6 κακές συμπεριφορές παιδιών που οφείλονται σε λάθη των γονιών

11 Ιουνίου, 2017 2:09 ΜΜ
More videos

Μπορεί να προσπαθείτε να πείσετε τους άλλους ότι το παιδί σας έχει πολύ καλούς τρόπους, αλλά αν κάνετε λάθη στην ανατροφή τους, αυτά θα είναι εμφανή σε ορισμένες καταστάσεις.

Δείτε παρακάτω 6 κακές συμπεριφορές παιδιών, που οφείλονται σε λάθη των γονιών.

1. Η συνήθεια του να διακόπτουν τους άλλους

Το να λέτε: “Μη διακόπτεις”, δεν έχει αποτέλεσμα.

Μάθετε στο παιδί σας να περιμένει τη σειρά του σε κάθε συζήτηση κάθε μέρα στο σπίτι σας, ενώ κάθεστε στο μεσημεριανό τραπέζι ή μιλάτε με τους συναδέλφους σας στο τηλέφωνο. Για παράδειγμα, πριν τηλεφωνήσετε σε κάποιον, μπορείτε να πείτε στο παιδί σας:

“Θα μιλήσω στο τηλέφωνο τώρα και δε θέλω να με διακόψεις. Θα τελειώσω τη συζήτηση, όταν ο μεγάλος δείκτης του ρολογιού φτάσει στο 12.”

2. Το παιδί σας αγγίζει πράγματα στα μαγαζιά ή επιμένει να τα αγοράσετε

Είναι σημαντικό για το παιδί σας να μάθει να περιορίζει τις επιθυμίες του, επειδή δεν μπορείτε να αγοράσετε όλα όσα πωλούνται και δεν τα χρειάζεστε πραγματικά. Νομίζουν ότι παίρνετε πράγματα από τα μαγαζιά χωρίς κάποιο σύστημα και δεν καταλαβαίνουν ότι έχετε μια λίστα με όλα όσα χρειάζεστε. Οπότε, να είστε προετοιμασμένοι πριν πάτε για ψώνια.

Κάντε μια λίστα με όλα όσα χρειάζεστε και αφήστε το παιδί σας να την κρατήσει και να σας δει ότι την ακολουθείτε.

3. Το παιδί σας δε λέει ευγενικές λέξεις

Όσο πιο νωρίς μάθετε στο παιδί σας να είναι ευγενικό, τόσο το καλύτερο. Δείξτε στο παιδί σας τη μαγεία των ευγενικών λέξεων: μην κάνετε τίποτα από ό,τι σας ζητήσουν μέχρι να πουν “σε παρακαλώ”. Πείτε “Γεια σας” και “ευχαριστώ” πρώτοι, χωρίς να περιμένετε από το παιδί σας να τα θυμηθεί.

4. Δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν

Tα παιδιά δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι κάποιες πληροφορίες δεν πρέπει να τις μοιραζόμαστε με τους άλλους. Δε γνωρίζουν το αίσθημα της ντροπής ή της αμηχανίας και δεν έχουν εμπειρία από λανθασμένες λέξεις που λέγονται τη λάθος στιγμή.

Προσπαθήστε να μάθετε στο παιδί σας την έννοια του “σπιτικού μυστικού”, δηλαδή όλα εκείνα τα πράγματα που δεν πρέπει να λένε σε άλλους ανθρώπους.

5. Φοβούνται να φύγουν από κοντά σας

Τα παιδιά φοβούνται να φύγουν από το πλευρό των γονιών, όταν οι γονείς βάζουν εμπόδια ανάμεσα στα παιδιά τους και άλλες συνηθισμένες δραστηριότητες. Υπάρχει μια ρύθμιση στο κεφάλι τους: αν ανέβω στην τσουλήθρα, θα πέσω και θα χτυπήσω.

Γι’ αυτό όταν ένας γονιός που έχει καλή διάθεση, ξαφνικά επιτρέπει στο παιδί του να παίξει ελεύθερα στην παιδική χαρά, το παιδί δε θα ρισκάρει τη ζωή του για μια στιγμιαία απόλαυση.

6. Ενοχλούν άλλους ενηλίκους

Αν ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει εύκολα μια συζήτηση με αγνώστους, αυτό είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην οικογένεια. Επίσης, το παιδί μπορεί να μην ξέρει ότι οι ενήλικες μπορεί να έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι όταν οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν ή αυτό που χρειάζονται, επειδή προσπαθούν να περάσουν όλο τον χρόνο τους με τα παιδιά τους.

Με αυτή την έννοια, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι τα παιδιά δεν μπορούν να φανταστούν ότι οι άλλοι μπορεί να θέλουν κάτι διαφορετικό από εκείνα.

Ακολουθήστε μας στο facebook: