Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
διεθνήΓκέι ποpνοστάρ τα παράτησε όλα και έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου

Γκέι ποpνοστάρ τα παράτησε όλα και έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου

Ο Ruggero Freddi είναι ένας 41χρονος καθηγητής μαθηματικών, που διδάσκει Μαθηματική Ανάλυση και Κλινική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Πριν από δέκα χρόνια, όμως, ήταν γνωστός ως Carlo Masi, γκέι ποpνοστάρ με αποκλειστικό συμβόλαιο με την COLT Studio Group – μια επιδραστική αμερικανική εταιρεία παραγωγής που κάνει γκέι ποpνογραφία εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Μέχρι πρόσφατα, αυτό το κομμάτι του παρελθόντος του ήταν γνωστό μόνο σε κάποιους λάτρεις του γκέι ποpνό – οι φοιτητές του στο πανεπιστήμιο δεν είχαν ιδέα.

7d62bcbd1baa722882aac84fcbf9ff95

Αλλά τον Οκτώβρη του 2017, το παρελθόν του Freddi δημοσιοποιήθηκε, όταν η ιταλική εφημερίδα La Verità δημοσίευσε ένα καρέ από μια από τις ταινίες του σε πρωτοσέλιδό της. Το πρωτοσέλιδο αυτό προκάλεσε εθνική διαμάχη στη χώρα, για το αν είναι πρέπον ένας πρώην ποpνοστάρ να διδάσκει στο πανεπιστήμιο – ειδικά σε ένα πανεπιστήμιο με τόσο πρεστίζ.

17f987a5b6903aa63801c4f2c016a6ea

Αλλά οι αντιδράσεις δεν ήταν μόνο αρνητικές. Μετά την αποκάλυψη, ο Freddi εμφανίστηκε στην ιταλική τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, καθώς και σε εθνικά και διεθνή έντυπα – η ιστορία του έφτασε στο Vanity Fair και σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, την Corriere della Sera. Φιλοξενήθηκε σε προγράμματα επικαιρότητας και σε καθημερινές εκπομπές, πράγμα ασυνήθιστο στην Ιταλία – η ομοφυλοφιλία και το ποpνό ακόμη θεωρούνται ταμπού στη χώρα.

Ο Freddi εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ξαφνικά είχε τέτοια ζήτηση στα ιταλικά ΜΜΕ, για να μιλήσει δημόσια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, ιδίως τα ίσα δικαιώματα γάμου, καθώς και για την ιταλική πολιτική και το εκπαιδευτικό σύστημα. Ένα από τα πιο δημοφιλή talk show στην Ιταλία, το Pomeriggio 5, του πρότεινε να είναι μόνιμος καλεσμένος στην εκπομπή, για να σχολιάζει νέα και πολιτιστικά θέματα. Παρά την έξτρα προσοχή, η ακαδημαϊκή του δουλειά παραμένει το κύριο ενδιαφέρον του και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα από τη διδασκαλία, επέστρεψε στο πανεπιστήμιο.

937f7dd857c80fc695eb6a3f2c7a5b64

Μίλησα με τον Ruggero Freddi τηλεφωνικά, για να μάθω πώς ήταν να βρίσκεται ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα των media για το παρελθόν του ως ποpνοστάρ και αν αυτό άλλαξε τις σχέσεις του με τους φοιτητές του.

VICE: Γεια σου, Ruggero. Πώς ήταν όταν το έμαθαν όλοι;

Ruggero FreddiΧάλια. Το τηλέφωνό μου δεν σταματούσε να χτυπάει – όλοι ήθελαν συνέντευξη. Ήταν αγχωτικό, αλλά προσπαθούσα να είμαι ευγενικός και να απαντώ σε όσους επικοινωνούσαν μαζί μου.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Πολλοί νομίζουν ότι ξεκίνησε με το άρθρο στη La Verità, αλλά προετοιμαζόταν κάμποσο καιρό στα social media. Κάποιοι φοιτητές έκαναν αναρτήσεις για έναν «μυώδη καθηγητή» σε μια σελίδα στο Facebook που είχε σχέση με το πανεπιστήμιο – εννοώντας εμένα. Έγιναν ένα σωρό σχόλια σε αυτήν την ανάρτηση και στο τέλος κάποιος με αναγνώρισε σε μια από τις ποpνοταινίες όπου έπαιξα. Το thread μεγάλωνε ολοένα και τελικά το ανακάλυψαν μερικά κουτσομπολίστικα site.

78fb202839afebe97a022958009bcfb5

Πρόσφατα ξεκίνησες και πάλι τη διδασκαλία. Ποια ήταν η αντίδραση των φοιτητών σου;

Ήταν μια χαρά. Υπήρχαν βέβαια κάποιοι αγενείς που έδειχναν και με κοίταζαν, αλλά τους αγνόησα. Πήρα πολύ μεγάλη στήριξη από τους συναδέλφους μου και τον υπεύθυνο της θέσης μου. Κυρίως μου λένε ότι εκτιμούν το θετικό μήνυμα που πέρασα μέσα απ’ όλο αυτό.

Είπα «ναι» σε μια softcore ταινία, όπου θα έκανα μόνο λίγα προκαταρκτικά.

Το συζήτησες με τους φοιτητές σου;

Όχι, καθόλου. Μιλάω μόνο για μαθηματικά στους φοιτητές μου. Αλλά συνεργάζομαι με το πανεπιστήμιο, για να οργανώσω συνέδρια για θέματα ΛΟΑΤΚΙ και ενημέρωσης για τον HIV.

Πώς και έπαιξες σε ποpνό;

Τυχαία. Πάντα μου άρεσαν οι ταινίες της COLT – όχι μόνο επειδή είναι πρωτοπόροι στο γκέι ποpνό, αλλά επειδή πάντα προωθούσαν τη σεξουαλική απελευθέρωση. Οι κυνηγοί ταλέντων τους είχαν δει κάτι φωτογραφίες μου στο Ίντερνετ και ήρθαν σε επαφή μαζί μου. Κολακεύτηκα και είπα «ναι» σε μια softcore ταινία, όπου θα έκανα μόνο λίγα προκαταρκτικά. Δεν ήμουν έτοιμος ακόμη για hardcore ποpνό – είχα μόλις πάρει το διδακτορικό μου και δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου.

7d77085ad1c2cf0a1579bb147241ea95

Ανησύχησες καθόλου για την ακαδημαϊκή σου καριέρα;

Όχι, δεν θα το ’λεγα. Πάντα πίστευα ότι αν επέστρεφα στον ακαδημαϊκό χώρο, το CV μου θα ήταν αρκετό και ήθελα να το δοκιμάσω – πάντα μου άρεσε το ποpνό και ήθελα να συνεργαστώ με ανθρώπους και οργανισμούς που κάνουν μια προσπάθεια να αλλάξουν την αντίληψη της κοινωνίας για το σεξ. Δεν ήταν εύκολο όμως, στην αρχή. Είχα κάποια ηθικά ζητήματα με το hardcore, αλλά όταν το έκανα τελικά, αποφάσισα αμέσως ότι ήταν ένας δρόμος που ήθελα να πάρω.

Πόσο διήρκεσε η καριέρα σου στο ποpνό;

Περίπου έξι χρόνια – από τα 28 ως τα 34. Ακόμη νιώθω μεγάλη αφοσίωση προς την COLT – νομίζω ότι πάντα θα είναι κομμάτι μου.

Γιατί σταμάτησες;

Σταμάτησα μια εποχή που, επαγγελματικά, τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά για μένα. Αλλά είχα κάποιες διαφωνίες με την COLT και καθώς ήμουν 34, σκέφτηκα ότι ήταν η τελευταία μου ευκαιρία να ξεκινήσω από την αρχή και να δοκιμάσω μια καινούρια καριέρα. Έτσι, το έκανα. Για λίγο προσπάθησα να παραμείνω στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας –τηλεόραση, θέατρο, τέτοια πράγματα-, αλλά δεν με γέμιζε. Σύντομα συνειδητοποίησα ότι ήθελα να επιστρέψω στην ακαδημαϊκή δουλειά.

83d6d64e1e039fbc9a2e54959ffd1195

Σου λείπει ποτέ; Το εργασιακό περιβάλλον, η ίδια η δουλειά ή τα λεφτά;

Προφανώς μου λείπουν τα λεφτά και η προσοχή που σου δίνουν όταν είσαι ποpνοστάρ – ο θαυμασμός των fan, να μη χρειάζεται να περιμένεις στην ουρά για να μπεις σε ένα κλαμπ, τέτοια πράγματα. Αλλά η βιομηχανία φαίνεται να έχει αλλάξει. Άτομα που ξέρω στον χώρο, μου λένε ότι τα στάνταρ έχουν πέσει λιγάκι – πιστεύουν ότι υπάρχει λιγότερο ενδιαφέρον και προσοχή για τους ηθοποιούς σήμερα.

[vice]Τα πιο σημαντικά