10 τεράστια αγάλματα με γλυπτά χέρια στον κόσμο

2 Ιουνίου, 2017 4:33 ΠΜ
More videos

Τα χέρια είναι όργανα του ανθρώπινου σώματος που μπορούν να περάσουν πολλά μηνύματα, αφού ανάλογα πώς τοποθετούνται δείχνουν και κάτι σημαντικό. Με το σκεπτικό αυτό διάφοροι καλλιτέχνες στον κόσμο δημιούργησαν τεράστια γλυπτά χέρια από διάφορα υλικά με σκοπό να κάνουν προφανές ένα μήνυμα. Έτσι βλέπουμε παρόμοια γλυπτά να κοσμούν από ερήμους μέχρι πλατείες…

Mano del Desierto, Χιλή
 .gr - Τεράστια γλυπτά χέρια στον κόσμο!

Ίσως το πιο διάσημο χέρι είναι το “Mano del Desierto” στη μέση της ερήμου Atacama, που βρίσκεται 75 χιλιόμετρα νότια της πόλης Antofagasta και έχει ύψος 11 μέτρα. Το έργο τέχνης δημιουργήθηκε από τον Χιλιανό καλλιτέχνη Mario Irarrázabal προς τιμήν των θυμάτων που βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος στη Χιλή.

Το χέρι της Punta del Este, Ουρουγουάη
 .gr - Τεράστια γλυπτά χέρια στον κόσμο!

Το χέρι της Punta del Este, ή το Mano de Punta del Este, είναι ένα άλλο χέρι που δημιούργησε ο ίδιος καλλιτέχνης με το προηγούμενο, ο Χιλιανός Mario Irarrázabal, που βρίσκεται στο δημοφιλές θέρετρο Punta del Este, στην Ουρουγουάη. Το γλυπτό αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 1982 και από τότε έγινε σύμβολο της περιοχής και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα της Ουρουγουάης. Φωτογραφική πίστωση: Vince

Χέρια που προσεύχονται, Tulsa, Ηνωμένες Πολιτείες
 .gr - Τεράστια γλυπτά χέρια στον κόσμο!

Αυτά τα ζευγάρια ισχυρών χεριών που κλειδώνονται στην προσευχή στέκονται στην είσοδο της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Roberts στο Tulsa της Οκλαχόμα. Στα 20 μέτρα ύψος και ζυγίζοντας 30 τόνους, είναι σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο χάλκινο γλυπτό στην Αμερική.

Χέρι της Αρμονίας, Cape Homi, Νότια Κορέα
 .gr - Τεράστια γλυπτά χέρια στον κόσμο!

Το χέρι της αρμονίας είναι ένα γλυπτό ενός χεριού που βρίσκεται στην παραλία Homigot, ένα από τα ανατολικότερα σημεία της Κορεατικής χερσονήσου. Το γλυπτό από χαλκό και γρανίτη κατασκευάστηκε το 1999.

Τεράστιο χέρι Bandung της Ινδονησίας
 .gr - Τεράστια γλυπτά χέρια στον κόσμο!

Αυτό το γιγαντιαίο χαλύβδινο γλυπτό ενός χεριού βρίσκεται στην πύλη του Setraduta, ενός συγκροτήματος κατοικιών στα βόρεια του Bandung της Ινδονησίας. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Nyoman Nuarta, έναν από τους πιο διακεκριμένους και παραγωγικούς ινδονησιακούς γλύπτες σήμερα.

Μνημείο του Ολοκαυτώματος, Μαϊάμι
 .gr - Τεράστια γλυπτά χέρια στον κόσμο!

Στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, είναι ένα ψηλό γλυπτό 12 μέτρων, που παρουσιάζει έναν τεντωμένο βραχίονα προς τον ουρανό, που αγκαλιάζεται στη βάση του από εκατοντάδες μικρές ανθρώπινες φιγούρες. Το γλυπτό σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Kenneth Treister.

Χέρια & Μόριο, Ramsgate, Κεντ, Βρετανία
 .gr - Τεράστια γλυπτά χέρια στον κόσμο!

Ένα ζευγάρι χέρια, ύψους 2,5 μέτρων, που αναδύονται από το έδαφος και συγκρατούν ένα μόριο, βρίσκεται στο Westcliff Promenade, Ramsgate, στο Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας. Το γλυπτό χρηματοδοτήθηκε από τον David Barnes και τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

Το χέρι, Μαδρίτη, Ισπανία
 .gr - Τεράστια γλυπτά χέρια στον κόσμο!

Αυτό το γλυπτό που έγινε το 1987 είναι του ο Mario Irarrázabal. Βρίσκεται στο Parque Juan Carlos I στη Μαδρίτη και είναι παρόμοιο με το αρχικό γλυπτό του στην Punta del Este της Ουρουγουάης.

Γιγαντιαία χέρια που αναδύονται από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας 

Η ιδέα και το έργο είναι του γλύπτη Λορέντζο Κουίν, ο οποίος προσπαθεί να ενισχύσει τη φωνή των επιστημόνων, που εδώ και καιρό προειδοποιούν πως το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, πιθανότατα θα προκαλέσει την ολοκληρωτική βύθιση της Βενετίας και την παντοτινή καταστροφή της.

Άγαλμα αποβλήτων, Ηνωμένο Βασίλειο

Ένα άγαλμα δημιουργημένο από απόβλητα ανθρακωρυχείου κοσμεί την εξωτερική όψη ενός ανθρακωρυχείου που δεν υπάρχει πια στο της Μάνσφιλντ που τώρα είναι πάρκο.

[wikicommons] [prg]

Ακολουθήστε μας στο facebook: