7 διάσημα σύμβολα που ελάχιστοι γνωρίζουν την προέλευσή τους

2 Ιουνίου, 20173:41 ΠΜ
More videos

Κάθε μέρα βλέπουμε χιλιάδες σύμβολα και σήματα, αλλά η αλήθεια είναι, ότι λίγοι γνωρίζουν την προέλευση αυτών των συμβόλων.

Δείτε παρακάτω την προέλευση και τη σημασία 7 πολύ διάσημων συμβόλων.

Το ερωτηματικό

Στα λατινικά η λέξη “questio” πήγαινε στο τέλος των προτάσεων για να υποδείξει μια ερώτηση. Για εξοικονόμηση χώρου αυτό μειώθηκε σε “qo” και αργότερα τοποθετήθηκε το “o” κάτω από το “q.” Το “q” πήρε σχήμα γάντζου και το “ο” έγινε μια κουκκίδα.

Το βέλος

© wikimedia

Το βέλος προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα: χρησιμοποιούνταν για να υποδείξει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα σύμβολα του αποτυπώματος υποδείκνυαν την παρουσία ενός πορνείου, αλλά η βροχή τα έσβηνε, αφήνοντας κάτι σαν βέλος.

Το σήμα του δολαρίου

© wikimedia   © wikimedia

Υπάρχουν πολλές απόψεις για την προέλευση του σήματος του δολαρίου:

  • Κατά τον Μεσαίωνα, το πιο δημοφιλές νόμισμα ήταν το ισπανικό, το οποίο είχε το σήμα “PS.” Τελικά, έμεινε μόνο η κάθετη γραμμή του “Ρ” γραμμένη κάτω από το “S.”
  • Το “S” είναι το ισπανικό οικόσημο.
  • Κατά την εποχή της αποικιοκρατίας, oι Ισπανοί είχαν σημειώσει τις χρυσές ράβδους με ένα “S.” Κατά την άφιξη, το “S” σημειώθηκε με μια κάθετη γραμμή και μια άλλη κατακόρυφη γραμμή, αν επιστρεφόταν.

Το θαυμαστικό

Το σύμβολο πιθανώς προέρχεται από τη λατινική λέξη “exclamatio”, που έμπαινε στο τέλος των προτάσεων για να δηλώσει την χαρά. Αργότερα, αντικαταστάθηκε από το “Ι” και το “Ο”, γραμμένα το ένα πάνω από το άλλο. Αυτό έγινε αυτό που ξέρουμε σήμερα ως θαυμαστικό “!.”

Το σήμα του απείρου

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Τζον Γουάλις το 1655, αν και κανείς δεν ξέρει από που το εμπνεύστηκε. Κάποιοι πιστεύουν, ότι το σύμβολο προέρχεται από το ελληνικό Ω, ενώ άλλοι από τον λατινικό αριθμό για το 1.000: “CIƆ“ ή ”CƆ.”

Το σύμβολο ποσοστού

© wikimedia   © wikimedia

Η φράση “τις εκατό” προέρχεται από το λατινικό “per centum” (“από τα εκατό”). Στην συνέχεια, αυτό έγινε “per cento”, μετά “per 100”, “p cento” και τέλος “pc-o.” To “pc” έγινε σταδιακά το σήμα “%” που ξέρουμε σήμερα.

Το σήμα της ειρήνης

© wikimedia

Αυτή η χειρονομία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Εκατονταετή πολέμου μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, όταν οι Γάλλοι απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα των Άγγλων τοξοτών. Οι Άγγλοι άρχισαν να σηκώνουν τα δάχτυλά τους σε σχήμα “V” (victory= νίκη) για να δείξουν, ότι τα δάχτυλά τους ήταν στην θέση τους. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αναβίωσε την χειρονομία, μετατρέποντας την σε σήμα της ειρήνης.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News