10 σημαντικά σημάδια ότι το σώμα σας είναι πολύ στρεσαρισμένο

21 Δεκεμβρίου, 2017 12:59 ΜΜ
More videos

Όλοι μερικές φορές νιώθουν στρεσαρισμένοι. Αλλά εάν υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί συνεχώς για κάποιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να πάρετε στα σοβαρά την υγεία σας. Ίσως πρόκειται για άγχος. Πολλοί γιατροί λένε ότι μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο δημοφιλή συμπτώματα που δείχνουν ότι το σώμα σας επηρεάζεται από το άγχος.

1. Δερματικές ασθένειες

© depositphotos

Η ψωρίαση, η ακμή και άλλες δερματικές παθήσεις μπορεί να προκληθούν από το άγχος. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα μεταξύ μαθητών και έδειξαν μια άμεση σχέση μεταξύ του υψηλού επιπέδου ψυχολογικού στρες και των δερματικών προβλημάτων. Ένα πείραμα με ποντίκια έδωσε το ίδιο αποτέλεσμα. Τα ζώα που εκτέθηκαν σε μεγάλες δόσεις στρες ήταν πιο ευαίσθητα στις λοιμώξεις του δέρματος.

2. Αλλαγή βάρους

© depositphotos

Ίσως υπήρξατε κάποτε σε μια κατάσταση όπου δεν θα μπορούσατε να σταθεροποιήσετε το βάρος σας με δίαιτες ή σωματικές ασκήσεις.

Ορισμένες πραγματικά έντονες εμπειρίες μπορούν να σας κάνουν να βάλετε επιπλέον κιλά. Όπως αποδεικνύεται, οι συχνές καταστάσεις άγχους αυξάνουν την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης. Αυτή η ορμόνη σταθεροποιεί το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων και υποστηρίζει τα απαραίτητα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν όμως ένα άτομο έχει υπερβολική ποσότητα της ορμόνης, θα φάει περισσότερο, το σώμα θα παράγει λιγότερη τεστοστερόνη και το σώμα θα κάψει λιγότερες θερμίδες. Και αυτό θα σας κάνει να κερδίσετε βάρος.

Μερικές φορές το στρες και το άγχος προκαλούν στους ανθρώπους απώλεια βάρους. Τα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα είναι υπεύθυνα για αυτό. Η αδρεναλίνη επιταχύνει τον μεταβολισμό, αλλά επιβραδύνει την απέκκριση των λιπών. Οι επιστήμονες κατηγορούν επίσης την ορμόνη CRH για την απώλεια βάρους.

3. Συχνά κρυολογήματα

© depositphotos

Όπως είπαμε πριν, το άγχος προκαλεί την παραγωγή κορτιζόλης, η οποία μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή. Ωστόσο, εάν ένα άτομο βιώνει χρόνιο στρες, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο στην κορτιζόλη, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια πιο σοβαρή φλεγμονή. Το σώμα έχει τότε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσει.

Μην κατηγορείτε τον κρύο καιρό, καθώς είναι μόνο ένας παράγοντας για ένα σώμα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν αρρωσταίνετε συχνά, σκεφτείτε κάτι που σας ανησυχεί πολύ στη ζωή σας και προσπαθήστε να το εξαλείψετε.

4. Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος

© depositphotos

Υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το άγχος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα. Μερικές φορές, τα φάρμακα για τους κοιλιακούς πόνους δεν βοηθούν. Σε αυτή την περίπτωση, μια επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Ένας γιατρός θα καθορίσει τις αιτίες του άγχους σας και θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει.

5. Δυσκολίες στην συγκέντρωση

© depositphotos

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολεύονται να επικεντρωθούν στις δουλειές τους. Αν παρατηρήσετε ότι καταφέρνετε να συγκεντρωθείτε λιγότερο από το συνηθισμένο, ίσως είναι καιρός να επιβραδύνετε λίγο το βήμα σας και να ξεκουραστείτε. Αυτό συμβαίνει λόγω νευρικής έντασης.

6. Απώλεια μαλλιών

© depositphotos

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το άγχος μπορεί να σας κάνει μερικώς ή ακόμα και πλήρως φαλακρό. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε λιγότερα μαλλιά από πριν και διαφορετικές βιταμίνες δεν έχουν θετική επίδραση, το στρες μπορεί να είναι ένας λόγος. Σταματήστε να είστε νευρικοί εάν θέλετε να κρατήσετε τα όμορφα μαλλιά σας.

7. Πονοκέφαλοι

© depositphotos

Οι πονοκέφαλοι μπορούν να προκληθούν από πολλούς λόγους: λανθασμένη θέση κατά τον ύπνο, χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ιγμορίτιδα, εγκυμοσύνη και πολλά άλλα. Αλλά μερικές φορές οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από συναισθηματικό στρες που έχετε στη δουλειά ή στο σπίτι.

Λαμβάνοντας χάπια μπορεί να βοηθήσει σε έναν πονοκέφαλο. Αλλά αν δεν αποκλείσετε αγχωτικές καταστάσεις από τη ζωή σας, ο πονοκέφαλος θα επιστρέφει ξανά και ξανά.

8. Χαμηλή λίμπιντο

© depositphotos

Ένα συναισθηματικά αποστραγγισμένο άτομο, κάποιος που συχνά εκτίθεται σε άγχος, έχει συνήθως χαμηλή λίμπιντο. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια μελέτη και κατέληξαν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Έτσι, εάν δεν έχετε κάνει σeξ με τον σύντροφό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μην ανησυχείτε, καθώς αυτό δεν θα βοηθήσει την κατάσταση. Εάν ο λόγος είναι πραγματικά το άγχος, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μια ωραία λύση είναι να πάτε διακοπές μαζί.

9. Προβλήματα με τον ύπνο

© depositphotos

Οι αγχωτικές καταστάσεις μπορεί να είναι ένας λόγος για σοβαρά προβλήματα με τον ύπνο. Μπορεί να έχετε αϋπνία εάν έχετε υποστεί μεγάλη πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, επειδή ένα άτομο δεν μπορεί να εργαστεί κανονικά και να απολαύσει τη ζωή χωρίς καλό ύπνο. Όταν τα χάπια για τον ύπνο δεν λειτουργούν πια, ήρθε η ώρα να λάβετε μέτρα και ίσως να δείτε έναν γιατρό. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τον λόγο των προβλημάτων του ύπνου σας και να το εξαλείψετε το συντομότερο δυνατόν.

10. Καρδιαγγειακές παθήσεις

© depositphotos

Οι καρδιές μας περνάνε πολλά κατά τη διάρκεια της ζωής μας, τόσο καλά πράγματα όσο και κακά. Το άγχος έχει κακή επίδραση στην καρδιά. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το χρόνιο στρες είναι μία από τις συχνότερες αιτίες των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέτοιες συνθήκες, όπως η σκληρή δουλειά ή, αντίθετα, καμία δουλειά, συνθήκες φτώχειας και προβλήματα στην οικογένεια κάνουν την κατάσταση χειρότερη.

Ακολουθήστε μας στο facebook: