4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε αν κολλήσει πάνω σας τσιμπούρι

19 Ιουνίου, 2017 5:37 ΜΜ
More videos

Αν σας αρέσει να περνάτε χρόνο στην ύπαιθρο, ξέρετε πως πρέπει πάντα να ελέγχετε το σώμα σας για τσιμπούρια. Τα τσιμπούρια είναι μικρά αραχνοειδή και ζουν πίνοντας το αίμα άλλων ζώων και ανθρώπων. Παρόλο που συχνά το μέγεθός τους δεν ξεπερνά το κεφάλι μιας καρφίτσας, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στους ανθρώπους και τα ζώα.

Αυτά τα έντομα μπορούν να μεταφέρουν μια ποικιλία ασθενειών. Η πιο γνωστή είναι η Βορρελίωση ή Νόσος του Λάιμ, ο ιός Παουάσαν και πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, είναι να αποφύγετε τα τσιμπούρια χρησιμοποιώντας απωθητικά εντόμων και χοντρά ρούχα, αλλά προφανώς αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αλάνθαστες.

Αν βρείτε ένα τσιμπούρι πάνω σας, σε κάποιο μέλος της οικογένειας ή σε κάποιο κατοικίδιο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα το απομακρύνετε σωστά, ώστε να αποφύγετε τα προβλήματα.

Διαβάστε παρακάτω τις οδηγίες, για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες.

Πώς να απομακρύνετε με το σωστό τρόπο ένα τσιμπούρι

Laura Caseley for LittleThings

Κάθε φορά που πηγαίνετε στην ύπαιθρο, ειδικά μετά από πεζοπορία ή περπάτημα σε δασικές εκτάσεις ή σε τόπους γεμάτους χορτάρι, πρέπει να ελέγξετε για τσιμπούρια. Όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στα άλλα μέλη και τα κατοικίδια της οικογένειας. Αν εντοπίσετε κάποιο τσιμπούρι στο δέρμα σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να το αφαιρέσετε σωστά.

#1 Χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι με λεπτές άκρες

Laura Caseley for LittleThings

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν αφαιρείτε τσιμπούρια, είναι να επιλέξετε τα σωστά εργαλεία. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εξηγεί ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο τσιμπιδάκια με λεπτή άκρη.

 #2 Πιάστε το τσιμπούρι όσο πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος μπορείτε

Laura Caseley for LittleThings

Χρησιμοποιήστε τις λεπτές άκρες που έχει το τσιμπιδάκι, για να πιάσετε το τσιμπούρι από το σημείο που βρίσκεται πιο κοντά στο δέρμα. Επειδή τα συγκεκριμένα έντομα εισέρχονται στο δέρμα με το στόμα τους, θα πρέπει να το τραβήξετε από ένα σημείο κοντά στο δέρμα. Το WebMD εξηγεί ότι δεν πρέπει να πιέζετε το τσιμπούρι στην περιοχή της κοιλιάς του, επειδή έτσι ίσως σπρώξετε το μολυσμένο υγρό στο σώμα σας.

#3 Τραβήξτε το προς τα επάνω με σταθερή πίεση

Laura Caseley for LittleThings

Μόλις τοποθετήσετε τα άκρα από το τσιμπιδάκι στο σωστό σημείο του σώματος του εντόμου, τραβήξτε το απαλά προς τα επάνω, μακριά από το δέρμα. Μην το σπρώξετε και μην περιστρέψετε το τσιμπιδάκι. Αυτό θα μπορούσε να αποκολλήσει το σώμα από το κεφάλι του τσιμπουριού. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εξηγεί πως αν αποκολληθεί το κεφάλι ή το στόμα του, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα υπόλοιπα τμήματα με το τσιμπιδάκι.

#4 Καθαρίστε σχολαστικά το τσίμπημα και τα χέρια σας

Laura Caseley for LittleThings

Αφού αφαιρέσετε το έντομο από το δέρμα, πλύνετε καλά την περιοχή του τσιμπήματος και τα χέρια σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι και ζεστό νερό, οινόπνευμα ή ιώδιο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

#5 Πετάξτε σωστά το τσιμπούρι

Laura Caseley for LittleThings

Πρέπει να σιγουρευτείτε πως θα το πετάξετε σωστά. To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εξηγεί πως για να πετάξετε ένα ζωντανό τσιμπούρι, πρέπει να κάνετε κάτι από τα εξής: Να το ρίξετε στη λεκάνη της τουαλέτας, να το τυλίξετε σφιχτά σε μια ταινία, να το βάλετε σε οινόπνευμα ή να το τοποθετήσετε σε μια σακούλα ή ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και έπειτα να το πετάξετε.

#6 Προσέξτε για εμφάνιση συμπτωμάτων

Laura Caseley for LittleThings

Προσέξτε το σώμα σας για συμπτώματα και βεβαιωθείτε ότι θα ενημερώσετε το γιατρό σας. Ορισμένες ενδείξεις περιλαμβάνουν πυρετό και εξανθήματα. Σύμφωνα με το WebMD, αν ανησυχείτε πως ίσως μολυνθήκατε από μια ασθένεια που κουβαλά το τσιμπούρι, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε μια σακούλα που κλείνει αεροστεγώς και να το βάλετε στην κατάψυξη για μεταγενέστερο έλεγχο.

Ο λάθος τρόπος να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι

Laura Caseley for LittleThings

Αν και υπάρχουν αρκετές φήμες, δε σημαίνει πως είναι και σωστές. Οι διάφορες θεραπείες μπορεί να ακούγονται καλές, αλλά είναι πιθανό να προκαλέσουν πολλά προβλήματα.

#1 Μην κάψετε το τσιμπούρι

Laura Caseley for LittleThings

Ποτέ μην αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι καίγοντάς το. Η New York Times εξηγεί ότι “ο τραυματισμός του εντόμου με θερμότητα ή με μεγάλη δύναμη, έχει επίσης πολλούς κινδύνους και αυξάνεται περαιτέρω η πιθανότητα μόλυνσης. Επιπλέον, θα κινδυνέψετε να κάψετε και το δέρμα σας αν κάνετε μια τέτοια προσπάθεια.”

#2 Μη «ζωγραφίζετε» το τσιμπούρι

Laura Caseley for LittleThings

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εξηγεί πως πρέπει να αποφύγετε τη «ζωγραφική» του τσιμπουριού με βαζελίνη ή βερνίκι νυχιών, παρόλο που ίσως να έχετε ακούσει μια τέτοια μέθοδο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να το αφαιρέσετε το συντομότερο δυνατόν.

#3 Μην «πνίξετε» το τσιμπούρι

Laura Caseley for LittleThings

Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να το «πνίξετε» σε βενζίνη ή αλκοόλ. Το θέμα με αυτή τη μέθοδο, εξηγεί η The New York Times, είναι ότι μπορεί να χρειαστούν ώρες ώσπου να πεθάνει το έντομο, γεγονός που του δίνει περισσότερο χρόνο να μεταδώσει μια λοίμωξη ή ασθένεια.

#4 Μην το περιστρέψετε

Laura Caseley for LittleThings

Όταν χρησιμοποιήσετε ένα τσιμπιδάκι με λεπτές άκρες, θα πρέπει να τραβήξετε το τσιμπούρι προς τα επάνω, με σταθερή πίεση. Βεβαιωθείτε πως δεν το περιστρέφετε, γιατί μπορεί να αποκολληθεί το κεφάλι από το σώμα, εξηγεί το WebMD.

Θεραπεία για το τσίμπημα του τσιμπουριού

Laura Caseley for LittleThings

Αφού αφαιρέσετε το έντομο και το πετάξετε ή το αποθηκεύσετε σωστά, θα πρέπει να πλύνετε το δέρμα σας. Αφού πλύνετε σχολαστικά τα χέρια και το δέρμα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από οποιαδήποτε δυσφορία.

Το WebMD εξηγεί ότι μπορείτε να τοποθετήσετε λίγη βαζελίνη, να καλύψετε το τσίμπημα με ένα τσιρότο και να εφαρμόσετε πάγο, αν υπάρχει οίδημα ή πόνος. Αν εμφανίσετε επιπλοκές ή επιδείνωση των συμπτωμάτων (όπως πυρετός ή εξάνθημα), επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.