Κυριακή, 21 Απριλίου 2024
άγχος8 μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι για να απαλλαγούν από το άγχος

8 μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι για να απαλλαγούν από το άγχος

Οι ψυχολόγοι είναι ειδικοί και μας βοηθούν να επιλύσουμε τα προβλήματά μας, να ξεπεράσουμε τους φόβους και να αναγνωρίσουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας, για να είμαστε ήρεμοι και υγιείς. Ωστόσο, παραμένουν άνθρωποι και μερικές φορές, αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι άγχος.

Παρακάτω θα γνωρίσετε μερικές μεθόδους που χρησιμοποιούν ακόμη και οι επαγγελματίες για να μειώσουν το στρες.

#8 Καταγράψτε όσα σας έρχονται στο μυαλόc4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 148

Ο Τζον Ντάφυ, κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας ενός βιβλίου σχετικά με την ανατροφή των εφήβων, λέει: «Για να μειώσω το στρες, γράφω σημειώσεις. Σκέψεις, καταστάσεις, σχέσεις με ανθρώπους, ιδέες άρθρων. Γράφω και δίνω δομή σε όλα όσα έρχονται στο μυαλό μου. Αυτή η δημιουργική διαδικασία είναι πραγματικά χρήσιμη επειδή ξεχνάμε τα προβλήματα, καθαρίζει το μυαλό μας και η ένταση μειώνεται. Μετά από αυτό, μπορώ να δω τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία.»

#7 Να είστε επιλεκτικοί όταν αγοράζετε υλικά για ένα πιάτο που θέλετε να μαγειρέψετεc81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 41

Ο ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και καθηγητής Τζέφρεϊ Σάμπερ, χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να αντιμετωπίσει το άγχος και δηλώνει: «Όταν νιώθω κατάθλιψη, μου αρέσει να τρώω. Αλλά θα πρέπει να είναι ένα υγιεινό φαγητό ή κάποιο πιάτο που δεν έχω κάνει ποτέ πριν. Ξοδεύω πολύ χρόνο περνώντας από το κατάστημα και επιλέγοντας τα συστατικά. Στη συνέχεια, τα κόβω προσεκτικά, προετοιμάζω τα συνοδευτικά και σιγά-σιγά τρώω. Δημοσιεύω συχνά τα αποτελέσματα στο Facebook για να τα δείξω στους φίλους μου!»

#6 Σφίξτε όλους τους μύες σαςeccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 41

Ο Αμερικανός ψυχοθεραπευτής Κέβιν Τσάπμαν, χρησιμοποιεί τη μέθοδο προοδευτικής χαλάρωσης μυών που αναπτύχθηκε το 1920.

Η ιδέα είναι απλή: μετά από κάθε δυνατή ένταση, έρχεται η έντονη χαλάρωση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σφίξετε τους μυς σας για 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να εστιάσετε στο αίσθημα χαλάρωσης για 20 δευτερόλεπτα.

Υπάρχουν 200 ασκήσεις για όλες τις μυϊκές ομάδες συνολικά. Απλά μην ξεχάσετε να δώσετε προσοχή σε κάθε ομάδα μυών.

#5 Αντιδράστε σωστά ή μην αντιδράσετε καθόλουda8cafe467410d85c16ff454e7bddace

Η ψυχολόγος Σούζαν Κρός Ουιτμπουρν, δεν καταπολεμά το άγχος. Έχει μια ειδική φράση που επαναλαμβάνει όταν αντιμετωπίζει μια αγχωτική κατάσταση. Λέει, «Δεν μπορώ να αλλάξω την κατάσταση αλλά μπορώ να αλλάξω την αντίδρασή μου».

Μια θετική αντίδραση σε μια αρνητική κατάσταση, βοηθάει στην αποφυγή άγχους και συμβάλει στο να αποκτήσετε εμπειρία αν την αντιμετωπίζετε ως πρόκληση. Μπορείτε επίσης να μάθετε από τα λάθη σας.

#4 Σταματήστε τη ροή των σκέψεών σας388c8248b21b61abb878df46e6fbfd97

Ο ψυχολόγος Μάρτιν Σελίγκμαν, προτείνει μια εύκολη και γνωστή μέθοδο που βοηθά το μυαλό να καθαρίσει από τις σκέψεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Χτυπήστε τα χέρια σας και φωνάξτε: «Σταμάτα! Θα το σκεφτώ αργότερα!» Μπορείτε επίσης να φορέσετε ένα λαστιχάκι στον καρπό σας και να το κόψετε ή να τσιμπήσετε τον εαυτό σας όποτε αρχίζετε να σκέφτεστε κάτι που δεν σας ωφελεί εκείνη τη στιγμή. Χρησιμοποιήστε τέτοια κόλπα για να σταματήσετε τον κύκλο των σκέψεών σας και να αναβάλλετε ένα πρόβλημα για λίγο. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή σας σε ένα ιδιαίτερο στόχο ή μια άσκηση.

#3 Αφιερώστε μια ώρα στα χόμπι και τα πράγματα που σας αρέσουν1679091c5a880faf6fb5e6087eb1b2dc 30

Η ψυχοθεραπεύτρια Έιμι Πρζεβόρσκι, συνιστά να έχετε μια χρονική περίοδο οπού θα μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε. Διαβάστε, ζωγραφίστε, μαγειρέψτε, ασκηθείτε, κάντε  ότι σας κάνει ευτυχισμένους. Καμία δουλειά, καμία ευθύνη, καμία αρνητική σκέψη. Δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να σας κάνει να αναστατωθείτε.

#2 Διεγείρετε τα νεύρα σας8f14e45fceea167a5a36dedd4bea2543 25

 Ο Τόνι Μπέρνχαρντ προτείνει μια ασυνήθιστη αλλά αποτελεσματική μέθοδο βασισμένη στη φυσιολογία.

Περάστε το δείκτη πάνω από τα χείλη σας. Αυτή η κίνηση αγγίζει τα νεύρα που βρίσκονται στην επιφάνεια των χειλιών, τα οποία διεγείρουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και σας βοηθούν να ηρεμήσετε.

#1 Δοκιμάστε διαφορετικές κλασικές μεθόδουςc9f0f895fb98ab9159f51fd0297e236d 23

Φυσικά, υπάρχουν κλασικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από το άγχος, που λειτουργούν εξίσου καλά.

Για παράδειγμα, η Ντέμπορα Σέρανι, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Ζώντας χωρίς Κατάθλιψη», προσπαθεί να δώσει στο σώμα της ό, τι χρειάζεται. Η ίδια αναφέρει: «Χρησιμοποιώ όλα όσα αγγίζουν τα συναισθήματά μου. Για παράδειγμα, μπορώ απλώς να καθίσω στο αυτοκίνητό μου και να ακούσω τζαζ μουσική στο ραδιόφωνο, να ζωγραφίσω, να χαλαρώσω στο τζακούζι ή να απολαύσω ένα εξαιρετικό και νόστιμο τσάι».

Η θεραπεύτρια Τζόις Μάρτερ, χρησιμοποιεί μια μέθοδο που είναι κοινή μεταξύ των μελών των Ανώνυμων Αλκοολικών και δηλώνει: «Για να καθαρίσετε τις σκέψεις σας, πρέπει να κάνετε κάτι χρήσιμο. Για παράδειγμα, καθαρίστε το χώρο εργασίας σας, πλύντε τα πιάτα και άλλα. Θα πρέπει να σας βοηθήσει να αποσπάσετε την προσοχή σας και από το να σκεφτείτε αυτό που σας αγχώνει.

Η ψυχολόγος Σούζαν Νιούμαν, πιστεύει ότι δεν υπάρχει καλύτερο αντικαταθλιπτικό από τους φίλους μας. Και η γιατρός Στέφανι Σαρκίς στρέφεται στη γιόγκα, στον αθλητισμό ή απλά ξεκουράζεται και κοιμάται.

Η βασική ιδέα

Η βασική ιδέα για να απαλλαγείτε από το στρες, είναι να αποστασιοποιηθείτε από το πρόβλημα για λίγο. Και όσο καλύτερα καταφέρνετε να το κάνετε, τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψετε και θα είστε έτοιμοι για νέες προκλήσεις.

Τα πιο σημαντικά