Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΠρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Πρόταση μομφής κατέθεσε πριν από λίγα λεπτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη” είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ανακοινώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει πρόταση μομφή εναντίον της. “Να φύγετε κύριοι της κυβέρνησης γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την κοινωνία με προπαγάνδα της συμφοράς είπε‘.

Αιφνιδιάζοντας τους πάντες ο Αλέξης Τσίπρας κλιμάκωσε την αντίδρασή του κατά της κυβέρνησης και ανακοίνωσε πριν από λίγο παίρνοντας εκτάκτως το λόγο από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει πρόταση μομφής μετά και όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με την παράλυση του κράτους λόγω του χιονιά και τις χθεσινές “θεατρικές συγγνώμες”.Η κακοκαιρία βεβαίως με βάση τα όσα ανέφερε είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφού εδώ και μήνες καταγγέλλει με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την πανδημία και την ακρίβεια. “Κανείς δεν περιμένει τίποτα από αυτήν την κυβέρνηση” είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σκληρύνει τις τελευταίες ημέρες τη στάση έναντι της κυβέρνησης και χθες μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο τον κάλεσε να αποζημιώσει τον ελληνικό λαό με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Κατά τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε πριν από λίγο για την πρόθεσή του το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. ΟΙ βουλευτές βρίσκονται στη Βουλή και την αίθουσα γερουσίας ωστόσο κοινοβουλευτική ομάδα μάλλον δεν θα γίνει.

Τι είναι η πρόταση μομφής – Ποια διαδικασία ακολουθείται

«Πρόταση μομφής» ή πιο σωστά «πρόταση δυσπιστίας» κατά της κυβέρνησης, κατατίθεται προκειμένου να αποσύρει η Βουλή την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από κάποιο συγκεκριμένο μέλος της.

H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από το ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα Απία θα διεξαχθεί η συζήτηση. H πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Τη διαδικασία συζήτησης πρότασης δυσπιστίας περιγράφει αναλυτικά το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Πηγή: ethnos.gr

Τα πιο σημαντικά