Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, λέγοντας «ότι με αυτές τις δηλώσεις που έκανε (μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Μάας) έδειξε το επίπεδό του» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο».
Παράλληλα, παραπέμποντας εμμέσως στο επεισόδιο του «Κεμάλ Ρέις» με την φρεγάτα «Λήμνος», απείλησε ευθέως τη χώρα μας: «Αν κάνετε τα λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "(Yunanistan'a) Yanlış adımlar atarsanız, bu sefer elimizden bir kaza çıkmaz, gereği neyse onu yaparız"
— AA Canlı (@AACanli) August 25, 2020
Ο Τσαβούσογλου συνέχισε στο ίδιο προκλητικό ύφος, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά της Γαλλίας. «Μην αφήσετε την Ελλάδα να ξεγελαστεί από χώρες που προσπαθούν να τη ρίξουν μπροστά από το τουρκικό ναυτικό» δήλωσε.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Yunanistan kendisini Türk donanmasının önüne atmaya çalışan ülkelere kanmasın. Komşuyuz. Biz hakça paylaşmayı biliriz"
— AA Canlı (@AACanli) August 25, 2020
Ακόμα, μίλησε για μειονότητα της Θράκης και είπε ότι η Ελλάδα προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα και την Κύπρο «κακομαθημένες χώρες από την ΕΕ».
Στη συνέχεια, ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε δύο φορές και τη Μέρκελ και τον Χάικο Μάας για τις προσπάθειες που κάνουν για διάλογο.
Από την πλευρά, του ο Χάικο Μάας είπε ότι χρειάζονται ορατά βήματα προς την αποκλιμάκωση και ετοιμότητα για διάλογο. Συμπλήρωσε ότι γνωρίζει πως οποιοσδήποτε διάλογος δεν θα είναι εύκολος, αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαμάχη.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε επίσης ότι η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας, ούτε της Ελλάδας, ούτε της ΕΕ.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Αγκυρα μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια. Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα το μεσημέρι, είπε ότι η κλιμάκωση δημιουργεί στη Γερμανία και στους Ευρωπαίους μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό. «Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι δείγμα αποκλιμάκωσης και βούληση για διάλογο».
Χαρακτήρισε παιχνίδι με τη φωτιά ό,τι συμβαίνει, μια σπίθα μπορεί να φέρει τη ζημιά, όπως είπε. Εκτίμησε, δε, ότι απαιτείται άμεσος διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.