Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024
διεθνήΑφγανιστάν: 60 μαθήτριες δηλητηριάστηκαν σε σχολείο θηλέων - Δηλητηρίασαν τις τάξεις

Αφγανιστάν: 60 μαθήτριες δηλητηριάστηκαν σε σχολείο θηλέων – Δηλητηρίασαν τις τάξεις

Μετά το Ιράν, δηλητηριάστηκαν μαθήτριες και στο Αφγανιστάν – Στο νοσοκομείο δεκάδες κορίτσια

Περίπου 60 μαθήτριες δηλητηριάσθηκαν σε σχολείο θηλέων στο βόρειο Αφγανιστάν. Είναι ένα από τα πολλά περιστατικά δηλητηριάσεων που καταγράφονται σε σχολεία θηλέων στο Αφγανιστάν και στο γειτονικό Ιράν.

«Άγνωστοι μπήκαν σε σχολείο θηλέων στην Περιφέρεια Σαντσαράκ … και δηλητηρίασαν τις τάξεις. Όταν τα κορίτσια μπήκαν στις τάξεις δηλητηριάσθηκαν», δήλωσε ο Ντεν Μοχαμάντ Ναζαρί, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σαρ-ε-Πολ, χωρίς να διευκρινίσει ποια ουσία χρησμοποιήθηκε ούτε ποιος πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από το επεισόδιο.

Ο Ναζαρί πρόσθεσε πως τα κορίτσια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, αλλά είναι σε «καλή κατάσταση». Δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Οι αρχές των Ταλιμπάν κράτησαν τα δημοτικά σχολεία ανοικτά για τα κορίτσια ηλικίας μέχρι 12 ετών και λένε πως τάσσονται υπέρ της εκπαίδευσης των γυναίκων, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2021, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν εμποδίζει τις περισσότερες μαθήτριες και φοιτήτριες να σπουδάσουν σε λύκεια και πανεπιστήμια, προκαλώντας καταδίκες από ξένες κυβερνήσεις και πολλούς Αφγανούς.

Στο γειτονικό Ιράν, υπολογίζεται ότι 13.000 μαθήτριες έχουν αρρωστήσει από το Νοέμβριο σε περιστατικά δηλητηριάσεων σε σχολεία θηλέων.


Τα πιο σημαντικά