Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
αυτοάμυναΒασικές κινήσεις αυτοάμυνας που όλοι μπορούν να κάνουν και πρέπει να γνωρίζουν

Βασικές κινήσεις αυτοάμυνας που όλοι μπορούν να κάνουν και πρέπει να γνωρίζουν

Θα ήσασταν σε θέση να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, αν δεχόσασταν επίθεση; Είναι ένα γεγονός που οι περισσότεροι δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε, αλλά δυστυχώς η βία είναι μέρος της ζωής. Ευτυχώς, ανεξάρτητα από την δύναμη, το μέγεθος ή την προπόνηση, ο καθένας μπορεί να μάθει αρκετές αποτελεσματικές τεχνικές αυτοάμυνας.

Δείτε παρακάτω βασικές κινήσεις αυτοάμυνας για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας σε περίπτωση ανάγκης.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη μορφή αυτοάμυνας

Οι δράστες ανεξάρτητα από τους στόχους τους αναζητούν ανυποψίαστους και ευάλωτους στόχους. Επομένως, φροντίστε να ακολουθείτε τις γενικές συμβουλές για την ασφάλεια, όπως το να είστε ενήμεροι για το περιβάλλον σας, να περπατάτε και να παρκάρετε σε φωτισμένες περιοχές, να κρατάτε τα κλειδιά σας στο χέρι καθώς πλησιάζετε το αυτοκίνητό σας, να αλλάζετε συχνά τις διαδρομές σας και άλλες προσωπικές προφυλάξεις ασφαλείας.

Εκτός από την αποφυγή της αντιπαράθεσης, αν μπορείτε να εκτονώσετε την κατάσταση, δίνοντας το πορτοφόλι ή το κινητό ή οτιδήποτε άλλο σας ζητήσουν, κάντε το. Τίποτα δεν αξίζει παραπάνω από την ζωή ή την υγεία σας!

Αν όμως η βία είναι αναπόφευκτη, για να υπερασπιστείτε πραγματικά τον εαυτό σας θα πρέπει να μάθετε πώς να αντεπιτεθείτε αποτελεσματικά.

Δείτε παρακάτω μερικές βασικές τεχνικές αυτοάμυνας, που μπορούν να σας κρατήσουν ασφαλείς:

Φωνάξτε δυνατά και σπρώξτε

Μόλις, ο δράστης σας αγγίξει ή είναι προφανές, ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε, φωνάξτε δυνατά και σπρώξτε τον. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνετε, ότι χρειάζεστε βοήθεια και ότι δεν είστε εύκολος στόχος. Στο παραπάνω βίντεο απεικονίζεται το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε σε μια επίθεση.

Τα πιο αποτελεσματικά μέρη του σώματος για να χτυπήσετε

b70fcf305ccde9481cfb18ff2836c123

Σε μια επίθεση έχετε μόλις μερικά δευτερόλεπτα και μερικές κινήσεις για να αντιδράσετε. Πριν ο δράστης αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο θα πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην τραυματιστείτε, εξοικονομώντας όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια.

Η Σου Έρικσεν, ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας “Αυτοάμυνα για γυναίκες” δίνει μερικές συμβουλές αυτοάμυνας:

“Ανάλογα με την θέση του δράστη και το πόσο κοντά είναι θα αποφασίσετε ποιο μέρος του σώματός του θα χτυπήσετε και με ποιον τρόπο. Μην το πλησιάσετε περισσότερο για να χτυπήσετε την μύτη του, όταν μπορείτε να τον κλωτσήσετε στο γόνατο.

Για να χτυπήσετε κάποιον στο πάνω μέρος του σώματός του θα χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας.”

Δείτε μερικές φωτογραφίες της Σου με τα αποτελεσματικά σημεία πίεσης:

Μάτια: Χτυπήστε, γδάρτε ή σπρώξτε τα μάτια του δράστη με όποιον τρόπο μπορείτε. Εκτός του ότι θα του προκαλέσετε πολύ πόνο, θα μπορέσετε να ξεφύγετε ευκολότερα.

94a77093930f3f175eb828aeaa9adcfb

Μύτη: Αν ο δράστης είναι μπροστά σας, χρησιμοποιήστε την βάση της παλάμης σας για να χτυπήσετε το κάτω μέρος της μύτης του. Ρίξτε όλο το βάρος του σώματός σας στην κίνηση για να του προκαλέσετε όσο γίνεται περισσότερο πόνο. Αν ο δράστης είναι πίσω σας, χτυπήστε τον με τον αγκώνα σας.

46d190f39eede455d775be912e83b694

Λαιμός: Τα πλαϊνά του λαιμού είναι ο μεγαλύτερος στόχος, όπου βρίσκονται τόσο η καρωτιδική αρτηρία όσο και η σφαγιτιδική φλέβα. Μπορείτε να αναισθητοποιήσετε προσωρινά τον δράστη, χτυπώντας τον με όλα τα δάχτυλά σας ίσια και σφιχτά με τον αντίχειρα καλυμμένο και ελαφρώς λυγισμένο.

ff08de3c7391b22ecd5f140d1edaf212

Γόνατο: Το γόνατο είναι αρκετά ευάλωτο και εκτεθειμένο και μπορείτε να το κλωτσήσετε εύκολα. Κλωτσήστε το πλαϊνό μέρος του γονάτου για να προκαλέσετε περισσότερο πόνο.

6f60c9156094410eced891ea05f9ac6f

Πως να μεγιστοποιήσετε την ζημιά

Χρησιμοποιήστε τους αγκώνες, τα γόνατα και το κεφάλι. Αυτά τα σημεία είναι περισσότερο ευαίσθητα στα χτυπήματα.

Χρησιμοποιήστε καθημερινά αντικείμενα. Τα καθημερινά αντικείμενα που κουβαλάτε μαζί σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα. Κρατήστε ένα κλειδί ανάμεσα στα δάχτυλά σας, όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας το βράδυ για περισσότερη ασφάλεια.

Αξιοποιήστε το βάρος σας. Ανεξάρτητα από το μέγεθος, το βάρος ή τη δύναμή σας σε σχέση με τον αντίπαλό σας, μπορείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, χρησιμοποιώντας στρατηγικά το σώμα σας και τον απλό νόμο της φυσικής. Αυτή είναι η αρχή πίσω από πολεμικές τέχνες, όπως το Ζίου Ζίτσου και άλλα προγράμματα αυτοάμυνας.

Ο Τιμ Λάρκιν στα συστήματα αυτοάμυνας που διδάσκει δείχνει, ότι το χτύπημα δεν έχει να κάνει με μπουνιές ή κλωτσιές, αλλά με το να ρίξεις στρατηγικά το σώμα σου σε κάποιον άλλον. Σε κρίσιμες καταστάσεις είναι σημαντικό να μπορέσετε να τραυματίσετε αποτελεσματικά τον δράστη με στοχευμένες κινήσεις.

Κινήσεις για να ξεφύγετε ή να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας σε κοινές επιθέσεις

Κράτημα καρπού: Στο παραπάνω βίντεο φαίνεται τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που ο δράστης σας αρπάξει από τον καρπό. Αντί να τραβήξετε το χέρι σας, θα πρέπει να αποκτήσετε μια ισχυρή στάση, να σκύψετε ελαφρώς προς τα εμπρός και να λυγίσετε τον αγκώνα σας προς το μέρος του.

Αγκαλιά Αρκούδας: Το Krav Maga είναι το επίσημο σύστημα αυτοάμυνας των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. Στο παραπάνω βίντεο φαίνεται τι μπορείτε να κάνετε, αν σας επιτεθεί κάποιος από πίσω: ρίξτε το βάρος σας και προσπαθήστε να τον χτυπήσετε στο κεφάλι με τον αγκώνα ή να σφίξετε τα πόδια του με τα δικά σας.

Σεξουαλική επίθεση: Υπάρχουν 4 φάσεις που χρησιμοποιούν όλοι οι δράστες σεξουαλικών επιθέσεων: 1.Εντοπισμός ενός ανυποψίαστου στόχου, 2.Καθήλωση του στόχου, 3.Εξάντληση του στόχου, 4.Εκτέλεση της σεξουαλικής επίθεσης. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να προσποιηθείτε, ότι έχετε παραιτηθεί και δεν μάχεστε άλλος, ώστε ο δράστης να χαλαρώσει την λαβή του και να μπορέσετε να επιτεθείτε και να ξεφύγετε.

Τα πιο σημαντικά