10 φορές που τα ζώα άλλαξαν την ανθρώπινη ιστορία για πάντα

22 Δεκεμβρίου, 2017 4:59 ΜΜ
More videos

Στεκόμαστε περήφανοι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, έχοντας όλες τις νίκες και διαμορφώνοντας τον κόσμο και την ιστορία του. Ποτέ δεν χάνουμε την ευκαιρία να παρουσιαστούμε και να καυχηθούμε για τις ηρωικές πράξεις και τις ανακαλύψεις μας.

Μερικές φορές πραγματικά ξεχνάμε τους μικρότερους φίλους μας που είναι αυτοί που σώζουν τη ζωή μας και την ανθρωπότητα εν γένει.

Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με τα ζώα που άλλαξαν τον κόσμο. Μπορείτε να μαντέψετε ποια είδη άνοιξαν ένα μονοπάτι για τη γεωργία στον Άρη;

10. Οι χήνες που έσωσαν τη Ρώμη

© Bird_Facts/Reddit

Η ανθηρή ρωμαϊκή αυτοκρατορία δέχτηκε επίθεση από τους Γαλάτες στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Νίκησαν τους Ρωμαίους στη μάχη του Αλία και μετακόμισαν για να επιτεθούν στην ίδια τη Ρώμη. Εισήλθαν στη Ρώμη και σκόπευαν να ανέβουν κρυφά στον Καπιτωλινό Λόφο.

Οι Γαλάτες ήταν σιωπηλοί και γρήγοροι, κινούνταν απαρατήρητοι από τους κρατούμενους και τους φύλακες. Σχεδόν ξέφυγαν γλιστρώντας σε έναν από τους λόφους όταν παρατηρήθηκαν από κάποια πατριωτική ρωμαϊκή χήνα. Εκείνη σήμανε τον ερχομό μιας καταιγίδας και ο θόρυβος ξύπνησε τους φρουρούς και τους υπερασπιστές της πόλης. Η Ρώμη σώθηκε και οι χήνες απόλαυσαν θαυμασμό και φήμη.

9. Οι λύκοι που τελείωσαν προσωρινά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

© Depositphotos

Τα ρωσικά και γερμανικά στρατεύματα πολέμησαν τον χειμώνα του 1916-1917 σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη Βαλτική Θάλασσα στο βορρά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα στο νότο. Ο σκληρός καιρός ανάγκασε τους πεινασμένους λύκους να επιτεθούν σε ομάδες στρατιωτών. Εκτιμάται ότι και οι δύο πλευρές είχαν περισσότερες απώλειες από επιθέσεις λύκων παρά από τη μάχη.

Αυτό προκάλεσε τις δύο πλευρές να ανακοινώσουν μια προσωρινή εκεχειρία για την καταπολέμηση των λύκων. Κατάφεραν να κυνηγήσουν εκατοντάδες λύκους και οι υπόλοιποι διασκορπίστηκαν. Αφού οι λύκοι νικήθηκαν, οι δύο πλευρές επέστρεψαν για να πολεμήσουν ο ένας τον άλλον. Χρειάστηκαν οι πεινασμένοι λύκοι για να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για πόλεμο.

8. Η γάτα που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην εγκληματολογία

© Depositphotos

Το 1994, η Βασιλική Καναδική Αστυνομική Μονάδα βρήκε ένα σώμα θαμμένο σε έναν ρηχό τάφο, μαζί με μια ζακέτα γεμάτη αίματα. Μια δοκιμή έδειξε ότι το αίμα ανήκε στο θύμα, αλλά ανακάλυψαν επίσης μια μακριά λευκή τρίχα που ανήκε σε μια γάτα. Η αστυνομία γνώριζε ότι η σύζυγος του θύματος ζούσε κοντά στο χώρο ταφής και διέθετε μια λευκή γάτα που ονομάζεται Χιονοστιβάδα.

Οι αρχές πήραν αίμα από την Χιονοστιβάδα για να κάνουν  μια εξέταση DNA. Αποδείχθηκε ότι κανένα εργαστήριο δεν είχε εξετάσει ποτέ το DNA ενός κατοικίδιου ζώου και κανείς δεν ήθελε να είναι ο πρώτος. Μετά από πολλές κλήσεις και πολλές έρευνες, ένα θεσμικό όργανο συμφώνησε να βοηθήσει. Η αστυνομία συνέλεξε δείγματα αίματος περίπου 20 γατών για να βεβαιωθεί ότι οι αιλουροειδείς δεν είχαν παρόμοιο DNA. Οι τρίχες ανήκαν στην Χιονοστιβάδα και η ιδιοκτήτρια του στάλθηκε στη φυλακή.

Αυτό άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο χρησιμοποιώντας το DNA του κατοικίδιου για να εντοπίσουν τους εγκληματίες, και ως εκ τούτου καθιερώθηκε η εθνική γενετική βάση δεδομένων για τα αιλουροειδή.

7. Το περιστέρι που έσωσε εκατοντάδες αμερικανικά στρατεύματα

Diego Sideburns

Ένα περιστέρι αγγελιοφόρος που ονομάζεται Σερ Αμί (“αγαπημένος φίλος”) έζησε κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Στις αρχές του Οκτωβρίου του 1918, περισσότεροι από 500 άνδρες βρέθηκαν παγιδευμένοι χωρίς τρόφιμα και πυρομαχικά πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Ο Δήμαρχος προσπάθησε να στείλει μηνύματα, αλλά τα πρώτα 2 περιστέρια καταρρίφθηκαν.

Ο Σερ Αμί τραυματίστηκε σοβαρά. Αλλά παρά τον τραυματισμό, ο αγαπητός πολεμιστής κατόρθωσε να παραδώσει το μήνυμα. Οι παγιδευμένοι άνδρες σώθηκαν και ο Σερ Αμί έλαβε το Κρουά Ντε Γκερ από τη γαλλική κυβέρνηση.

6. Λάικα Μπέλκα και Στρέλκα – σκύλοι που κατέκτησαν το διάστημα

getty images

Το πρώτο ζώο που έφτασε στην τροχιά, η Λάικα το σκυλί, επιβιβάστηκε στο σοβιετικό διαστημόπλοιο Sputnik 2 στις 3 Νοεμβρίου 1957. Το μικροσκοπικό θηλυκό σκυλί ήταν αδέσποτο, καθώς ο Σοβιετικός λαός πίστευε ότι τα αδέσποτα σκυλιά ήταν πιο ακούραστα και ανταποκρίνονταν καλύτερα σε σκληρές συνθήκες. Η Λαϊκά πιστώνεται ως εκείνο που άνοιξε το δρόμο για την ανθρώπινη διαστημική πτήση. Δυστυχώς, δεν επιβίωσε για να ξανά πάει.

3 χρόνια αργότερα, στις 19 Αυγούστου 1960, 2 νέα σκυλιά, η Μπέλκα και η Στρέλκα, επιβιβάστηκαν στο Sputnik 5. Εισήλθαν στο διάστημα και με ασφάλεια επέστρεψαν στη Γη, παρέχοντας την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να στείλουν τους ανθρώπους σε τροχιά λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα. Οι μικροί φίλοι και ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα.

5. Το πρόβατο που απέδειξε ότι η κλωνοποίηση είναι δυνατή

© The Roslin Institute

Η Ντόλι, το πρόβατο, είναι ένα από τα πιο διάσημα πρόβατα της ιστορίας. Διαμόρφωσε την επιστήμη, αν και δεν είχε ιδέα για το ρόλο της. Η Ντόλι ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε πλήρως και με επιτυχία χρησιμοποιώντας ένα ενήλικο κύτταρο. Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1996 και ήταν η μόνη επιτυχία από τις 277 απόπειρες.

Οι τεχνικές κλωνοποίησης βελτιώθηκαν σημαντικά καθώς οι επιστήμονες έμαθαν πολλά για τη διαδικασία κλωνοποίησης μελετώντας την Ντόλι. Έμεινε υγιής και ευτυχισμένη ως το γήρας της και πέθανε το 2003.

4. Ο χιμπαντζής που άλλαξε την κατανόηση του ανθρώπου

getty images

Η Τζέιν Γκούνταλ έφτασε στην Τανζανία τον Ιούλιο του 1960. Η αποστολή της ήταν να μελετήσει τους χιμπατζήδες που ήταν ακόμα ένα μυστήριο στους ανθρώπους εκείνη την εποχή. Οι πρώτοι 3 μήνες δεν αποκάλυψαν τίποτα, καθώς οι χιμπατζήδες ήταν ντροπαλοί και δεν της επέτρεπαν να τους παρακολουθήσει. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Ντέιβιντ Γκρέιμπιρντ, έναν χιμπατζή με γκρίζο πηγούνι. Έδωσε στην Τζέιν την πρώτη της ανακάλυψη όταν τον είδε να μοιράζεται χοιρινό κρέας με ένα θηλυκό. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι χιμπατζήδες ήταν χορτοφάγοι.

Μόλις ένα μήνα αργότερα, παρατήρησε τον Ντέιβιντ να βυθίζει το γρασίδι σε μια φωλιά με τερμίτες και να το σηκώνει βάζοντας το στο στόμα του.  Ο Ντέιβιντ χρησιμοποίησε το χορτάρι ως εργαλείο για να αλιεύει. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι μόνο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν εργαλεία.

Ο Ντέιβιντ συνέχισε να δημιουργεί περισσότερα εργαλεία και έτσι άλλαξε τις απόψεις μας για τους χιμπατζήδες και τους ανθρώπους.

3. Οι πετεινοί που έδωσαν δύναμη στους αρχαίους Έλληνες στρατιώτες

© Tumblr

Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση που αφορούσε 2 πετεινούς που καυγάδιζαν κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 5ου αιώνα π.Χ. Ο Αθηναίος στρατηγός Θεμιστοκλής βρισκόταν στο δρόμο του να αντιμετωπίσει τις εισβολές των περσικών δυνάμεων και σταμάτησε να παρακολουθήσει δυο κόκορες που καυγάδιζαν.

Ο στρατηγός κάλεσε τα στρατεύματά του και τους έδειξε ότι τα ζώα δεν αγωνίστηκαν για την δόξα, την ελευθερία ή την ασφάλεια, αλλά απλά επειδή δεν ήθελε το ένα να αφήσει το άλλο να περάσει.

Αυτή η επίδειξη ενστικτώδους επιθετικότητας έδωσε δύναμη και έμπνευση στους στρατιώτες. Οι ενθαρρυνμένοι Έλληνες συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν τους εισβολείς τους, σώζοντας τον ίδιο τον πολιτισμό που σήμερα βρίσκει το τηγανισμένο κοτόπουλο να είναι ένα εξαιρετικό σνακ.

2. Οι αρουραίοι και οι ψύλλοι που εξαφάνισαν το ένα τρίτο της Ευρώπης

© Wikimedia

Μια θανατηφόρα πανδημία που ονομάζεται Μαύρος Θάνατος σκότωσε το ένα τρίτο της Ευρώπης (ίσως ακόμη περισσότερο) στα μέσα του 14ου αιώνα. Αναγνωρίστηκε ως η πανώλη, μολυσματική ασθένεια που προκλήθηκε από το βακτήριο Yersinia pestis. Αυτό το βακτήριο μολύνει τους αρουραίους και άλλα μικρά τρωκτικά και μεταδίδεται στους ανθρώπους από το δάγκωμα μολυσμένων ψύλλων. Οι αρουραίοι είναι εκπληκτικά εξειδικευμένοι αναρριχητές, και τα ισχυρά οπίσθια πόδια των ψύλλων κάνουν μεγάλα άλματα. Δεν είναι περίεργο που η ασθένεια εξαπλώθηκε τόσο εύκολα και γρήγορα.

Ο Μαύρος Θάνατος εξαπλώθηκε μέσω εμπορικών οδών από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη, σκοτώνοντας περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους. Ένα από τα πιο εκπληκτικά αποτελέσματα ήταν η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η οποία εξουσιοδότησε τους αγρότες να ζητήσουν υψηλότερους μισθούς και βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης. Δυστυχώς, χρειάστηκε η πανούκλα για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο για μερικούς.

1. Τα σκουλήκια που ανέπτυξαν τη γεωργία

© Depositphotos

Ο Τσαρλς Ντάργουιν λάτρευε τα σκουλήκια καθώς ανακάλυψε ότι είναι ένα συναρπαστικό είδος με σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Τα περιττώματα των σκουληκιών και οι δραστηριότητες διατροφής τους επιφέρουν πολλές ευεργετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του εδάφους για την καλλιέργεια. Τα σκληρά εργατικά σκουλήκια έχουν λιπάνει το χώμα μας για εκατομμύρια χρόνια! Είναι αυτά που έχουν μετατρέψει το έδαφος σε κάτι με το οποίο μπορούμε να δουλέψουμε.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα σκουλήκια μπορούν πραγματικά να ευδοκιμήσουν στο έδαφος στον Άρη. Το αποτέλεσμα ενός πειράματος που αναπτύχθηκε από τη NASA έδειξε ότι τα σκουλήκια μπορούν να επιβιώσουν και να παράγουν απογόνους στον Άρη! Ίσως το μέλλον μας εξαρτάται από τα πιο απίθανα πλάσματα τελικά.