10 μαγικές πρωινές ασκήσεις για το σώμα σας

24 Μαρτίου, 2016 12:57 ΠΜ
More videos

Η άσκηση το πρωί σας δίνει ενέργεια, αλλά εάν δεν έχετε τον χρόνο για πολλές ασκήσεις, υπάρχουν κάποιες επιλεγμένες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να ξυπνήσετε  το σώμα σας και να έχετε ενέργεια όλη μέρα.

Αυτές οι ασκήσεις περιλαμβάνουν στάσεις yoga και Qigong που θα σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε το σώμα σας το πρωί, αλλά και να είστε υγιείς.

Πριν αρχίσετε πρέπει να αερίσετε το δωμάτιο και να ζεστάνετε τους μύες σας. Μετά ακολουθείστε τις οδηγίες.

Διαβάστε παρακάτω την δεκάλεπτη καθημερινή ρουτίνα.

#1 Στύλος και σχοινιά

Τι σημαίνει αυτό;Χαλάρωση για τα χέρια και τους ώμους.

Πως γίνεται; Φανταστείτε ότι το σώμα σας είναι ένας στύλος και τα χέρια σας είναι σχοινιά δεμένα σε αυτόν. Εάν κάποιος στρίψει τον στύλο απότομα τα σχοινιά θα κουνηθούν πέρα δώθε. Αυτό είναι που πρέπει να κάνετε. Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο φάρδος των ώμων, χαλαρώστε τα χέρια σας εντελώς και αρχίστε να στρίβετε το σώμα σας γύρω από τον άξονα της σπονδυλικής σας στήλης, μεταφέροντας το βάρος σας και βαθμιαία αυξάνοντας την ένταση.

Διάρκεια. Κάντε αυτήν την άσκηση για όσο αισθάνεστε άνετα αλλά μετρήστε τον αριθμό των αναπνοών (εισπνοή – εκπνοή). Θυμηθείτε ότι πρέπει θα πρέπει να διαιρούνται με το 6. Για παράδειγμα. 6,12,18,36 κτλ.

#2 Ερωδιός

Για ποιο λόγο είναι; Αναπτύσσει την ευκινησία,την  ισορροπία και τον  συντονισμό και βελτιώνει την ροή του αίματος στα πόδια.

Πως γίνεται; Σταθείτε στο αριστερό σας πόδι και σηκώστε το δεξί ώστε ο μηρός να είναι παράλληλα με το έδαφος ή και ψηλότερα. Διαφορετικά μπορείτε να σηκώσετε το πόδι όσο μπορείτε. Ανασηκώστε τις μύτες του ποδιού προς τα εσάς. Φέρτε το δεξί σας χέρι προς τα εμπρός αλλά μην το τεντώνετε τελείως. Κρατείστε το αριστερό χέρι κάτω. Οι παλάμες πρέπει να είναι στρογγυλεμένες και χαλαρές σαν να κρατάτε δυο μπάλες. Μετά κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να κρατήσετε την ισορροπία σας. Τέλος πατήστε στα πόδια σας. Επαναλάβετε 3-5 φορές.

Διάρκεια. Κάντε την άσκηση για όσο χρόνο αισθάνεστε άνετα αλλά όχι πάνω από 10 δευτερόλεπτα.

#3 Βαρελάκι

Για ποιο λόγο είναι; Ενισχύοντας την σπονδυλική σας στήλη και βελτιώνοντας την ροή του αίματος, ανακουφίζεστε από το στρες και την κούραση.

Πως γίνεται; Καθίστε στο πάτωμα. Μαζέψτε τα πόδια σας προς τα εσάς, πιάνοντας τα με τα χέρια σας. Στρογγυλέψτε την μέση σας όσο μπορείτε και κάντε προς τα πίσω κυλώντας πάνω στην πλάτη σας. Επιστρέψτε στη αρχική σας θέση.

Διάρκεια. Κάντε αυτήν την άσκηση για αρκετές αναπνοές αλλά όχι λιγότερο από 12 φορές.

#4 Σφυρί

Για ποιο λόγο είναι;Χαλαρώνει την σπονδυλική στήλη, ιδιαίτερα ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Αυτή η άσκηση πρέπει να γίνεται μαζί με την άσκηση βαρελάκι.

Πως γίνεται;Ξαπλώστε στο πάτωμα με την πλάτη. Βάλτε το δεξί χέρι σας στον αριστερό ώμο και το αριστερό χέρι σας στον δεξιό ώμο. Στρογγυλέψτε την μέση σας όσο μπορείτε. Σηκώστε τον κορμό σας και αρχίστε να χτυπάτε ελαφριά την πλάτη σας στο πάτωμα.

Διάρκεια. Κάντε την άσκηση για αρκετές αναπνοές αλλά όχι λιγότερο από 12 φορές.

#5 Τέντωμα

Για ποιο λόγο είναι; Ανακούφιση και χαλάρωση. Αυτή η άσκηση είναι για να ανακουφίσει μετά το ‘βαρελάκι’ και το ‘σφυρί’.

Πως γίνεται; Ξαπλώνοντας στην πλάτη, σταυρώστε τα δάχτυλα και τραβήξτε τα χέρια σας όσο πιο μακριά από τους ώμους σας. Τα δάχτυλα των ποδιών να είναι τεντωμένα.

Διάρκεια. Κάντε την άσκηση για όσο αισθάνεστε άνετα.

#6 Κερί

Για ποιο λόγο είναι; Αυτή η άσκηση βοηθά στην βελτίωση της ροής του αίματος μέσα στον εγκέφαλο και έχει ευεργετική επίδραση σε όλο το σώμα. Η τακτική άσκηση βελτιώνει την μνήμη την διανοητική λειτουργία και ικανότητα, ελαττώνει τις ώρες που κοιμάστε και σας χαλαρώνει την αναπνοή.

Πως γίνεται;Ξαπλώστε στο πάτωμα με τα πόδια σας τεντωμένα στο ταβάνι. Βάλτε τα χέρια σας κάτω από τους γοφούς ή χαμηλώστε την πλάτη για στήριγμα. (Στην δεύτερη περίπτωση θα μπορέσετε να σηκώσετε τα πόδια σας ψηλότερα). Τεντώστε τις άκρες των δακτύλων σας προς το ταβάνι. Σημαντικό: Οι μύες του ώμου δεν πρέπει να είναι σφιγμένοι.

Διάρκεια. Κάντε την άσκηση για αρκετές αναπνοές.

#7 Σφίγγα και Κόμπρα

Για ποιο λόγο είναι; Η άσκηση δυναμώνει την πλάτη σας και κάνει την σπονδυλική σας στήλη πιο ευλύγιστη.

Πως γίνεται; Ξαπλώστε με το στομάχι σας κάτω. Στηριχτείτε στα χέρια σας, ανασηκώστε ελαφρά τον κορμό και κρατηθείτε εκεί. Τα χέρια σας να είναι παράλληλα μεταξύ τους. Κοιτάξτε προς τα εμπρός, χαμηλώστε τους ώμους και τεντώστε τα δάχτυλα των ποδιών. Αυτή είναι η ‘Σφίγγα’. Τώρα πρέπει να σηκώσετε τον κορμό με τα χέρια σας, κάνοντας τόξο ακόμη περισσότερο την πλάτη σας κοιτάζοντας προς τα εμπρός και προς τα επάνω. Αυτή είναι η ‘Κόμπρα’. Μετά επιστρέψτε στη θέση ‘Σφίγγα’.

Διάρκεια. Κάντε αυτήν την άσκηση για αρκετές αναπνοές.

#8 Έμβρυο

Για ποιο λόγο είναι; Αυτή είναι στάση ανακούφισης. Μετά το τέντωμα της πλάτης είναι απαραίτητο να χαλαρώσουμε την σπονδυλική στήλη στρογγυλεύοντας την όσο μπορούμε. Αυτή η άσκηση ενεργοποιεί τα όργανα της πέψης και εμποδίζει ο ασβέστιο να κάθεται στις αρθρώσεις.

Πως γίνεται; Χαμηλώστε τους γοφούς προς τις φτέρνες σας κρατώντας τα γόνατα μαζί. Σκύψτε  προς τα εμπρός και στρογγυλέψτε την πλάτη σας όσο μπορείτε. Αγκαλιάστε τα γόνατα με τα χέρια ή απλά τεντωθείτε προς τα εμπρός.

Διάρκεια. Κάντε αυτήν την άσκηση για αρκετές φορές μέχρι να χαλαρώσετε καλά.

#9 Στρίψιμο.

Για ποιο λόγο είναι; Αυτή η άσκηση βελτιώνει την κινητικότητα και ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης. Τεντώνει τους μύες σας και ελαττώνει το μέγεθος της μέσης σας. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος να εμποδίσετε τον πόνο στην πλάτη.

Πως γίνεται; Καθίστε στο πάτωμα με το δεξί σας πόδι τεντωμένο εμπρός σας. Βάλτε το αριστερό σας πόδι κάτω έξω από τον δεξιό σας μηρό. Στρέψτε τον κορμό σας προς την αντίθετη πλευρά με το δεξί χέρι να πιέζει κάτω στο πάτωμα και το αριστερό σας χέρι να πιέζει κόντρα στο γόνατο. Επαναλάβετε την άσκηση από την άλλη πλευρά. Απλά θυμηθείτε: Το κεφάλι πρέπει να το έχετε στραμμένο προς την αντίθετη κατεύθυνση που στρίβετε. Αυτό βελτιώνει το αποτέλεσμα της άσκησης.

Διάρκεια. Κάντε αυτήν την άσκηση για όση ώρα αισθάνεστε άνετα αλλά μην ξεχνάτε τις αναπνοές.

#10 Κάμψεις

Για ποιο λόγο είναι; Η άσκηση βοηθά να δυναμώσει η σπονδυλική στήλη και τους  κάτω ραχιαίους  μύες και τεντώνει τους τέντωνες.

Πως γίνεται; Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά. Κρατήστε τα χέρια σας ευθεία τεντωμένα στα πλαϊνά σας. Χωρίς να αλλάξετε την θέση των χεριών σκύψτε στο πλάι προς τα αριστερά. Κρατείστε αυτήν την θέση για αρκετές αναπνοές και μετά επιστρέψτε στην αρχική θέση. Σκύψτε στο πλάι από την δεξιά πλευρά και κρατήστε την θέση για αρκετές αναπνοές.

Τώρα λυγίστε στο πλάι προς το εμπρός και ακουμπήστε το δεξί χέρι σας στον αριστερό αστράγαλο. Τεντώστε το αριστερό σας χέρι προς τα επάνω και στρέψτε το κεφάλι σας ώστε να το βλέπει. Κρατήστε την θέση για αρκετές αναπνοές και επιστρέψτε στην αρχική θέση. Επαναλάβατε με το άλλο πόδι. Όταν τελειώσετε μπορείτε να κάνετε μια κάμψη της πλάτης προς τα πίσω που ανακουφίζει από τις πρόσθιες και πλάγιες κάμψεις.

Διάρκεια. Κάντε αυτήν την άσκηση για όσο αισθάνεστε άνετα.
Αυτές τις ασκήσεις μπορείτε να τις κάνετε όχι μόνο το πρωί αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να απαλλαγείτε από το στρες. Απλό και πραγματικά θαυματουργό αυτό το πρόγραμμα άσκησης είναι μαγικό!

Πηγή: Code Phoenix-2. Health. Energy. Thinking

Ακολουθήστε μας στο facebook: