματοποιούσε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και είχε τους υπαλλήλους-συνεργούς του υπό αυστηρή επιτήρηση. Στο «πόδι» του ήταν ένας 42χρονος υπήκοος Μπανγκλαντές που αναλάμβανε και το στήσιμο των εικονικών εταιρειών. Από τους διαλόγους που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι οι συνεργοί του γνώριζαν για τις παράνομες δραστηριότητες.

Οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας περίμεναν πολύ καιρό να έρθει στην Ελλάδα για να ξεκινήσει η επιχείρηση των συλλήψεων. Ηταν να έρθει το Πάσχα, από το Πακιστάν όπου βρισκόταν, αλλά οι στομαχικές διαταραχές συγγενούς του του άλλαξαν τα πλάνα του. Οταν έκανε check in στην πτήση προς Αθήνα, οι αστυνομικοί έθεσαν άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο εξάρθρωσης της μαφίας των κινητών. Στις 28 Απριλίου συνέλαβαν τον 34χρονο και εννέα συνεργούς του.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, καταγράφηκε ο εξής διάλογος: «Οταν καταλαβαίνουν ότι είναι ο Πάκι, επειδή όντως έχει όνομα και δύναμη, του στέλνουν όλο το ΣΔΟΕ και τα λοιπά, και αυτός δεν τα γουστάρει αυτά. Δηλαδή, είχε κάνει μια εταιρεία το καλοκαίρι και μέσα σε δυο μήνες του στείλανε το ΣΔΟΕ? Λοιπόν, και δεν θέλει τώρα να ανακατεύεται με την ελληνική αγορά, και καλά κάνει, στο εξωτερικό κερδίζει περισσότερα. (…) Είναι άνθρωπος κλειδί για τη δουλειά μας, γιατί παίρνει πολύ καλές τιμές (…)

Εμένα μου έχει δώσει λεφτά και έχω φάει ψωμί (…) Δεν θέλει να εμφανίζεται πολύ, φοβάται. Πριν από κάποιους μήνες μπήκα στο γραφείο του, έχει ένα γραφείο στην Ομόνοια που δεν το ξέρει κανείς. Ε θα σου εξηγήσω πώς τα έχει κάνει τα κεφάλαια όταν θα είμαστε από κοντά (…) Αυτός δούλευε για να καταλάβεις σε βενζινάδικο. Οταν ήρθε Ελλάδα, δεν ήξερε τον Χριστό του. Και βρέθηκε τώρα μ’ αυτά τα λεφτά.

Θα σ’τα εξηγήσω από κοντά… Ναι ναι ναι έχει λεφτά. (…) Και άμα συνεχίζαμε και με τα CAPITAL CONTROL θα κέρδιζε πιο πολλά. Αυτός είχε μάθει να κάνει εμβάσματα κάθε μέρα πολλά λεφτά, 50 – 60 χιλιάρικα (…) Είναι καλός άνθρωπος, δεν είναι κακός άνθρωπος αλλά είναι μαλ@ς με τη δουλειά, είναι εργασιομανής, είναι επιχειρηματίας και δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Σε διαφορετικό διάλογο ακούγεται να λένε τα μέλη της οργάνωσης: «Στα αρχ… του, ο λογιστής τι πίεση να έχει ρε συ; Tι δουλειά έχει ο λογιστής; Με πιέζει με τις πωλήσεις, δεν έχω βρει έναν πελάτη, δεν έχω κάνει, δεν έχω ράνει (…) και έχω μπλέξει σε μια ιστορία και σε μια δουλειά που δεν ξέρω την τύφλα μου και δεν μιλάω για το θέμα του κινητού, μιλάω για την αγοραπωλησία, ότι υπάρχουν πολλές ιστορίες που παίζονται, με το εξωτερικό, με τον ΦΠΑ, με το ένα με το άλλο».

Σ’ άλλον διάλογο σχετικό με την ίδρυση εικονικών εταιρειών συζητούν τα ηγετικά μέλη. «Θα σου φτιάξω καινούργιο MAIL τώρα να μην είναι ένα εταιρεία…

Και επειδή αυτό το ξέρω και εγώ, όταν πάνε με έλεγχο λες ότι είμαστε από του (…) την εταιρεία, θυμάσαι… Που όταν πήγε στη Εφορία, ε, άγνωστος, ωραία, δεν βρει κανέναν εκεί… Και εγώ έχω πάρει δυο τρεις φορές σε έλεγχο… Βρες μπροστινούς για εκεί και πάει λέγοντας. Ο,τι θέλεις να κάνεις σε βουλγάρικα, κάνε το εδώ μου λέει και τελείωσε η υπόθεση, το ίδιο πράγμα είναι… Στον Πακιστανό πήγαν (…) Πρέπει να βρεθεί κάποιος τώρα, και δεν είναι και εύκολο να τον βρεις.

Πρέπει να βρεις έναν τελειωμένο… Ασε τα αυτά από το τηλέφωνο που λέμε πολλά».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ…ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το αρχηγικό μέλος της «μαφίας των κινητών» είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με άτομα σε Πακιστάν, Γερμανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβακία, Ιταλία, Μονακό, Βουλγαρία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία κ.α.

[ethnos]

Τα πιο σημαντικά