Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
διεθνήΖωή στα χαλάσματα: Επέζησε από τον σεισμό και γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι

Ζωή στα χαλάσματα: Επέζησε από τον σεισμό και γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι

«Εύχομαι ο Θεός να τον προσέχει, να του χαρίσει μια καλή ζωή και να μη μου τον στερήσει».

Η οικογένεια της Φάτμα Άχμαντ εγκατέλειψε το σπίτι της στο Χαλέπι όταν ο σεισμός, με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Τουρκία, συγκλόνισε τη βορειοδυτική Συρία.

Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, η Φάτμα εισήχθη λίγες ώρες αργότερα σε νοσοκομείο, όπου έφερε στον κόσμο το τρίτο παιδί της, ένα υγιέστατο αγοράκι. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τη διαδρομή προς το νοσοκομείο, αφού οι εικόνες θανάτου και καταστροφής θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη της.

«Εύχομαι ο Θεός να τον προσέχει, να του χαρίσει μια καλή ζωή και να μη μου τον στερήσει», λέει για το νεογέννητο αγοράκι της, τον Ναΐμ αλ-Ντιν Μαχμούντ. «Φοβήθηκα πραγματικά πως θα τον έχανα», παραδέχεται.

2023 02 10t144448z 26405007 rc2a8z908y84 rtrmadp 5 turkey quake syria baby 600x402 1

Ο κίνδυνος δεν είχε παρέλθει μετά τη γέννα. Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούσαν τον τρόμο. Ύστερα από μια ισχυρή σεισμική δόνηση, γιατροί και νοσηλεύτριες εγκατέλειψαν τον όροφο της μαιευτικής κλινικής και βγήκαν στον δρόμο, ενώ η μητέρα έσφιγγε στην αγκαλιά της το μωράκι της. Οι γονείς της Φάτμα και τα άλλα δύο παιδιά της ήταν στο ισόγειο, ενώ ο σύζυγός της — που είναι στρατιωτικός — δεν ήταν στο πλευρό της.

2023 02 10t144313z 1942307154 rc2a8z9jmetv rtrmadp 5 turkey quake syria baby 600x395 1

«Τύλιξα το μωρό με μια κουβερτούλα και προσευχόμουν στον Θεό να μας προστατεύσει μέχρι να περάσει ο κίνδυνος και να κατέβουμε με ασφάλεια», λέει.

Για λόγους ασφαλείας, η οικογένεια δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Παρότι το κτίριο δεν κατέρρευσε, δεν έχει γίνει έλεγχος για να κριθεί εάν είναι κατοικήσιμο ή όχι. Έτσι μένει προσωρινά σε μια σκηνή, σε έναν καταυλισμό για σεισμόπληκτους κοντά στο αεροδρόμιο.

Η Φάτμα στρώνει κουβέρτες στο πάτωμα για να ταΐσει τα τρία παιδιά της, προτού τα βάλει για ύπνο. Μπορεί να είναι ταλαιπωρημένη, αλλά το πρόσωπό της φωτίζεται από αισιοδοξία καθώς αγκαλιάζει τα αγγελούδια της.

Τα πιο σημαντικά