11 κόλπα για να κάνετε τις φωτογραφίες σας αξέχαστες

24 Φεβρουαρίου, 20163:48 ΜΜ
More videos

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς να βγάλετε την τέλεια φωτογραφία; Το διαδίκτυο, τα περιοδικά και τα βιβλία είναι γεμάτα από διάφορες συμβουλές και αυτό το άρθρο ήρθε να προσθέσει μερικές ακόμη. Αλλάξτε προς το καλύτερο τη φωτογραφική σας τεχνική!

Πλαίσιο

Χρησιμοποιήστε το περιβάλλον σας για να δημιουργήσετε ένα «φυσικό πλαίσιο» για το θέμα σας (δεν χρειάζεται να είναι πλαισιωμένο και από τις τέσσερις πλευρές). Μπορεί να είναι ένα παράθυρο, ένα δέντρο, μια πόρτα ή απλά μερικά κλαδιά. Θυμηθείτε πως το καρέ δεν θα πρέπει να κυριαρχεί στο πλάνο σας.

Κίνηση

Αν απαθανατίζεται κάτι ή κάποιον την ώρα που κινείτε, αφήστε χώρο μπροστά του. Με αυτό τον τρόπο η εικόνα σας θα έχει μια δυναμική αίσθηση.

Κατεύθυνση

Ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται πληροφορίες από δεξιά προς αριστερά, έτσι είναι καλύτερο να τοποθετήσετε όλα τα σημαντικά πράγματα ή πρόσωπα στη δεξιά πλευρά του πλαισίου.

Η γωνία της κάμερας

Πειραματιστείτε με την γωνία της κάμερας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να δείξετε το θέμα σας με ένα νέο και αναπάντεχο τρόπο χωρίς να γεμίζεται όλο το πλαίσιο.

Αρνητικός χώρος

Θετικός & Aρνητικός χώρος

Υπάρχουν δύο χώροι σε κάθε φωτογραφία:

Ο θετικός (δείχνει το κυρίως θέμα)

Ο αρνητικός (συνήθως είναι το υπόβαθρο)

Μην ξεχνάτε να παρατηρείτε και τα δύο αλλά κυρίως τι συμβαίνει στον αρνητικό χώρο μιας και θέλετε να δώσετε έμφαση στο κυρίως θέμα σας και όχι να το υπερπροβάλετε.

Βάθος

Το βάθος θα δώσει στην φωτογραφία σας μια πιο τρισδιάστατη και πλούσια αίσθηση. Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να το πετύχετε:

Παράλληλες γραμμές που έρχονται σε ένα σημείο από απόσταση.

Βαθμιαία διάλυση της ομίχλης που θα κάνει τη φωτογραφία σας να μοιάζει σαν να έχει στρώσεις.

Τόνος (ο όγκος μεταδίδεται μέσω του χρώματος, τα πιο σκούρα αντικείμενα εμφανίζονται πιο κοντά ενώ τα ανοιχτά μοιάζουν πιο μακριά)

Βάθος πεδίου (αν θολώσετε το φόντο, τα καθαρά αντικείμενα θα εμφανίζονται πιο κοντά ενώ τα ασαφή αντικείμενα θα εμφανιστούν πιο μακρινά).

Προσκήνιο

Όταν κάνετε τις φωτογραφίες σας με περισσότερο βάθος, μην ξεχάσετε το προσκήνιο: αν προσθέσετε κάτι σε αυτό, ίσως ένα αντικείμενο, το κοινό θα νιώσει πιο ενεργό.

Σκιές και αντανακλάσεις

Χρησιμοποιήστε αυτά τα στοιχεία για να κάνετε μια εικόνα πιο ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα «διάλογο» μεταξύ του υποκειμένου και του προβληματισμού του (σκιάς).

Η χρυσή και η μπλε ώρα

Χρυσή ώρα: πρόκειται για την περίοδο αμέσως μετά την ανατολή ή την δύση του ήλιου, όταν η αντίθεση μοιάζει να μειώνεται, και το φως είναι πιο ζεστό και μαλακό. Εδώ μπορείτε να βρείτε την ακριβή στιγμή της χρυσής ώρας στην τρέχουσα τοποθεσία σας.

 

Μπλε ώρα: η μπλε ώρα διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά κατά τη διάρκεια της αυγής κάθε πρωί και κάθε σούρουπο το βράδυ, όταν το φως γίνεται κατά κύριο λόγο μπλε. Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να μάθετε πότε ακριβώς είναι αυτές οι μαγικές στιγμές.

Πρώτα η πρακτική και μετά ο πειραματισμός

Όταν μάθετε τους βασικούς κανόνες, μη φοβηθείτε να τους σπάσετε. Αυτός ο τρόπος δεν θα σας κάνει μόνο να δημιουργήσετε μια νέα λήψη αλλά θα καταφέρετε να δημιουργήσετε το δικό σας μοναδικό στυλ.

Κοντινές φωτογραφίες

Δεν χρειάζεται να έχει ένα πανάκριβο φακό για να βγάλετε μαγικές κοντινές φωτογραφίες μια απλή σταγόνα νερού μπορεί να κάνει θαύματα. Απλά τοποθετήστε την με το δάκτυλο ας προσεκτικά στην άκρη της κάμερας και πειραματιστείτε.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News