Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024
απατες11 πράγματα στο Διαδίκτυο που δεν πρέπει ποτέ να πιστεύετε

11 πράγματα στο Διαδίκτυο που δεν πρέπει ποτέ να πιστεύετε

Τα “παραμύθια” υπήρχαν πάντα στη ζωή μας. Και τώρα, με το Διαδίκτυο, έχει γίνει πολύ πιο εύκολο να εξαπλωθούν. Τα περισσότερα από αυτά είναι απλώς αθώα αστεία, αλλά υπάρχουν μερικά που μπορεί να σας προκαλέσουν οικονομικά προβλήματα.

Θα σας δώσουμε μια λίστα με 11 δημοφιλείς μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν ως αλήθειες από τους χρήστες των κοινωνικών μέσων.

11. Το γνωστό Μάρκετινγκc4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 546

© thisman.org

Μπορεί να δείτε μερικές ανατριχιαστικές εικόνες και βίντεο στο Διαδίκτυο που έχουν μυστικές ιστορίες πίσω από αυτά. Όταν τα βρείτε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για διαφήμιση κάποιου είδους.

Ο θρύλος αυτού του ανθρώπου, τον οποίο υποθετικά έχει δει η πλειοψηφία του πληθυσμού στα όνειρά του, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του μάρκετινγκ. Στην πραγματικότητα, αυτός ο τύπος δεν υπάρχει. Ο ιστότοπος με τις πληροφορίες γι ‘αυτόν δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό τη διαφήμιση μιας ταινίας τρόμου.

10. Ψεύτικοι λογαριασμοί του Instagram

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Louise Delage (@louise.delage) στις

Ο λογαριασμός του Instagram της Λουίζ Ντελάγκ αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται καν να υπάρξει κανείς για να γίνει διάσημος. Με την πρώτη ματιά, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε τίποτα περίεργο στις φωτογραφίες της, εκτός από ένα πράγμα: κρατά σχεδόν πάντα ένα αλκοολούχο ποτό. Πιστεύετε ότι έχει σοβαρό πρόβλημα με το αλκοόλ; Όχι πραγματικά. Δεν υπάρχει καν στην πραγματική ζωή και ο λογαριασμός της δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει τους νέους ανθρώπους σχετικά με τον αλκοολισμό.

9. Άνθρωποι που μοιάζουν με διασημότητεςeccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 202

© IMP Features/Alison Jackson/East News

Αν βρείτε ποτέ πληροφορίες σχετικά με τον μυστικό γάμο του Πρίγκιπα Χάρι ή αν βλέπετε ποτέ μια σπάνια ιστορική φωτογραφία όπου ο Τζον Κένεντυ αγκαλιάζει τη Μέριλιν Μονρό, παρακαλούμε μην το πιστέψετε αμέσως. Ακόμη και αν αυτές οι εικόνες δεν έχουν ποτέ υποστεί επεξεργασία εικόνας, δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικές. Υπάρχουν τόσοι πολλοί φωτογράφοι που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους φωτογραφήσεις με ψεύτικες διασημότητες.

8. Ειδοποιήσεις πνευματικών δικαιωμάτων στα κοινωνικά μέσαa87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c 190

© pixabay.com

Έχετε δει πιθανώς τέτοιες αναρτήσεις στο χρονολόγιο σας. Ίσως έχετε δημοσιεύσει κάτι τέτοιο στη δική σας σελίδα. Στην πραγματικότητα, αυτές οι ειδοποιήσεις δεν έχουν νόημα και δεν θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τα πνευματικά σας δικαιώματα. Αυτός ο μύθος κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα εδώ και μερικά χρόνια και πιθανότατα θα συνεχίσει να εμφανίζεται στο χρονολόγιο σας για καιρό ακόμα.

7. Αποστολή χρημάτωνe4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d5 181

© thisisbillgates/reddit.com

Μερικές φορές μπορείτε πραγματικά να κερδίσετε κάτι σαν εισιτήρια κινηματογράφου ή μακιγιάζ, αλλά δεν είναι πολύ πιθανό να κερδίσετε χρήματα μέσω των κοινωνικών μέσων. Παραδόξως, πολλοί άνθρωποι εμπιστεύτηκαν τη γενναιοδωρία του Μπιλ Γκέιτς ο οποίος δίνει χρήματα για κοινοποιήσεις. Παρεμπιπτόντως, σε αντίθεση με την εικόνα στα χέρια του, ο Μπιλ Γκέιτς είναι πραγματικός σε αυτή τη φωτογραφία.

6. Προειδοποιήσεις για χάκερ1679091c5a880faf6fb5e6087eb1b2dc 160

Κάθε χρόνο, οι χρήστες των κοινωνικών μέσων λαμβάνουν διάφορες προειδοποιήσεις επίθεσης χάκερ. Το κείμενο αυτών των προειδοποιήσεων είναι σχεδόν το ίδιο, εκτός από τα ονόματα των μυθικών χάκερ. Φέτος, για παράδειγμα, ήταν η Τζέσικα και ο Κρίστοφερ Ντέιβις. Παρόλο που οι επιθέσεις χάκερ θα μπορούσαν να είναι μια πραγματική απειλή, αυτές οι προειδοποιήσεις δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Οι πραγματικοί χάκερ δεν χρειάζεται να γίνουν φίλοι σας στα κοινωνικά μέσα για να χακάρουν το λογαριασμό σας.

5. “Μοναδική” παρέλαση πλανητών8f14e45fceea167a5a36dedd4bea2543 139

© Guo hongbo – Imaginechina/FOTOLINK/East News   © AP/FOTOLINK/East News

Ακούσατε για τον πλανήτη Νιμπίρου που έγινε ορατός από τη Γη; Ή μήπως ο Άρης που φαινόταν τόσο μεγάλος όσο η πανσέληνος; Τι θα λέγατε για 15 μέρες απόλυτου σκοταδιού τον Νοέμβριο; Όλα αυτά τα γεγονότα δημιουργήθηκαν είτε από πιστούς θεωρητικούς συνωμοσίας είτε από ανθρώπους που απλά ήθελαν να διασκεδάσουν στο διαδίκτυο. Ακόμα και όταν ο Άρης έρχεται πιο κοντά στη Γη, δεν μπορεί να φανεί τόσο μεγάλος όσο η Σελήνη. Και η ύπαρξη του Νιμπίρου είναι απλώς μια υπόθεση.

4. “Like” για φιλανθρωπικό σκοπόc9f0f895fb98ab9159f51fd0297e236d 134

© EAST NEWS

Αυτό το τέχνασμα απευθύνεται σε συμπονετικούς χρήστες των κοινωνικών μέσων που δεν είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για τέτοια πράγματα. Δυστυχώς, όλα αυτά τα “like” και οι κοινοποιήσεις δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα σε άρρωστα παιδιά και ζώα. Αυτό που πρόκειται να κάνουν είναι να αυξήσουν τη δημοτικότητα των σελίδων απάτης. Η ομάδα διαχείρισης του Facebook έχει δημοσιεύσει πολλές προειδοποιήσεις, επιτρέποντας σε όλους να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να μεταφέρουν χρήματα για “like” και τους ζητούν να αναφέρουν τέτοιες εκστρατείες.

3. Θάνατοι διασημοτήτων 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ⓜⓐⓒ > ⓨⓞⓤ (@macaulay.culkin) στις

Ο καθένας, συμπεριλαμβανομένων των διασημοτήτων, πρόκειται να πεθάνει μια μέρα. Ωστόσο, οι ειδήσεις σχετικά με τους θανάτους των διασημοτήτων δεν σημαίνει πάντοτε ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουμε το πένθος. Σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχεδόν όλες οι διασημότητες έχουν ήδη “πεθάνει” τουλάχιστον μία φορά. Ένα από τα τελευταία θύματα ενός ψεύτικου θανάτου ήταν ο Μακόλεϊ Κάλκιν. Αλλά, όπως μπορείτε να δείτε, είναι ζωντανός και φαίνεται ακόμα καλύτερα από πριν.

2. “Γράμματα από τη Νιγηρία”45c48cce2e2d7fbdea1afc51c7c6ad26 116

Αυτό είναι ένα πολύ δημοφιλές είδος μύθου του Διαδικτύου: διάφορα γράμματα που υπόσχονται να σας κάνουν πλούσιους. Μπορείτε να διαβάσετε για έναν νιγηριανό πρίγκιπα που άφησε την τύχη του σε σας. Ή ίσως είναι ένας κοσμοναύτης που χρειάζεται τη βοήθειά σας για να επιστρέψει στο σπίτι από το διάστημα. Οι απατεώνες θα δημιουργήσουν οποιαδήποτε ψεύτικη ιστορία για να επωφεληθούν από τους αφελείς αναγνώστες.

Όλα αυτά τα γράμματα είναι διαφορετικά, εκτός από ένα πράγμα: όλοι σας ζητούν να πληρώσετε κάποια χρήματα στο τέλος. Μόλις πληρωθούν, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην κληρονομιά τους με εκατομμύρια δολάρια ή οτιδήποτε άλλο υποσχεθούν στην επιστολή. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πόσοι άνθρωποι εμπιστεύονται τέτοιες επιστολές και καταβάλλουν πραγματικά χρήματα στους απατεώνες.

1. Ψεύτικες εικόνεςd3d9446802a44259755d38e6d163e820 109

© Stephen Berkman   © Andrey Filimonov

Όταν βλέπετε μυστηριώδη πλάσματα ή εξωγήινους που έχουν τραβηχτεί με την κάμερα, θα μπορούσε πραγματικά να σας κάνει να σκεφτείτε τη ζωή πέρα από αυτόν τον κόσμο. Μπορεί να φαίνονται πολύ ρεαλιστικά με όλες τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τέτοιων εικόνων.

Για παράδειγμα, η παλιά εικόνα στα αριστερά λήφθηκε στη σύγχρονη εποχή για να δημιουργήσει μια χιουμοριστική άποψη της αμερικανικής ζωής στο δεύτερο μισό του 1800. Και η μυστηριώδης φωτογραφία στα δεξιά είναι ένα επεξεργασμένο κομμάτι της ψηφιακής τέχνης.

Τα πιο σημαντικά