12 από τις πιο ασυνήθιστες πόλεις στον κόσμο

2 Αυγούστου, 20173:17 ΜΜ
More videos

Κάθε μεγαλούπολη και πόλη στον κόσμο είναι ξεχωριστή, όμως υπάρχουν κάποιες περιοχές τόσο αξιοσημείωτες, που μοιάζει σχεδόν απίστευτο το ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε κάποιες από τις πιο ασυνήθιστες πόλεις του κόσμου. Κάποιες από αυτές μάλιστα, αξίζει να τις επισκεφθούμε ακόμη και για λίγο.

#12 Μία πόλη, στην οποία κανείς δε μπορεί να πεθάνει

© BIOS/EAST NEWS   © Bjørn Christian Tørrissen   © Bjørn Christian Tørrissen

Η πόλη Λογκγέαρμπγεν του Σβάλμπαρντ, είναι ένας από τους βορειότερους οικισμούς και ένα μέρος όπου δεν μπορείς να πεθάνεις επίσημα. Υπάρχει ένα νεκροταφείο, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία 70 χρόνια.

Ο λόγος είναι το ψυχρό κλίμα, που εμποδίζει την αποσύνθεση και μετατρέπει τα πτώματα σε πόλο έλξης άγριων ζώων. Όσοι μοιάζουν να περνούν τις τελευταίες τους μέρες εν ζωή, μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα της Νορβηγίας με αεροπλάνο.

#11 Η πόλη που ενώνει 2 χώρες

© Prekario/wikipedia   © Davidmoerike/wikipedia   © olinchuk/depositphotos

Οι πόλεις που μοιράζονται ανάμεσα σε 2 χώρες, είναι πιο συχνό φαινόμενο απ’ όσο νομίζουμε, όμως αυτή είναι η πιο ασυνήθιστη απ’ όλες.

Το Μπύσινγκεν είναι ένας γερμανικός θύλακας στην Ελβετία. Οικονομικά, είναι μέρος της Ελβετίας. Διοικητικά, είναι μέρος της Γερμανίας.

  • Είναι η μόνη γερμανική πόλη με νόμισμα το ελβετικό φράγκο
  • Έχει δύο ταχυδρομικούς κώδικες: έναν ελβετικό και έναν γερμανικό
  • Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν και γερμανικούς και ελβετικούς αριθμούς τηλεφώνων
  • Η FC Büsingen είναι η μόνη γερμανική ομάδα που παίζει στο ελβετικό πρωτάθλημα

#10 Η πιο διαβολική πόλη

© Rebecca Cook/reuters   © Rebecca Cook/reuters   © David Ball/wikipedia

Στην πολιτεία του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, μπορεί κανείς να βρει την κόλαση. Δεν μιλάμε  ασφαλώς για την κανονική, αλλά για μία πόλη που έχει πάρει το όνομά της, αφού τη λένε Hell (κόλαση στα αγγλικά). Δεν είμαστε σίγουροι για την προέλευση του ονόματος, αλλά οι κάτοικοί της είναι πολύ χαρούμενοι που μπορούν να διατηρήσουν την κολασμένη της εικόνα.

Οι τουρίστες λατρεύουν να βγάζουν φωτογραφίες με τις ταμπέλες που γράφουν “Καλωσορίσατε στην Κόλαση” και το τοπικό κατάστημα αναμνηστικών, πουλά πιστοποιητικά για 1 τετραγωνική ίντσα της κολάσεως, προς 6,66 δολάρια.

#9 Μία κινέζικη – αυστριακή πόλη

© Tyrone Siu/reuters   © Hanno Böck/wikimedia   © chensiyuan/wikimedia   © Zairon/wikimedia

Οι Κινέζοι φημίζονται για τις ικανότητές τους στην αντιγραφή οποιουδήποτε προϊόντος και αντικειμένου. Δεν αντιγράφουν μόνο αυτά όμως, αντιγράφουν και ολόκληρες πόλεις. Αντί να ταξιδεύουν εκτός χώρας, αποφάσισαν να ξαναχτίσουν ένα αυστριακό χωριό, το Χάλστατ.

Πρώτα χτίστηκε η εκκλησία και ακολούθησαν οι δρόμοι, που είναι πανομοιότυποι με τους πρωτότυπους. Παρεμπιπτόντως, τα μεσιτικά γραφεία είναι πιο ακριβά στο Χάλστατ της Κίνας.

#8 Η τελευταία δωρεάν πόλη

© Marc Cooper/flickr   © Jesse!S?/flickr   © John Roney/flickr

Η πόλη Σλαμπ της Καλιφόρνια κατοικείται κυρίως από αστέγους, συνταξιούχους και όσους δεν έχουν πουθενά να πάνε.

Οι κάτοικοι ζουν σε τροχόσπιτα και αυτοσχέδιες καλύβες, χωρίς τρεχούμενο νερό, ηλεκτρισμό ή διευθύνσεις. Επίσης απουσιάζουν οι δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφελείας, οι φόροι και τα ενοίκια. Όλα αυτά μας φέρνουν ταλαιπωρία στο μυαλό, όμως πολλοί από αυτούς που έμεναν κάποτε εκεί ισχυρίζονται πως στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ άνετο μέρος. Την αποκαλούν “η τελευταία δωρεάν πόλη της Αμερικής”.

#7 Μία πόλη – σπηλιά

© Panegyrics of Granovetter/flickr   © Bo&Ko/flickr   © Arian Zwegers/flickr

Η Μάτματα στη νότια Τυνησία, είναι μία πόλη όπου παραμένουν πολλές ακατοίκητες βερβερικές υπόγειες κατοικίες. Τη δεκαετία του 1970 χτίστηκαν σπίτια στην επιφάνεια, αλλά πολλοί ντόπιοι προτίμησαν να ζουν στα παραδοσιακά τους σπίτια.

Οι φανατικοί των Star Wars θα αναγνωρίζουν αυτό το μέρος, αφού εκεί βρισκόταν το σπίτι του Λουκ Σκαϊγουώκερ.

#6 Μια ολόκληρη πόλη, κάτω από κοινή στέγη

© mcornelius/depositphotos   © Jessica Spengler/wikipedia   © Eli Duke/flickr

Ολόκληρη η πόλη Γουίτιερ της Αλάσκας, βρίσκεται στο 14όροφο κτήριο μιας πρώην στρατιωτικής εγκατάστασης. Στεγάζει επίσης όλα τα καταστήματα, το αστυνομικό τμήμα, ένα νοσοκομείο και μια εκκλησία.

Στόχος ήταν η εξοικονόμηση θερμότητας, αφού ο καιρός εκεί είναι πολύ ψυχρός σχεδόν όλο το χρόνο. Οι κάτοικοί της, είναι μόλις 220.

#5 Η πιο γαλάζια πόλη

© Singa Hitam/flickr   © wikipedia   © East News

Κάθε τοίχος, πόρτα και σκαλί της τρομακτικά πανέμορφης πόλης Σεφσάουεν του Μαρόκο, είναι βαμμένα σε αποχρώσεις του μπλε.

Μία θεωρία λέει πως βάφτηκε από Εβραίους που ζούσαν εκεί, αφού το μπλε είναι ιερό χρώμα γι’ αυτούς. Οι Εβραίοι έχουν φύγει εδώ και πολύ καιρό, όμως η παράδοση παραμένει.

#4 Μια εξωγήινη πόλη

© TRIPPLAAR KRISTOFFER/SIPA/EAST NEWS   © Phil Campbell/wikipedia   © Str Old/reuters

Το 1947, ένα ΑΤΙΑ συνετρίβη κοντά στην πόλη Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού. Το τι συνέβη στην πραγματικότητα παραμένει μυστήριο, όμως η πόλη έγινε παγκοσμίως διάσημη και γνωστή ως “η εξωγήινη πόλη”.

Διοργανώνονται διάφορα φεστιβάλ με θέμα τους εξωγήινους και ακόμη και τα McDonald’s είναι διακοσμημένα με εικόνες ανθρωποειδών.

#3 Μία πόλη στα ανοιχτά της θάλασσας

© baku.az/instagram   © NASA/wikipedia   © Interfase

Το Νεφτ Ντάσλαρι ή “Βράχοι Πετρελαίου”, είναι μία βιομηχανική πόλη του Αζερμπαϊτζάν. Βρίσκεται πάνω σε μια μεταλλική πλατφόρμα στα ανοιχτά της θάλασσας, πάνω από περιοχή πετρελαίου.

Η πόλη αυτή δεν έχει κατοίκους, μόνο 2.000 περίπου ανθρώπους που εργάζονται με βάρδιες για μερικούς μήνες.

#2 Μία πόλη χτισμένη σε βράχο

© José Luis Sánchez Mesa/flickr   © Andrei Dimofte/wikipedia   © Falconaumanni/wikipedia

Η Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας στην Ισπανία, είναι πόλος έλξης τουριστών ανά τον κόσμο, αφού είναι χτισμένη σε έναν τεράστιο βράχο βασάλτη.

Υπάρχουν δρόμοι, όπου μπορείς να δεις πέτρες να κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου, αντί για ουρανό. Μπορεί να μοιάζουν ετοιμόρροποι, όμως στέκονται εκεί για αιώνες.

#1 Η πόλη, όπου οι νεκροί ξεπερνούν τους ζωντανούς

© Seattleretro/wikipedia   © Zelda/wikipedia   © colmahistory

Η Κόλμα στην Καλιφόρνια, στεγάζει 17 νεκροταφεία. Οι νεκροί ξεπερνούν σε αριθμό τους ζωντανούς, κατά 1.000 προς 1!

Αυτό συμβαίνει, γιατί οι Αρχές κάποτε αποφάσισαν να μετεγκαταστήσουν όλα τα νεκροταφεία από το κοντινό Σαν Φρανσίσκο και όλοι οι νεκροί επανεμφανίστηκαν εδώ.

Ο πληθυσμός κάποτε αποτελούταν μόνο από νεκροθάφτες, ανθοπώληδες και κατασκευαστές ταφών, όμως τη δεκαετία του 1980, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και διάφοροι άλλοι επαγγελματίες. Το σύνθημα της πόλης σήμερα είναι: “Είναι υπέροχο το να είσαι ζωντανός στην Κόλμα”.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News